Sinulle postaus Facebookissa
Miksi joku ruoka-aine ei sovi minulle?
Allergiat ovat yleisiä, mutta ruokayliherkkyydet vielä yleisimpiä. Mitä se merkitsee ja tarvitseeko huolestua ravintoainepuutoksista.
Tyypillinen ruoka-allergia ilmenee heti sopimattoman ruoka-aineen syömisen jälkeen, mm. aivasteluna, ihottumana, ripulina. Tässä puhutaan tyypillisesti IgE-vasta-ainereaktiosta, jotka tutkitaan normaalisti ensin, kun henkilö hakeutuu lääkärille. Aina testejä ei edes tarvita, kun syy-seuraus suhde on niin selvä.
Ruokayliherkkyysreaktiot taas ovat viivästyneitä ja oireet saattavat ilmetä vasta usean päivän päästä. Monesti on vaikea yhdistää oireilua johonkin ruoka-aineeseen, kun oireet ovat hyvin yleisiä muutenkin ja on vaikea tietää mistä ne johtuvat. Tavallisimpia oireita viivästyneistä reaktioista ovat mm. päänsärky, migreeni, turvotus, väsymys ja suolistovaivat.
Koska IgG-vasta-aineet voivat säilyä veressä jopa kuukausia, on hyvin vaikea pelkällä välttämisruokavaliolla löytää ongelmia aiheuttavat ruoat. Tässä kohtaa ovat hyödyllisiä ruokayliherkkyystestit, jolla määritetään ongelmalliset vältettävät ruoka-aineet. Usein tiukempi ruokavalio pidetään vähintään 3kk. Ammattilainen auttaa koostamaan ruokavalion niin, että mitään puutoksia ei synny.
Monet ruokayliherkkyydet ovat voineet kehittyä ajan myötä ja ne ovat ns. hankittuja ongelmia. Kun vyyhtiä aletaan purkamaan, on tärkeä selvittää miksi. Mistä oireet ovat lähtöisin? Milloin ne ovat alkaneet? Liittyvätkö ne joihinkin ruoka-aineisiin ja mihin? Onko taustalla syitä, jotka altistavat ja aiheuttavat reaktioita? Entä elämäntilanne? Usein lähdetään korjaamaan suolistoa ja täydentämään ravitsemusta, koska keho voi korjata tilanteen vain jos se saa siihen oikeat korjauspalikat eli amino- ja rasvahapot, vitamiinit, hivenaineet jne.
Prosessi voi olla pitkä, mutta se kannattaa. Useimmista ruokayliherkkyyksistä voidaan päästä eroon kokonaan ja vähintään niiden määrä vähenee, kun taustasyyt korjataan. Kannattaa myös kuunnella omaa kehoa. Jos jonkun ruoka-aineen syöminen ei tunnu hyvältä, sitä ei tulisi myöskään syödä. Minkään yhden ruoka-aineen poistaminen ruokavaliosta ei aiheuta puutoksia ja sen voi aina korvata toisella. Monet lapset esim. välttävät lehmänmaitoa luonnostaan ja tilalle voi ottaa vaikkapa kaura- tai riisimaidon.
Tv. Susa
Nordic Clinic Helsinki, Runeberginkatu 15A (Kamppi), Hki
Nettisivut julkaistaan pian, voit seurata meitä Instagrammissa
www.instagram.com/
www.nordiclabs.fi
www.omenapaivassa.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti