Hae tästä blogista

15. helmikuuta 2011

jodipuutos, bromi, joditerapia ja vaikutus kilpirauhaseen ja (rinta)syöpään

Omien ja perheenjäsenten kautta itselleni kovin "rakkaat" aiheet, kilpirauhanen ja lisämunuaiset, joita tulen säännöllisesti käsittelemään muiden aiheiden välissä.
Tämä on kovin asiapitoista tekstiä, enkä ole mikään suuri kirjoittaja. Toivottavasti kuitenkin tämä on sen verran jäsenneltyä tekstiä, että siitä saa käsityksen asiasta. Teksti on poimittu useasta eri lähteestä ja höystetty osaltaan omilla tiedoilla ja kokemuksilla. Lopussa on kaikki lähdemateriaali.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on todella yleinen ongelma ja vain osa ihmisistä on diagnosoitu. Meillä on suuri joukko ihmisiä, jotka kärsii selittämättömistä oireista, joiden alkuperä on hormoniperäinen.
Kilpirauhanen on yksi tärkeimmistä elimistöä säätelevistä elimistä, ja sen ongelmat ovat yhteydessä moniin väsymys-, stressi- ja sairaustiloihin.

Kilpirauhasen kanssa läheisesti toimii lisämunuaiset, joiden ulkokuori erittää kortisolia elimistön tarpeeseen. Stressi on lisämunuaisten pahin vihollinen, se voi lamaannuttaa kortisolin tuotannon dramaattisesti. Opettajani Sanna Anderson Terveysopisto Saluksesta sanoo, että hänen asiakkaistaan Lontoon kroonisen väsymysoireyhtymän klinikalla 80-90% on lisämunuaisten uupumus. Suomessa tätä yleistä ongelmaa ei tunnista kuin muutama funktionaalisen lääketieteen lääkäri. Tästä aiheesta voisin jatkaa vielä, mutta, nyt itseäni tällä hetkellä aktiivisesti kiinnostavaan aiheeseen, eli kilpirauhasen (ja muunkin elimistön) jodin puutokseen.

Dr. Browstein kirjoittaa uudessa blogissaan miten kissat kärsivät lisääntyvistä kilpirauhasongelmista, koska yleisesti kodeissa käytetyt kemikaalit (PBDE – Polybromatut difenyylieetterit) ovat lisääntyneet kovasti. Ne ovat keinotekoisia kemikaaleja, jotka tehdään bromista. Niitä käytetään palonestoaineena, jota on myös tietokoneissa, (kokolattia)matoissa ja patjoissa sekä muissa tekstiileissä ja muoveissa. Huonekalujen ja verhoiluiden polyuretaanivaahtomuovissa on usein tätä palonestoainetta, joten kodin kalustusta uusiessa kannattaa kysyä asiasta.

Suomessa PBDE:tä ei valmisteta ja kemikaalina sen maahantuonti on melko vähäistä. Mutta tuotteissa maahantulevien PBDE-kemikaalien tarkkaa määrää ei tunneta.

PBDEt ovat hyvin pysyviä ja bioakkumuloituvia, eli ne kertyvät elävien organismien kudoksiin ja häiritsevät hormonitoimintaa.

PBDE:tä voi päästä ympäristöön kemikaalin valmistuksen aikana,
tuotteen elinkaaren aikana vapautumalla ja lopulta jätteenpolton yhteydessä tai kaatopaikalta.
Näille aineille voi altistua ennen kaikkea ruokavalion kautta, erityisesti rasvaisten ruokien kuten rasvaisen kalan kautta. Aineita on myöskin havaittu ilmanäytteissä, eli altistua voi myös hengityksen kautta. Kuten muutkin äidin rasvakudokseen varastoituneet myrkyt, voi PBDE siirtyä äidinmaidon mukana lapselle tai raskauden aikana sikiölle.

BROMI

Bromi on alkuaine, joka kuuluu halogeenien perheeseen, kuten myös fluori, kloori ja jodi. Iso syy miksi kilpirauhasen ongelmat ja jodin puute ovat niin yleisiä, on nykyinen laaja bromille altistuminen. Elimistössä liiallinen bromi aiheuttaa jodin erittymistä pois. Jos emme korvaa jodia, bromi sitoutuu reseptoreihin, joiden pitäisi sitoa jodimolekyylejä. Siispä elimistön kovasti tarvitsema jodi korvautuu myrkyllisellä bromilla aiheuttaen monia ongelmia.

Bromitasojen nousun seuraukset voivat olla vakavia; lisääntyneet syövät ovat osaksi bromimyrkyttyneisyyden oireita esim. rinta-, kilpirauhas-, munasarja-, kohtu- ja eturauhassyöpä. Myöskin autoimmuunisairaudet kuten autoimmuunikilpirauhassairaudet ovat lisääntyneet dramaattisesti. Lisäksi Dr. Brownstein sanoo, että hänen kokemus on, että ylipäätään monilla vakavasti sairailla on kohonneet bromiarvot.

Amerikkalaisten ja japanilaisten jodinkäytöstä on tehty vertailuja. Amerikkalaiset käyttävät keskimäärin 240 mcg jodia päivässä. Japanilaiset puolestaan käyttävät sitä yli 12 mg (12 000 mcg) eli 50-kertaisesti. Yhdysvalloissa rintasyövän esiintymistiheys on maailman korkein ja Japanissa vielä viime aikoihin asti maailman alhaisin. Japanilaisilla naisilla, jotka muuttavat Japanista tai omaksuvat länsimaisen ruokavalion, on enemmän rintasyöpää kuin merilevää nauttivilla. Tutkimukset osoittavat, että osa rintasyövistä aiheutuu jodinpuutoksesta.
Usassa vielä 1960-luvulla lisättiin jodia leipiin reilusti, yhdestä leipäsiivusta sai 150mcg jodia. Sitten ruokateollisuus päätti poistaa jodin ja tilalle lisättiin bromi. Koska jodi ja bromi käyttäytyvät samalla tavalla kilpirauhasessa, se kumpaa on enemmän, pääsee sitoutumaan reseptoreihin, estäen samalla toisen pääsyn. Bromista ei kuitenkaan ole hyötyä kilpirauhaselle, vaan päinvastoin. Bromin haittavaikutuksia voivat olla aivosumu, muistiongelmat ja ärsyyntyneisyys. Samaan aikaan kun jodinkäyttö on vähentynyt, rintasyöpätapaukset ovat lisääntyneet. 1960-luvulla rintasyöpään sairastui joka 20. nainen kun taas nykyään joka 8. nainen. Tämä teollisuuden toiminta on aiheuttanut järisyttävän suuren luokan jodipuutosepidemian Usassa. Voiko tämä olla tehty tarkoituksella jotta sairaudet lisääntyvät ja lääkkeiden myyntiä saadaan kasvatettua? kysyy Dr. James Howenstine, MD

Kun jodia saadaan vähemmän ja samanaikaisesti enemmän kilpailevia halogeeneja, fluoria ja bromidia, Amerikassa on syntynyt jodin puutosepidemia.

Jodin suositeltava päiväsaanti Suomessa on 150mcg. Mutta onko se riittävästi? Jodi on välttämätön alkuaine elimistössä. Kilpirauhanen tarvitsee jodia tyroksiinin (T4) ja trijodityroniinin (T3) tuottamiseen. Nämä ovat hormoneja, jotka säätelevät aineenvaihduntaa, kasvua ja kehitystä. Naisen rintakudos tarvitsee jodia, myöskin maidonmuodostukseen sitä tarvitaan. Eturauhanen, lisämunuaiset, munasarjat, sylkirauhanen kaikki tarvitsevat jodia. Jokainen rauhanen ja limakalvo tarvitsee jodia. Jodia tarvitsee myös kasvava sikiö. Eläinkokeilla on todettu, että jodi estää rintasyöpää sekä vähentää PMS-kipuja naisilla, joilla on rintojen sidekudoskasvaimia.

Jodin puute yhdistetään kilpirauhasen toimintaan ja taas toisaalta koska koko rauhasjärjestelmä on yhteydessä toisiinsa, yleensä ongelmia ilmenee muussakin hormonitoiminnassa. Kilpirauhasessa jodin puute saattaa aiheuttaa struuman, rinnoissa kyhmyjä, myöskin pahanlaatuisia sekä monia epätasapainotiloja elimistössä.


Jodin puutteen aiheuttamia ongelmia
Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä. Rotissa jodinpuute aiheuttaa häiritsee aivolisäke-lisämunuaisakselin toimintaa. Lisämunuaiset ovat tärkeitä energian ja jaksamisen kannalta. Kun jodi ei enää sitoudu paikalleen solukalvolla, pääsee peroksidaasientsyymi (peroxidases) vahingoittamaan näitä kalvoja ja aiheuttamaan autoimmuunitauteja kuten Hashimoton tyreidoiriitti ja Gravesin tauti. Tutkija Dr. Guy Abraham on nähnyt näitä autoimmuunitauteja parannettavan yksinkertaisesti jodilisällä. Korkeilla jodimäärillä on hoidettu sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoimintaa. Joditerapia sallii heikosti toimivan kilpirauhasen palauttaa normaali kilpirauhashormonituotanto, jonka puutteesta vajaatoiminta aiheutuu. Jodin lisäys pysäyttää peroksidaasin solukalvolla, jolloin liikatoiminnan hoitoon käytettyä leikkausta ei enää tarvita.

Monet elimemme tarvitsevat jodia, mutta eivät pysty käyttämään sitä hyväksi kunnes veren joditaso on tarpeeksi korkea. Kun taas monilla varsinkin ikääntyessä mahahappotasot laskevat, ei jodi imeydy tarpeeksi hyvin jolloin jodia ei saada verenkiertoon riittävässä määrin ja muut elimet ovat edellelen jodinpuutostilassa.

Joditerapia toimii erityisen hyvin rintakystien kohdalla. Se voi myös parantaa munasarjakystat ja toimii myös ulkoisesti kun ihokystan päälle levitetään jodia. Joditerapia auttaa elimistöä puhdistamaan fluorin, bromin, lyidyn, kadmiumin, arseenin ja elohopean.

Jodia on paljon aivoissa ja silmän lihaksessa. Jodinpuutoksessa saattaa olla osuutta Parkinsonin taudissa ja glaukoomassa. Joditerapialla on hoidettu myös esim. päänsärkyä ja arpikasvua (keloidit).

Miten jodinpuutos voidaan havaita?

On olemassa tarkka testi jolla elimistön joditaso saadaan selville. Dr. Jay Abrahams on kehittänyt jodinkuormitustestin (iodine loading test) tähän tarkoitukseen. Potilas ottaa 4 joditablettia (12.5 mg per tabletti). Jos elimistön joditasapaino on kunnossa, henkilö erittää ylimääräisen jodin virtsan mukana seuraavan 24 tunnin sisällä. Jos elimistössä on jodinpuutos, suurin osa jodista jää elimistöön, ja vain vähän jodia näkyy virtsassa. Tämä testi on näyttänyt että melkein jokainen potilas, jonka sairaus liitetään jodinpuutokseen, myös testin perusteella kärsii jodinpuutoksesta. Siksi on usein järkevää olettaa että henkilöllä on jodinpuutos ja antaa jodia.

Suomessa ja monessa muussakaan Euroopan maassa ei tätä testiä tehdä, Usassa kyllä. On olemassa kotikutoinen tapa saada jonkinlainen käsitys jodintarpeesta, mutta tämä ei ole kovin luotettava. Tilaa jodiliuosta esim. iHerbistä (alennus koodillani ATA167)
www.iherb.com/TPCS-PT-Skin-Iosol-Formula-VI-1-2-fl-oz/15053?at=0
Sivele jodiliuosta noin 5x5 mc alueelle vatsan seudulle tai reiteen, ja jos se selkeästi haihtuu tai häviää siitä noin vuorokauden aikana, tarvitset lisäjodia.
On olemassa Lugolin jodiliuos tai Iodoral tabletti- tai kapselimuodossa. Iodoralissa on yhdessä kapselissa 12.5mg jodia. Henkilö, joka on saavuttanut joditasapainon ja ottaa neljä tablettia (50mg) Iodoralia päivässä, poistaa 90% jodista pois virtsateitse.

Dr. Abrahamsin mukaan riittävä ja turvallinen määrä turvaamaan elimistön jodintarve on 13-15mg päivittäin. Tämä on 100 kertaa enemmän kuin mitä esim. Yhdysvalloissa on arvioitu olevan jodin päivittäinen minimitarve. Tämä jakaantuu seuraavasti 6mg kilpirauhanen, 5mg rinnat ja 2mg muu keho. Miehet yleensä tarvitsevat hieman vähemmän kuin naiset. Jodintarpeen täyttämisessä täytyy olla varovainen jos ei voi tehdä testiä. Kuitenkin tästä on eriäviä mielipiteitä.

1900-luvun alussa Lugolin liuosta käytettiin laajasti ja menestyksekkäästi kilpirauhasen toiminnan tasaamiseksi (vajaa- ja liikatoiminnassa). Suositeltu määrä oli 2-6 tippaa eli 12.5-37.5 mg päivässä.

Japanilaiset naiset, jotka syövät paljon merilevää, heidän päivittäinen jodimäärä on 13.8mg, joka on korkein maailmassa. Heillä on myös vähiten rintasyöpää kuin muualla. Japanilaisilla on muitakin syöpiä vähiten maailmassa, ainoa poikkeus on vatsasyöpä. Heillä on myöskin vähiten jodinpuutteesta johtuvaa struumaa sekä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Myös Islannissa, jossa syödään paljon jodia, on vähän struumaa ja rintasyöpää. Kaksi maata, joissa on vähäinen jodinsaanti ovat Thaimaa ja Meksiko, ja näissä maissa tavataan paljon rintasyöpää ja struumaa.

Nestemäisen Lugolin liuoksen kehitti ranskalainen lääkäri Dr. Jean Lugol 1820-luvulla. Tässä nesteesä on sekoitettu jodia (5 %), kaliumjodidia (10 %) ja 85 % vettä. Liuosta käytettiin tappamaan mikrobeja ja parantaimaan tulehduksia. Liuosta suositellaan otettavaksi 2 tippaa, joka sisältää 5mg jodia ja 7.5mg jodidia joka on sama määrä kuin mitä Dr. Abraham suosittelee otettavaksi päivittäin. Lugolin liuos maistuu metalliselta paitsi vahvasti laimennettuna ja värjää ihon ja vaatteet.

Jodipitoiset ruoat

Jodisuola on nykyään pääasiallisin jodin lähde länsimaisessa ruokavaliossa, mutta moni käyttää silti joditonta versiota. Huomaa, että jodinpuutosta ei voi kuitenkaan korvata ottamalla jodioitua pöytäsuolaa! Sitä pitäisi ottaa lusikkakaupalla.
Kalassa on jodia, mutta sen syöntiä on hyvä rajoittaa runsaan elohopean takia. Sardiinit ovat parempi vaihtoehto, koska niillä on lyhyt elinikä eivätkä siksi kerää niin paljon elohopeaa. Ruskea ja punainen merilevä sisältävät eniten jodia (esim. kombu)

Joditerapia (jodiprotokolla)

Lääkärit Guy Abraham, MD, David Brownstein, MD ja Jorge Flechas, MD, ovat hoitaneet yli 4000 potilasta jodikorvaushoidolla. He suosittelevat ao. protokollaa kirjoitustensa ja luentojensa pohjalta.

Jodi ja muut tarvittavat ravinteet (10/2007 jodikonferenssin mukaan)

50 mg Iodoral/ Lugolin jodi minimi rintasyöpään (aloita 12.5mg)
C-vitamiini - 3g päivässä (mahdollisesti enemmän jos bromin detoxoireita)
300-600 mg magnesiumia (oma huomio:sitraatti paras)
200 mcg seleeniä
500 mg niasiinia (B3, ei Niacinamide muodossa) 2krt/pv. Aloita alemmalla annostuksella välttääksesi punoituksen
100 mg B2 vitamiinia 3krt/pv
(on olemassa myös tuote nimeltä ATP Cofactors johon on yhdistetty B2 ja B3)
lisäksi kattava monivitamiini- ja ravinto-ohjelma

Dr. Guy Abraham varoittaa että liiallinen kalsiumlisä (2-3g/päivä) on yleisin syy miksi jodikorvaushoito ei ole onnistunut.

Joditerapia olisi hyvä aloittaa lääkärin kanssa, mutta näitä lääkäreitä on vain Usassa, ja sielläkin hyvin harvassa. Kilpirauhaspiireissä on muodostunut monia vertaistukifoorumeita, joissa saa tukea ja neuvoja ja voi jakaa hyviä ja huonoja kokemuksia. Itse olen saanut korvaamatonta apua monelta foorumilta ja ylipäätään saanut tietoa jodin tärkeydestä ja alkanut sitä myötä ottamaan itse asiasta selvää. Koko ajan on kysymysmerkkejä ja lopullista totuutta ei ole, varsinkin kun olemme kaikki yksilöitä ja oppeja joutuu väkisinkin soveltamaan omien tuntemusten mukaan.

Amerikkalainen John Johnson on parantanut oman kilpirauhasen vajaatoimintansa ravinnolla ja lisäravinteilla (www.ithyroid.com mutta sivulinkit ei toimineet). Olen vakuuttunut että virallinen käsitys siitä, että kilpirauhassairaudet ovat elinikäisiä, ei välttämättä jokaisen kohdalla pidä paikkaansa. On enemmänkin kysymys siitä, mitä on valmis oman sairautensa eteen tekemään. Ottaako elämän omiin käsiinsä ja etsii tarvittavan tiedon vai tuuduttautuuko ns. yleiseen totuuteen. Tietysti on helpompaa nappailla synteettinen lääke kerran päivässä kuin kuluttaa päiviä ja kuukausia ja jopa vuosia etsien ja toivottavasti myös löytäen uusia vastauksia.

Tämä on mielenkiintoinen aihealue, ja omat tutkimukseni jatkuvat. Kun saan jodin tilattua, päivitän omaa edistymistä täällä blogissa.lähteet:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:rFAmsMLRwLsJ:www.wwf.fi/wwf/www/uploads/pdf/factsheet_edited_pbdes_sept05_kaannos.pdf+PBDE&hl=fi&pid=bl&srcid=ADGEESjxaIsBrFp0jRUpOmp_kCStsQi9aARq3K_O9AG0zXdCuEuTxoULvTQ3kI6D2LK4EWVFg6QlQRt5inWNZe28JiP7xdmYu5tQ8E3cyZzVWz1LVkM_G0L6Sa0uQknzgn536jA_6_VV&sig=AHIEtbRXsSzu2-7rFRowxzxB_zZIZEuR_Q&pli=1
http://drdavidbrownstein.blogspot.com/
http://www.lootuskauppa.fi/Vitamiinit/Jodi/lugolinjodi
http://www.naturalthyroidchoices.com/iodine.html
http://breastcancerchoices.org/iprotocol.html
http://breastcancerchoices.org/iodine.html
http://www.newswithviews.com/Howenstine/james37.htm
http://www.proactivehealthstore.com/products/iodoral.php

19 kommenttia:

 1. Hei!
  Miten jodi kokeilu on edistynyt kohdallasi?
  Sain itse lääkäriltä ohjeen tähän, aloitan kokeilun piakkoin.

  VastaaPoista
 2. Olen nostanut annosta pikku hiljaa ja päässyt eroon kortisonista, jota otin sisäisesti viime talvesta lähtien. Vaikea sanoa mikä johtuu mistä mutta ehdottomasti kaiken lisätyn sokerin poisjättö on suurin yksittäinen tekijä varmaankin jodin ohella jotka on piristäneet mua ja unikin on parempaa.
  Käytätkö Lugolin jodia ja kuinka paljon lääkäri suositteli ottamaan?

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Minulla myös Lugolintipat lääkärin kehotuksesta käytössä. Ensin testi sitten 2 vk 1 tippa. Nyt uusintana sama.

  Sinäkin olet tainnut kirjoitella Kilpirahanen piste comilla. Ehkä siellä tavataan.

  T. Lettukin

  VastaaPoista
 4. Hei,
  Vastauksessa vähän kesti, unohdin aivan koko jutun.
  Lääkäri määräsi Lugilin tippoja 1-2 tippaa, eli 5-10mg, kahden viikon ajan. Minulta löytyi kotoa jo Lodoralia, jossa 12,5mg, joten söin sitä 2vk ajan. Kilpirauhanen alkoin menemään liikatoiminnalle, joten vähensin Amouria, jota syön vajaatoimintaan.
  Kuukautiseni alkoivat kaksi päivää normaalia aikaisemmin kuurin aikana ja en tarvinnut niihin ensimmäistä kertaa elämässäni särkylääkkeitä!
  Kuurin loputtua oli taas sama outo olo, kun alun pari ensimmäistä päivää ja jouduin taas nostamaan Armouria.
  Ihmettelin tuota kahden viikon aikaa, miksi niin vähän aikaa vain määrättiin syötäväksi. Olisinpa tajunnut jatkaa, koska nyt en ole saanut kuukautisiani kolmeen kuukauteen. Koitin yhdessä välissä syödä taas Idorolia, mutta menin niin rajusti liikatoiminnalle, eikä tällä kertaa Armourin laskeminenkaan auttanut että jouduin jättämään kokeilun.
  Elimistöni ei muutenkaan kestä hormoonivaihteluita, 1/4 osa Armour annoksen vaihto on rankka, joten jodillkaan ei voi tehdä useasti kokeiluja.
  Voisin tietenkin kokeilla vaikka noilla tipoilla nostoa pikkuhiljaa, niin Jodin nosto ei olisi niin suuri kuin tabletilla.

  VastaaPoista
 5. Moi!
  Kiitos avartavasta kirjoituksestasi jodin osuudesta sairauksiin/tiloihin.
  Kiinnitin vain huomioni osuuteen: "Dr. Guy Abraham varoittaa että liiallinen kalsiumlisä (2-3mg/päivä) on yleisin syy miksi jodikorvaushoito ei ole onnistunut."

  Ainakin USA:n FNB (Food and Nutrition Board) suosittaa esim. 19-50-vuotiaille naisille 1000 mg:n (milligramman) päivittäistä kalsiuminsaantia.
  Olisiko tekstissäsi tämän osalta virhe, ja Guy Abrahamin suositus 2000-3000 mg?

  T: Jonttu

  VastaaPoista
 6. By the way vielä, tiedätkö voiko tuota iHerbin "Skin Iosol Formulaa" käyttää myös jodilisänä iho testin jälkeen? Ettei loput menisi hukkaan?

  VastaaPoista
 7. Hei, tiedätkö, miten pian voisi nostaa 12,5:stä mg:sta jodia eteenpäin? Lääkäri arveli, että joudun nostamaan yli 100 mg:n.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän on kovin yksilöllistä ja sanoisin, että kyllä siihen viikkoja menee keskimäärin. Olen kuitenkin kansainvälisillä foorumeilla kuullut, että jodiannosta nostetaan kovinkin nopeasti, jos on esim. fibrokystiset rinnat ja epäily jo syövästä. Mielenkiintoista, että sinulla on niin joditietoinen lääkäri, että puhuu jo yli 100 milligrammasta. Tämä oli vielä kaukainen asia kun blogipostauksen yli 3v sitten kirjoitin.

   Poista
 8. Nascent Iodine. Mahtavaa tavaraa. Olen käyttänyt n.2 kk, ja aine tosiaankin toimii. Omani tilaan Jenkeistä. En tiedä miten tuo Nascent suomennetaan suomen lääketieteellissä termistössä. Mutta se menee suoraan kilpirauhaseen, koska on atomisessa muodossa, eikä molekyylisessä normi jodin tapaan, joka joutuu kiertämään ruoansulatuksen ja maksan kautta, ennenkuin rupeaa vaikuttamaan. 30€/pullo ja siitä riittää n. 3 kuukaudeksi.

  VastaaPoista
 9. Hei Paukku, miten onnistun tilaamaan tuota jodia, yritin Amazonista mutta siinä luki ettei toimitusta Suomeen. Montako mg jodia on noissa Lugolin tipoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysitkö jo Nascent iodinea? iHerbissä ei näyttänyt olevan, mutta EBAY:ssä on.
   http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=Nascent+Iodine&_sop=15

   Itselläni on jo ihan tavallista Lugol's Iodinea tilauksessa joten en tuota nascenttia nyt tilaa, mutta lisäsin sen ebayssä watch listalle, et jos sitten myöhemmin itsekin sitä tilaisin.

   Alla hyvä yleistieto sivu jodista ja sen eri versioista mitä yleensä on kaupan:
   http://iodinehealth.wordpress.com/iodine-types/

   Ja toinen: http://www.healthy-living.org/html/magnascent_iodine.html

   Kaikkialla tunnutaan kehuttavan nascent tyyppistä jodia, paitsi tietysti skeptikkojen ja asiasta ennestään mitään tietämättömien keskuudessa, esimerkkinä tuo: https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20131106135123AAU1dJN

   Ihan kuin jotkut ydinonnettomuuksia hysteerisesti pelkäävät kuvittelisivat että jodissa on kyse ainoastaan säteilyltä suojautumisesta -tai toisinpäin, skeptikot kuvittelisivat että foliohattuiset ydinonnettomuuksia pelkäävät hamstraisivat jodia säteilypelon takia.

   Itse en ole uhrannut ajatustakaan säteilylle vaan olen kiinnostunut nimenomaan kilpirauhasongelmien korjaamisesta ja siinä samalla fluorin sekä bromin poistamisesta elimistöstä.

   Poista
 10. Täyttä asiaa! Hyvin tiivistettynä ja silti tarpeeksi yksityiskohtaista asiatietoa sisältävästi kirjoitettuna.

  Ja ihan niin kuin lopussa sanoit, informaation hankkimiseen voi mennä vuosia. Itse olen nyt aktiivisesti yrittänyt diagnosoida ongelmiani n.3v ja ympyrä alkaa sulkeutumaan.

  Epäilen lisämunuaisten uupumusta (olen ollut stressaantunut niin kauan kuin muistan, oli syytä tai ei).
  http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/lisamunuaisten-uupumus/
  Sivulla listatuista oireista osuu seuraavat:

  tummat silmänaluset
  Heikko stressinsietokyky (erittäin huono stressinsietokyky silloin kun vireystila on pohjalukemissa)
  Kömpelyys, tavaroiden pudottelu, esineisiin törmäily
  Ärtyneisyys
  Keskittymisvaikeudet
  Äkilliset mielenmuutokset, herkkyys
  Ylireagointi
  Malttamattomuus (ennemminkin kärsimättömyys)

  Ja foliohattuiseksi huuhaahörhöksi leimaantumisen uhallakin täytyy mainita myös amalgaamipaikat ja niistä mahdollisesti peräisin olevan elohopean aiheuttamat ongelmat. :)
  http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/09/01/elohopea-myrkyttaa-salakavalasti/

  Jos noihin lisätään vielä jodin puutos ja vertaillaan niiden usein aiheuttamia oireita keskenään niin huomataan että nuo kaikki ovat mahdollisesti olleet osaltaan vaikuttamassa asiaan.

  Kävin kyllä mm. yleisterveystarkastuksessa mutta en viisastunut siitä kuin että ne kilpirauhasarvot mitä mitattiin, olivat kohdillaan eivätkä siis kertoneet oikein mitään. Olivat hyvin viitearvojen rajoissa.
  Kaikkiahan ei tunnetusti mitata, kuten alla mainitaan:

  rT3-ongelma ja Wilsonin syndrooma
  http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/t3-hormonit/

  "Wilsonin syndrooma aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, mutta se ei välttämättä näy normaalisti otettavissa laboratoriotuloksissa (TSH ja T4). Käytännössä vajaatoiminnan aiheuttaa kehon virheellinen T4-hormonin muunto T3-hormoniksi, joka on nimenomaan soluissa aktiivinen. T4 muuntuu T3-hormonin sijaan enemmän sen peilihormoniksi, ei-aktiiviseksi rT3:seksi. rT3-hormoni sitoutuu solujen reseptoreihin samaan tapaan kuin T3-hormoni, mutta koska se ei ole aktiivinen ja vie näin T3:sen paikan solussa, on tuloksena samat oireet kuin tavanomaisessa kilpirauhasen vajaatoiminnassakin. Keho tuottaa normaalisti aina jonkun verran rT3:sta, mutta Wilsonin syndroomassa sen osuus T4-muunnoksista on dominoiva. Joskus syndroomaa kutsutaankin rT3-dominanssiksi."

  Skeptikoiden on nämä helppo tuomita kun koululääketiede on näistä kaikista eri mieltä ja jossain skepsis ry:ssä tällekin postaukselle naurettaisiin maha kippurassa.

  Mutta siksipä juuri en tehnytkään asialle juuri mitään jo nuorempana. En ole halunnut leimautua luulotautiseksi.
  Tässä alkaa keski-ikä jo kolkuttelemaan ja suurin osa ongelmista on ollut mukana kuvioissa ainakin puolet tähän astisesta elämästäni ja olisikin jo korkea aika tehdä asialle jotain ennen kuin koko elämä on pilalla.

  Nyt kun tänä vuonna olen alkanut puhumaan näistä virallisille tahoille niin olen jo rivien välistä ja äänensävyistä / sanavalinnoista pistänyt merkille sellaista asennetta että pelkoni leimautumisesta oli ihan aiheellista.
  Mitään konkreettista apua en ole julkiselta terveydenhuollolta saanut. Ja jos sanoisin heille suoraan mitä ajattelisin niin saisin hullun leiman otsaani alta aikayksikön.

  Eipä tässä siis auta muu kuin jatkaa tutkimuksia omin päin, yritys-erehdys menetelmillä.

  Tässä perinpohjaisempi "taudinkuva" jos jotakuta esim. samankaltaisista ongelmista kärsivää kiinnostaa perehtyä ja vertailla:
  http://oireeni.wordpress.com/2014/04/05/oireita-ja-ongelman-kuvaa/

  VastaaPoista
 11. @ Miisukissa: kyllä se taitaa olla ihan vain typo. :)

  Tuollakin mainitaan että "Huom! Jodihoito ei onnistu isoilla kalsiumlisillä (2-3 g).":
  http://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/jodihoito/

  VastaaPoista
 12. Otin joditabletin. Saas nähdä, miten ämmän käy.

  VastaaPoista
 13. physicist = fyysikko
  physician = lääkäri

  VastaaPoista
 14. hei, riittääkö jos alkaa syömään merilevää kelpamax esim 2 mg edestä (2000 mikroa)?

  VastaaPoista