Hae tästä blogista

10. heinäkuuta 2018

Mehustatko sinä?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Mehustatko sinä? 

Olethan kuullut, että terveyden ylläpitämiseksi tulisi nauttia vähintään 800g vihanneksia, hedelmiä, kasviksia, marjoja päivässä? Kiireisessä arjessa se ei aina ole niin helppoa. Entä jos voisit nauttia kulhollisen vihanneksia ja hedelmiä yhdeltä istumalta? Se on mahdollista mehustamalla!
Löytyykö sinulta mehustin tai mehupuristin kaapista? Marketin perusmehustin eli mehulinko on ihan mainio tapa aloittaa. Paras mehustinhan on se joka on käytössä säännöllisesti eikä pölyyntymässä kaapissa! Mehupuristin on parempi vaihtoehto jos haluaa käyttää paljon lehtivihanneksia, koska ne ovat kuivia eikä niin ’mehuisia’. Perinteinen mehustin, joka toimii puristamalla ja ’linkoamalla’ kasviksista mehut pois, ei pysty saamaan vihreistä lehdistä ja oraista irti mehuja, vaan siihen tarvitset mehupuristimen, joka puristaa tai ’ruuvaa’ hitaasti kaiken irti kuivemmista raaka-aineista.
Mehulinkoon voi laittaa helposti mehustettavia raaka-aineita kuten lähes kaikki hedelmät, suurin osa juureksista ja kaaleista sekä kurkku. Voit käyttää reilusti mielikuvitusta ja säätää makua juojan mukaan. Aloittelijalle ja lapsille voit käyttää enemmän hedelmiä antamaan makeutta. Silti mukaan uppoaa paljon juureksia ja vihanneksia, joita ei tulisi muuten syötyä.
Tuorepuristetuista mehuista saa monia terveysetuja. Mukana on valtava määrä ravinteita, voisitkin kutsua mehuannosta nestemäiseksi monivitamiiniksi! Kasvikset ovat tiiviissä muodossa ja helposti nautittavia. Samalla ravinteet imeytyvät tehokkaammin. Mitä vahvemmat värit, sitä enemmän luonnon voima-aineita. Mehustusta ja varsinkin vihermehuja käytetään myös terapeuttisessa tarkoituksessa vakavienkin sairauksien tukihoitona eli kyseessä ei ole mikään vähäpätöinen juttu.
Alla näet kotoani löytyvän mehupuristimen, se on mallia Vitalmax Oscar 900. Se on ollut talossa jo yli 10vuotta ja se on ostettu käytettynä! Laite on käytännössä ikuinen, se on todella kestävä ja monissa näissa onkin pitkät takuut ja huolto pelaa. Itse kannatan puristinta, mutta toki se vaatii käyttäjältä hieman enemmän aikaa ja vaivaa vaikkakin maksaa sen monessa takaisin.
Tein todella tuhtia vihermehua viimeksi. Käytin siihen (ks. kuva) lehtikaalia, rucolaa, basilikaa, parsakaalia, kurkkua. Vihreät omenat tuovat makeutta ja sitruuna vie pahimman kärjen kitkeriltä vihreiltä. Nämä on tottumis- ja makukysymyksiä, mutta jos olet aloittelemassa mehustajan uraasi, puolita vihreän määrä ja laita tilalle esim. ananasta ja porkkanaa, niin saat paljon makeampaa mehua. Sitruunaa tykkään itse käyttää aina, se antaa myös sopivasti kirpeyttä.
Mukavaa mehustamista!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti