Hae tästä blogista

2. lokakuuta 2018

Voiko gluteeniyliherkkyys johtua hivenainepuutoksesta?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa 

Voiko gluteeniyliherkkyys johtua hivenainepuutoksesta?
Jos kärsit gluteeniyliherkkyydestä, syynä voi olla että sinulla onkin oikeastaan joidenkin hivenaineiden puutos. Kirjoitin aiemmin ruokayliherkkyyksistä, mutta gluteeniyliherkkyys puhuttaa erityisen paljon. Useat ravitsemustietoiset lääkärit ovat havainneet, että heidän gluteenia välttävät potilaansa kokevat huomattavaa parannusta terveydentilassaan kun heidän hivenainetasonsa saadaan kuntoon.
Yksi tällainen tärkeä hivenaine on sinkki. Monet henkilöt, joilla on gluteeniyliherkkyys tai keliakia kärsivät vaikeasta imeytymishäiriöstä eli heidän elimistönsä ei pysty käyttämään hyväksi ruoan ravintoaineita. Monet saavat ruoasta alle 10 mg sinkkiä per päivä, joka on liian vähän, ja ne joilla on ongelmia gluteenin kanssa, saavat vielä huomattavan paljon vähemmän.
Gluteenin uskotaan yleisesti vahingoittavan ohutsuolen kykyä imeyttää elimistöön ravintoaineita, jolloin syntyy sinkin puute. Voi myös olla, että ne henkilöt, joilla on gluteeniyliherkkyys, eivät saa tarpeeksi sinkkiä ruoasta. Tämä taas voi pahentaa tilannetta tai voi jopa suoranaisesti aiheuttaa gluteeniyliherkkyysoireet. Sinkkiä tarvitaan elimistössä yli 100 entsyymin toimintaan, mm. ruoansulatusentsyymien.
Sinkillä on osoitettu olevan limakalvon sisäpintaa parantavia vaikutuksia. Monilla gluteeniyliherkillä on vahingoittunut ruoansulatuskanava, jolloin synergistillä ravintolisillä, sinkillä ja l-karnosiinilla, voi saada merkittävää apua. Sinkkivalmisteista juuri karnosiinimuotoinen sinkki toimii parhaiten ruoansulatuskanavan ongelmiin.
Toinen yleinen hivenainepuutos, joka voi vaikuttaa gluteeniyliherkkyyden syntyyn, on magnesium. Tämä välttämätön mineraali on tärkeä luuston ja lihasten terveydelle ja hermojärjestelmän, sydämen ja aineenvaihdunnan toiminnalle sekä varmistamaan D-vitamiinin imeytyminen.
Näiden lisäksi on monia muita hivenaineita, joita tarvitaan määrällisesti hyvin vähän, mutta niiden puute voi silti aiheuttaa ongelmia.
Suurella osalla gluteeniyliherkistä toki ongelma johtuu vehnästä ja/tai muista kotimaisista viljoista, mutta yhä useammilla se saattaa johtua useiden tekijöiden aiheuttamasta tärkeiden hivenravintoaineiden puutteesta.
Siksi on monesti hyödyllistä tutkia hivenainetasot. Tämä voidaan tehdä hiusnäytteestä. Se kertoo nimenomaan pitkän aikavälin puutteista, koska hiukseen kerääntynyt informaatio heijastaa kudoksen pitoisuuksia. Hiushivenaineanalyysissä mitataan lisäksi samalla raskasmetallipitoisuuksia. Nämä yhdessä antavat hyvän kuvan elimistön ja tulosten avulla voi tasapainottaa ja korjata tilannetta.
Tv. Susa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti