Hae tästä blogista

17. huhtikuuta 2010

Ihana carob!

Carob (Ceratonia siliqua)
FABACEAE Hernekasvit
Carob on kasvanut välimerenilmastossa tuhansia vuosia. Matkalaisten mukana carob on levinnyt Afrikkaan, Espanjaan, Meksikoon, Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Australiaan. Carob-puun voi löytää kasvamasta samassa ilmastossa kuin sitruspuut ja oliivit. Carob-hedelmää käytetään pääasiassa kaakaojauhon korvikkeena – tosin se on monin tavoin terveellisempää kuin kaakao. Siinä on paljon sukroosia, proteiinia (8 %), A- ja B-vitamiineja, sekä tärkeitä mineraaleja. Lisäksi carob on vähäkalorinen ja rasvaton vaihtoehto kaakaolle (kaakaosta puolet on rasvaa). Carob ei ole allergisoiva, eikä siinä ole kalsiumin imeytymistä estäviä oksaalihappoja.

Carobkakun ohje ERYn sivulta:

1,5 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1,5 dl hasselpähkinöitä
3 banaania
100 g yön yli liotettuja kivettömiä taateleita
6 rkl carobjauhetta
100 g tummia liotettuja aprikooseja
6 kirpeää, karkeasti raastettua omenaa
1 tl luonnonvaniljaa
1 rkl hunajaa
2 kiiviä tai mansikoita koristeluun

Jauha seesaminsiemenet ja hasselpähkinät hienoksi. Ripottele ruokalusikallinen jauhetta kakkuvadille. Sekoita hunaja ja hiukan taatelin liotusvettä jauhettuihin siemeniin. Taputtele paksuhko tahna kelmun avulla kakun pohjaksi. Levitä puolet raastetuista omenista kakkupohjalle. Soseuta aprikoosit monitoimikoneessa ilman liotusvettä ja levitä sose omenaraasteen päälle. Levitä loput omenaraasteesta aprikoosisoseen päälle. Soseuta taatelit, lisää banaanit, carobjauhe ja luonnonvanilja. Anna seoksen seistä jääkaapissa 1/2-1 h. Levitä tai pursota se kakun päälle. Koristele kiivillä tai marjoilla. Säilytä viileässä. Voi pakastaa.

Carob keksit by Ani Phyo

1 kuppi rusinoita
3/4 kuppia pähkinöitä
1/4 kuppia carobjauhetta
1 tl mesquitejauhetta (laitoin lucumaa)
1/8 tl suolaa

Kaikki sekoitetaan ja muotoillaan keksejä. Sitten jääkaappiin noin tunniksi.
Nami nam!

14. huhtikuuta 2010

merilevää ruokavalioon

Voi Hyvin-lehden 4/06

Merileviä on moneksi
Merilevissä on runsaasti jodia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia. Valkuaisaineiden, kivennäisaineiden ja kuitujen lisäksi ne sisältävät A-, B1-, B2-, B6- ja C-vitamiinia sekä beetakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta.

Arame-merilevä maistuu miedolta ja pehmeältä. Sopii aloittelijoille.
Agar-agar on vaaleankuultava merilevä, jota käytetään hilloissa ja jälkiruoissa.
Dulce käy keittoihin ja patoihin.
Nori-levää saa hiutaleina ja arkkeina. Arkeista valmistetaan japanilaista sushia.
Wakame on maultaan makeahko. Sitä käytetään salaateissa, hapankaalissa ja keitoissa.
Spirulina ja Chlorella ovat makean veden leviä, joissa on korkea lehtivihreäpitoisuus. Niissä ei ole jodia. Spirulina sopii laihduttajalle, koska se pitää yllä verensokeria ja torjuu näläntunnetta. Chlorella lisää vastuskykyä ja sitoo suolistosta haitallisia aineita.

10. huhtikuuta 2010

Elävän Ravinnon tapahtumia lähellä meitä

Fresh Food Festival
Lolland, Tanska, 2-4.7.2010

Freshness Week
Sněžné Tsekeissä lähellä Prahaa, 7-14.8.2010

-------------------------------------------

ja tietysti meitä lähinnä
Ahvenanmaan Elävän Ravinnon Instituutti
Fiskössä, Brädön lähisaarella

Levande Föda Kur och Kursgård
Väddössä, Ruotsissa Tukholman pohjoispuolella

4. huhtikuuta 2010

Vanillajäätelöä ja suklaakakkua luvassa huomiseksi...

For the vanilla Ice Cream
1 C cashews soaked or unsoaked doesn't matter
1,5 C water
1 C cashew mylk
1 whole vanilla bean (put the whole bean in)
1/2 C raisins
1/2 C agave light or if you use the dark one a bit less
2 small chunks of cacao butter
a pinch of salt

Blend in a high speed blender until smooth, then put it in a ice cream maker or your favorite way to make ice cream.

sekä samaisten sivujen tekijältä kopsattu suklaakakun ohje Youtubesta

10 Minute or Less Delicious Raw Vegan Chocolate Cake!

3cups of walnuts not soaked
20 pitted dates
2/3 cup cacao powder
2 ts vanilla extract
1/4 ts seasalt

mix in food processor, shape by hands.
sprinkle with coconut powder, add bananas
or smear almond butter+agave
or anything to taste


lähde

3. huhtikuuta 2010

ei-orgaanisten hedelmien ja vihannesten myrkkyjäämät

Mitään määriähän tässä ei ole mainittu, mutta enpä menisi ostamaan omenoita ja paprikaa ilman luomumerkintää. Mansikka onkin yleisesti tiedossa.
Iso osa luetelluista on vaikeata jos ei mahdotonta löytää Suomesta luomuna.

Lista


FoodNews: Shopper's Guide to Pesticides
The Full List: 47 Fruits & Veggies

RANK / FRUIT OR VEGGIE / SCORE

1 (worst)Peach 100 (highest pesticide load)
2 Apple 93
3 Sweet Bell Pepper 83
4 Celery 82
5 Nectarine 81
6 Strawberries 80
7 Cherries 73
8 Kale 69
9 Lettuce 67
10 Grapes - Imported 66
11 Carrot 63
12 Pear 63
13 Collard Greens 60
14 Spinach 58
15 Potato 56
16 Green Beans 53
17 Summer Squash 53
18 Pepper 51
19 Cucumber 50
20 Raspberries 46
21 Grapes - Domestic 44
22 Plum 44
23 Orange 44
24 Cauliflower 39
25 Tangerine 37
26 Mushrooms 36
27 Banana 34
28 Winter Squash 34
29 Cantaloupe 33
30 Cranberries 33
31 Honeydew Melon 30
32 Grapefruit 29
33 Sweet Potato 29
34 Tomato 29
35 Broccoli 28
36 Watermelon 26
37 Papaya 20
38 Eggplant 20
39 Cabbage 17
40 Kiwi 13
41 Sweet Peas - Frozen 10
42 Asparagus 10
43 Mango 9
44 Pineapple 7
45 Sweet Corn - Frozen 2
46 Avocado 1
47 (best)Onion 1 (lowest pesticide load)

Note: We ranked a total of 47 different fruits and vegetables but grapes are listed twice because we looked at both domestic and imported samples.

Rohvolution in Berlin 27.-28.3.2010



Raakaravintoa pääsin ihailemaan Berliinin Rohvolution messuille sunnuntaina 28.3.10.
Suu kääntyi hymyyn paikalle saapuessa, voi kun tällainen olisi joskus mahdollista Suomessakin! Ständejä oli kymmeniä ja ihmisiä muutama sata. Pöydät olivat täynnä mitä ihanimpia herkkuja ja maistiaisia ja ostoksia pääsin myös tekemään kiitettävästi.



Messut oli järjestetty hienosti ja monenlaista oli mukana, ja kaikki siis Rohkost Qualität eli raakaruokalaatua. Sveitsiläinen firma tekee jalokastanjan maronihedelmistä jauhoa, pastaa, ja kuivatut hedelmät ovat nekin ihania.
Sveitsiläinen firma on myös Soyana, joka valmistaa ekomantelipyreetä, ihanaa, sellainen tarttui mukaan! Sekä Chi- limonaadia, joka on valmistettu käymällä, terveellinen alkaalinen vaihtoehto jos limua halajaa.
Saksasta Lifefood, jolla on mieletön määrä erilaisia versioita crackereista, suklaasta, välipalapatukoista, muita ihania suklaaerikoisuuksia, aivan suussa sulavia...
Muita mukana Orkos.com ranskalainen firma joka maahantuo eksoottisia hedelmiä ja lähettää niitä eteenpäin tilaajille Keski-Euroopan maihin, ekolaatuisia hedelmiä tuoreena kotiovelle. Superfoodsit ja hunajat olivat edustettuija, raakajäätelöannoksia, lisäksi oli workshoppeja ja luentoja, Viktoria Boutenko oli paikalla.





Nelly-Reinle Carayon on Saksan johtavia raakaravintovalmentajia, ja on kirjoittanut oman kirjansa. Kuva ei jostain syystä käänny oikein päin, joten jätän lisäämättä :(






Katsokaa mitä ihania elävän ravinnon tapahtumia Saksassa on pitkin vuotta!
Täytyypi olla kiitollinen myös siitä, että vanhemmat laittoivat lukemaan saksaa aikanaan peruskoulussa ja siitä jatkoin itsekin. On erittäin ihanaa pystyä keskustelemaan maan kielellä myös elävän ravinnon asioissa.

Kävin Berliinissä syömässä elävän ravinnon ravintolassa La Mano Verde, menu oli aika suppea mutta annokset sitäkin herkullisempia!
Pääruokana lasagnea ja jälkkäriksi kiwi-vadelma kermaunelma!



2. huhtikuuta 2010

Raw brownies

RAW BROWNIES
(www.giveittomeraw.com forum)

*****************************************************
- 10 oz (283g) raw almonds
- 16 Medjool Dates (minus pits and hard ends)
- vanilla bean or approx 1 tsp (5ml) vanilla extract
- approx 1/4 cup (50 - 60g) honey or agave nectar
- approx 1/4 cup (50 - 60g) coconut oil
- approx 1/2 cup (60g) Raw cacao powder
- small pinch of sea salt

1 - process (chop to hell) almonds up in food processor
2 - add cacao, salt and vanilla and process to mix well
3 - add coconut oil and dates and process
4 - as processing, add agave or honey and process until mixture turns into a ball
5 - continue to process to consistency you like
6 - press into a glass (20cm x 20cm) dish
7 - refrigerate, cut into squares (cookie spatula works great)

Usually they are ready to eat in about 30 minutes, they will keep well in the refrigerator which will continue to slowly desiccate and firm them up.

Variations:
Use pecans or walnuts for a very rich, oily brownie. If you leave out the cacao and coconut oil and use pecans, these taste a lot like pecan pie.

If you use almonds and leave out the coconut oil and cacao, they taste something like butterscotch brownies.

Raaka hummus ja mustikkajuustokakku

Yöllä kun ei nukuta, on aikaa surffailla kivoja reseptejä kokeiltavaksi :)
Mikä on mielestäni hankalaa raakaravinnossa, on ruoan maustaminen.
Siinä mulla on ollut aina ongelmia mutta se jotenkin korostuu raakaruoan valmistamisessa, kun kaikki tulee niin peittelemättömästi esille, ja mausteet korostuu eri tavalla.
Perinteisestä suola-pippurilinjasta on tultu pitkä matka mutta oppimista on vielä runsaasti. Yksi juttu on myös englanti-suomi maustesanasto, joka auttaisi kyllä useasti. Suurin osa resepteistä kun kuitenkin on enkuksi. Eli palataan siihen ja näitä on kokeiltava huomisena. Crackereiden kanssa humusta, sitten lisäksi Gazpacho (ohje edellisessä postauksessa)ja jälkkäriksi juustokakkua, yam yam!

RAW Sun-dried tomato and Garlic Hummus
lähde

Ingredients:
2 cups of sprouted Chickpeas
1 cup of soaked cashews
4 Cloves of Garlic
15 Sun-dried Tomatoes
1/2 small Lemon Peeled
1/4 cup Oil (I used a mixture of Olive/Avocado/Flax)
1 tsp of Sea Salt
2 tsp groung Cumin
1 dash of Cayanne pepper (optional)
1/8 cup Water (optional)

Put all of the ingredients except the Cayanne and Water into a food processor and grind until smooth. Taste the hummus and add Cayanne to taste. Add the optional water to thin the hummus and make it a bit more creamy.

---------------------------


Blueberry cheesecake

Crust: 2 cups of almonds, and one cup of raisins. That's it--Just blend these together and pat it down into a pie plate.

For the Filling:

4 cups of cashews
1 large lemon, juiced
8 tablespoons of raw honey
2 teaspoons of vanilla
2 cups of blueberries
1 cup of water

Blend the cashews, honey, vanilla, lemon and water. Remove this from the blender and fold in the blueberries. Pour filling into the pie crust and chill.

for the pie crust

* 2 cups raw nuts (almonds, walnuts, macadamia nuts, pecans, etc) – don’t soak the nuts
* 1 cup dates, pitted
* 1/4 tsp sea salt (optional)
or for sweeter versiion
* add 2-3 tablespoons of agave syrup

idätetty spelttileipä

Tätä kokeilemaan! Uutisoin myöhemmin miten onnistui, ehkä jopa kuvan kanssa.
Etsin nimittäin ohjetta jossa käyttäisin idättämiäni spelttijyviä, jotta ei tarvitse kaikkia ihan sellaisenaan salaatissa yms syödä.

Raw Sprouted Spelt Bread, lähde

Ingredients

1 cup sprouted and dehydrated spelt
1/2 cup flax seed
1/2 cup sesame seed
1 tsp asofetida or other spice
1 tsp carraway seeds
dash sea salt
1 tablespoon olive or sesame oil



Directions

Grind up the spelt and seeds in a grinder until a course flour. Transfer to a bowl and add salt and spices. Use your fingertips to rub in the oil. Add a little water at a time until you have dough.
Transfer to your worktop and use ground buckwheat flour or flax to prevent the board getting sticky. Divide the bread mixture into about 8 even pieces. Take one piece and roll into a long "snake". Cut into 3 and make a plait. Or, you can simply slice your bread bun into thin slices. Dry in the dehydrator @145 for 1-2 hours.

1. huhtikuuta 2010

viime aikoina sekä raakaohjeita

Kävin kuuntelemassa Viktoria Boutenkoa Helsingissä ja siitä alkoi todella intoni siirtyä tuoreravinnolle enemmän ja enemmän.
Seuraavaksi kävin Riina Verhon viikonloppukurssin, sitten Berliinin matkalla Rohvolution Raakaruokamessuilla (uskomattoman ihanaa!!!) sekä La Mano Verde ravintolassa maistelemassa ihania raakaruoka-annoksia.

Keittiö on täyttynyt kuivurista, monitoimikoneesta, idätysalustoista, raakapastaleikkurista yms. Keittiöön tarvitaan pian lisää tilaa... kun liettäkään ei laittaa eläkkeelle kun talossa asustaa lihansyöjiä :(

Oikeasti en ole päättänyt miten raakaruokakokeilu tästä etenee mutta nyt tuntuu hyvältä olla noin 90% raa'alla. Pirtelöitä, crakkereita ja salaatteja menee koko perheelle, sitten lisäksi laitan yleensä kuumankin ruoan muille.

Aika sidottuna tässä on keittiöön, aina likoamassa jotakin tai jyrryttämässä konetta... eli rutiini on vielä hakusessa, toivottavasti raakaruokakurssi auttaa tässä, kaksi iltaa työväenopiston kurssilla kuulostaa ihanalta!
Sekä kirjoja aion tilata lisää, netistä löytyy kyllä vaikka mitä, mutta muutama hyvä opus on hyvä olla käsillä.

2 ihanaa raakapastakastiketta a la Karen Knowler

Green Pesto Sauce - Serves one large portion or 2 small

*
⅓ cup pine nuts or macadamias (or combination of)
*
⅓ cup olive oil
*
Half a handful of basil
*
1 clove garlic
*
Water to taste

Blend all ingredients together until smooth. According to your personal taste, add more nuts for a deeper/creamier flavour, more oil for an oilier texture, more basil for a stronger flavour, or more water if it’s too rich. Pour onto your spaghetti and toss well for even coverage.

Bolognaise Sauce - Serves one large portion or 2 small

*
3 cups diced tomatoes
*
2-4 dates for sweetness
*
1 tsp. Celtic sea salt (optional)
*
1 Tbs. Italian seasonings (dried)
*
1 handful fresh basil
*
1½ cups sundried tomatoes
*
1 tsp. minced jalapeño pepper (optional)
*
1 medium clove garlic

www.lifefood.eu sivulta:

Best Cool Gazpacho

0,5kg fresh tomatoes

150g red bell peppers
soup gazpacho

7g fresh garlic

3 spoons of virgin olive oil

about 8g of fresh herbs (thyme, oregano, rosemary, basil)

cayenne pepper to taste

7g unrefined sea salt

300ml (adjust the quantity to make the soup thicker or more liquid)

Put all ingredients in a blender and liquify. Yields 3 servings.