Hae tästä blogista

9. lokakuuta 2018

Kun pelkkä sinkki ei riitä – sinkkikarnosiinia suolistolle

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi

Sinulle postaus Facebookissa

Viime viikon postauksessa kirjoitin gluteeniyliherkkyydestä ja yhtenä syynä siihen ravintoainepuutokset ja erityisesti sinkin merkitys suoliston ja limakalvon terveydelle, joka taas saattaa olla ainakin osasyynä ruokayliherkkyyksiin.

Sinkkilisät tulevat monessa eri muodossa, hivenaine sinkki voi olla liitettynä eri molekyyleihin (mm. sinkkiglukonaatti, -pikolinaatti, -sitraatti, -oksidi jne). Samalla tavoin kuin eri hivenaineilla on oma käyttötarkoitu, niin myös näillä eri muodoilla on eroa.

Puhun siis tässä erityisesti sinkkikarnosiinista, jota on tutkittu sen suolistoa suojaavien ominaisuuksien takia. Tutkimukset osoittavat, että sinkkikarnosiini tukee limakalvon kuntoa edistämällä limaneritystä. Tämä lima pitää limakalvot kunnossa ja toimivina ja estää mikrobien ja virusten vahingollisia vaikutuksia, esim. tulehdusta ja limakalvon suojaavan kerroksen ohentumista. Se estää tulehdusta aiheuttavien sytokiinien aktivoitumista.

Sinkkikarnosiinissä on myös antioksidanttisia suojaavia ominaisuuksia. Kun vatsan ja suolen limakalvo on kunnossa ja ravintoaineet imeytyvät hyvin, solutkin voivat paremmin ja pääsevät nauttimaan ruoan mukanaan tuomista ravintoaineista.

Koska suoliston limakalvo uusiutuu koko ajan, se toipuu hyvässä hoidossa pahoistakin ongelmista. Vaikka puhun tässä yliherkkyyksistä, niin vuotava suoli voi olla alkutekijänä hyvin monenlaisille terveysongelmille ja sairauksille, jotka eivät rajoitus yliherkkyyksiin tai suoliston alueen vaivoihin. Suoliston limakalvo on silloin vahingoittunut ja tarvitsee korjausta.

Limakalvo tarvitsee uudistuakseen pienoisravintotekijöitä mm. hivenaineet, vitamiinit ja rasvahapot. Lisäksi ongelmanaiheuttajaa tulee välttää. Sekä ympäristöstä tulevat että elimistön sisällä syntyvät myrkyt haittaavat ruoansulatuskanavan toimintaa. Ruoan lisäaineet ja kemialliset lääkkeet ovat näistä yleisimpiä.

Sinkkikarnosiinin hyvä kaveri taas on glutamiini, kehon oma aminohappo, joka toimii nopeasti uusiutuville soluille energianlähteenä ja korjaa samalla vaurioita. L-glutamiinia tarvitaan kaikista aminohapoista eniten. L-glutamiini on toinen tärkeä aine suolistolle.

Nordicin klinikalla on käytetty menestyksekkäästi sinkkikarnosiinituotetta nimeltään EndoZin suolisto-ongelmien hoitoon. Siinä yhdistyvät sinkkikarnosiini ja L-glutamiini. Se on kapselimuodossa oleva terapeuttinen tuote, joka ei ole myynnissä kuluttajille kuin poikkeuksellisesti Nordicin verkkokaupan kautta.  Voit tutustua ja halutessasi tilata tuotetta tästä linkistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti