Hae tästä blogista

17. heinäkuuta 2018

Helle hellii! Muista nesteyttää!

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Helle hellii! Kirjoitan tätä helteisen päivän päätteeksi. Saamme tänä kesänä nauttia kaivatusta lämmöstä. Tämä kesä muistetaan kauan! 

Nesteytys on äärettömän tärkeää. Eikä vain nesteytys, vaan myös hien mukana poistuneiden suolojen korvaus. Vesi on mainio juoma, mutta se ei pelkästään riitä. Vettä täytyy toki juoda normaalia enemmän, mutta veden juominen laimentaa entisestään elimistön nesteitä. Silloin elektrolyytit, kuten natrium, kalium ja magnesium, vähenevät kehosta. Ne täytyy jotenkin korvata, koska suolojen puute voi näkyä huonovointisuutena, väsymyksenä, päänsärkynä ja lihaskramppeina.

Jos mietit miten paljon hikoilet helteellä verrattuna normaaliin, niin yhtä paljon kasvaa nesteen tarve. Lisäksi vielä jos yhtään teet fyysistä työtä tai liikut tai urheilet. Urheilujuomissa on huomioitu suolojen tarve sekä kivennäisvedet voivat olla hyviä. Itse suosittelen hyvää käsittelemätöntä merisuolaa. Sekoita suoraan veteen ja anna liueta. Tai jos et tykkää suolan mausta, ota suola erikseen ja käytä sitä myös ruoanlaitossa. Suolaa ei kannata vierastaa, vaikka yleiset ohjeet neuvovatkin välttämään suolaa. Voit myös lisätä sitruunaa antamaan makua. Varsinkin kaliumin tarve kasvaa. Sitä voit korvata myös hedelmillä.

Tärkeää on juoda jo ennalta, ei vasta sitten kun olet jo ollut auringossa ja jano iskee. Janon tunne on jo merkki nestehukasta ja sitäpä ei saakaan enää kovin nopeasti korjattua. Älä siis odota janontunnetta! Näillä helteillä nestettä tulee tankata jo aamulla ennen ulos lähtöä vähintään 1-2h ennen. Jos urheilet, niin tarve kasvaa vieläkin enemmän. Kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää, koska ne ovat diureettisia ja lisäävät nesteen tarvetta. 

Muista vesipullo mukaan! Se on kaikkein tärkein yksittäinen varuste hellepäivänä.

Nautitaan kuitenkin helteistä kun niitä meille annetaan! Muista myös suojata iho ja syödä hyvin, mutta kevyesti. Sopivasti nesteyttäen!

Tv. Susa 

www.omenapaivassa.fi
https://www.facebook.com/RavintoneuvontaSHanyi/
www.nordiclabs.fi
https://www.facebook.com/NordicLaboratoriesOy/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti