Hae tästä blogista

23. tammikuuta 2010

mun eka raakasuklaa :)

eka raakasuklaakokeilu on pakastimessa

lucumaa noin 3rkl
macaa noin 2rkl
kaakaovoita noin desi
kaakaoöljyä vajaa desi
aitoa vaniljajauhetta 3tl
cacaonibsejä desi
kaakaojauhoja desi
gojimarjoja ja rusinoita sekaan


puhdistam0.fin raakasuklaaohjeet

22. tammikuuta 2010

uusi tehosekoitin

tänään sain vihdoin uuden tehosekoittimen, ei ehkä mikään laatuvekotin, mutta tehokas ainakin. Gigantista tilasin Wilfan 1200W blenderin, satasen paikkeilla oli hintaa, ja 30päivän tyytyväisyystakuu. Ei paha.
Entinen Wilfani, 500wattinen, alkoi pahaenteisesti haiskahtamaan, eikä kaikenkorjaava mieheni nähnyt syytä investoida aikaa sen räpläämiseen.

Niinpä tein äsken lapsillekin kelpaavaa smoothieta:
pinaattia kourallinen,
cannelope puolikas
vähän omenahillon jämää (ilman lis sokeria)
banaani
pari rkl seesamin ja auringonkukan siemeniä
vettä
psylliumkuitua pieni lusikallinen

Löysin surffaillessa paljon tyytyväisiä iHerb asiakkaita, joten tilasin sieltä itsekin. Edullista ainakin on, kunhan ei tilaa mitään painavaa. Pari kertaa tilasin jo viikon välein, ja taas olisi uutta listaa. Rice Brania on pakko kokeilla...
Jos joku sattuisi tätä ikinä lukemaan ja innostuisi tilaamaan, saa koodilla ATA167 ekasta tilauksesta 5% alennuksen.

Kilppariasiassa olen tutustunut aiheeseen vajaatoiminta ja hiusten aikainen harmaantuminen, ikävä yhdistelmä, mutta totisen totta, ainakin omalla kohdalla. Varsinkin lasten jälkeen harmaus on lisääntynyt todella paljon, ja sen mukana hiusten elottomuus. Kuontaloa ei meinaa saada kuntoon millään...

19. tammikuuta 2010

ongelmani selvisi, AF...

taas kilppariasiaa...johon läheisesti liittyy adrenal fatigue, lisämunuaisten uupumus.
Tässä on ongelmani ydin, olen surfaillut aiheen tiimoilta ahkerasti mutta selvyys on onneksi tullut omasta olosta.

asiaa selkokielellä, englanniksi,tässä

oireet ja muutakin tällä sivustolla Kilpirauhasliitto

koska olen vuosikausia kärsinyt kilpirauhasen vajaatoiminnasta joka on ollut vajaalla hoidolla,
ja stressistä en todellakaan ole välttynyt, on asiat menneet koko ajan vain huonompaan suuntaan.

En MISSÄÄN tapauksessa halua ainakaan ensimmäisenä ryhtyä korjaamaan lisämunuaisten toimintaa hydrokortisonilla


Ymmärrän kyllä, jos vointi on huono ja apua on saatava äkkiä, niin kuulostaa mukavalta että purkista saatu kortisoli täyttää tarpeen ja olo tuntuu paremmalta. Mutta... hydrokortisolin liian suuri annostus voi lopettaa lisämunuaisten oman kortisonituotannon kokonaan.

Entä sitten lääkkeen sivuvaikutukset? Hydrokortisonin käyttö tässä tarkoituksessa on aina pidempiaikaista ja siksi sivuvaikutusten mahdollisuus olemassa. Ja vaikkei varsinaisia sivuoireita ilmestyisikään, ei todellakaan ole luonnollista sekoittaa omaa hormonitoimintaansa kun sitä pitäisi päinvastoin tasapainottaa, jotta elimistö voisi toipua ja käynnistää vähitellen omaan kortisolituotantoa.

Hydrokortisonilääkitykseen liittyy paljon erilaisia M A H D O L L I S I A sivuvaikutuksia.
Aina pitää muistaa, että aine aiheuttaa eri henkilöillä erilaisia sivuvaikutuksia.
Hydrokortisoni suun kautta saattaa aiheuttaa
-stressitilanteessa elimistö ei puolustaudu samalla tavalla kuin ilman lääkitystä, koska elimistön oma kortisonituotanto ei käynnisty
-elimistöön kerääntyy rasvaa, erityisesti niskaan ja kasvoihin
-osteoporoosin, mahahaavan ja diabeteksen riski kasvaa
-mielialamuutokset, masennus ja unettomuus lisääntyvät
-naisilla kuukautiskierto saattaa häiriintyä
-sydämen vajaatoiminta tai verenpainetauti voi kehittyä
huonompaan suuntaan
lähde
apteekkari Tapio Heilala

Tärkeä rooli toipumisessa on terveissä elämäntavoissa ja ravintotottumuksissa. Ei mikään yllätys, niinhän se on monen nykyajan sairauden kanssa.

Eli siis,
pitkäaikainen huonosti hoidettu (lue synteettisellä hormonilla hoidettu) kilpirauhanen, altistaa myös ongelmille kortisolin tuoton kanssa. Yleinen ongelma on, että hoidetaan vain kilpirauhasta, ja ei huomioida lisämunuaisille aiheutunutta kuormaa, jolloin siirtyminen eläinperäiseen kilpirauhashormonivalmisteeseen ei onnistu.

Stressi on lisämunuaisten pahin vihollinen. Niiden työnä on huolehtia stressinsietokyvystä. Lisämunuaiset erittävät kortisolia stressin vaikutuksesta, mutta kroonisen stressin aikana lisämunuaisten kyky erittää kortisolia heikentyy. Lisämunuaisten toimintavajaus voi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tai ymmärtääkseni myös toisin päin, koska kilpirauhashormonit ohjaavat lisämunuaisten toimintaa ja koska elimistössä on riittämättömästi tarpeellisia hormoneja tai ne eivät pääse solutasolle asti, lisämunuaisen kortisolisäätely myös häiriintyy.

Kortisoli liittyy myös uni-valverytmin säätelyyn, joten lisämunuaisten häiriöön liittyy usein myös nukahtamis/nukkumisvaikeuksia.

Täytyy todeta tähän väliin, että itsekin opin koko ajan aiheesta lisää ja olen tähän kerännyt olennaista tietoa aiheesta, mutta elimistön hormonitoiminta on todella monimutkainen.
Tämä aihe kiinnostaa tietty siksi, koska haluan parantaa omaa vointia ja on mukava kirjata asioita ylös.

Aloitin matkani parempaan elämään ostamalla tänään Ashwagandha eli rohtokoisiotabuja Solgarilta, näiden pitäisi auttaa sekä kilpirauhasen että lisämunuaisen vajaatoimintaan. Sekä aloittamalla kehoni lämpötilojen mittaamisen Dr. Rindin mukaan.

Muitakin luonnollisia apuja on, sekä on joukko vitamiineja ja hivenaineita joiden saantiin pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Niistä myöhemmin...

15. tammikuuta 2010

aloitus aina vaikeaa

mielessä on niin paljon asioita, että haluan saada ne jonnekin muistiin, joten olkoon tämä minun julkinen päiväkirjani. tilasin tänään eka kertaa ihania superfoodeja, luomukookosvoita, lucumajauhetta, macajauhetta, cacaonibsejä, raakasuklaalevyjä brittiläisestä nettikaupasta. en kyllä tiedä tuliko loppujen lopuksi yhtään halvemmaksi kuin Suomesta tilaten, postikulujen osuus nousi yli 20euroa mutta onhan nämä painavia juttuja. Joitakin pähkinöitä oli myös mukana. Ja kaikki luomua!

Painiskelen myös tällä hetkellä kilpirauhasen ongelmien kanssa, vajaatoiminnasta olen ollut tietoinen yli 7v ja sitä ennenkin olen aina ollut viluinen niin kauan kuin muistan, teini-ikänä olen todella palelluttanut itseni pahasti, kun piti kulkea muodin mukaan talvellakin.
Nykyään osaan jo pukea sään mukaan, mutta kun se ei enää auta.
Harkitsenkin eri vaihtoehtoja synteettisen lääkkeen tilalle, kun se ottaa koville tällaisen luomuihmisen joutua vuositolkulla syömään lääkettä. Vaihtoehtoja on, mutta mikä niistä on paras minulle, ei ole vielä tietoa. Kirjoittelen käänteistä tänne aikanaan.

Raakaravinto on alkanut kiinnostamaan ihan täysillä sekä jooga, meditaatiot...
Olen ollut vielä noin 5 vuotta sitten tavallinen tallaaja siinä suhteessa etten ole ymmärtänyt miten tärkeää ravinto ihmiselle on. Sokerinhimo on seurannut mua koko elämän ja koska olen aina ollut hoikka, moni sanoisi että laiha, niin ei ollut painon suhteen mitään paineita laihduttaa. Mikä siinä eniten riivaa, on se tosiasia, että multa puuttuu kokonaan kontrolli makean suhteen. Saatoin vetää suklaalevyn 5 minuutissa ja voida sitten pahoin. Kotona ei voi olla mitään namia, vaan se polttaa niin kauan kun se on syöty.

Jouluna tein sitten karkkilakon ja tällä kertaa tämä on vakaammalla pohjalla. Olen lukenut Heidin blogia
ja sieltä löytänyt ihania raakasuklaan ohjeita, joita aion kokeilla niin pian kun saan vielä tilaamani kookosöljyn.

Tänään oli miehellä synttärit, olkoon hän M tässä blogissa. Joten väsäsin helpon ja nopean raakaravintokakun meille iltapalaksi... No, se olisi ollut nopeampi jos tehosekoittimeni olisi yhteistyöhaluisempi. Mutta se on Wilfan 500wattinen kone, joka ei tykkää liian kuivista aineista.
Reseptissä ei sanota, mutta liotin kaikki pohjan ainekset. Päälle laitoin metsämarjoja ja vettä pelkästään. Lapset sai kerrankin kakkua iltapalaksi, ja kaikki tykkäsivät.
Kuva jäi kyllä ottamatta, harmi.

Resepti terapiaruokakurssiltani

Jäätelökakku

pohja:
3dl auringonkukan siemeniä (osa voi olla manteleita)
1dl liotettuja taateleita
Tee pohja tehosekoittamalla siemenet, taatelit ja liotusvettä.

päällys:
3 pakastettua banaania paloina
3rkl puolukkaa tai ruusunmarjajauhetta
0,5dl vettä
Tehosekoita aineet keskenään. Kumoa päällys pohjalle ja tarjoa heti.