Hae tästä blogista

23. huhtikuuta 2019

LEMMIKIT JA OKSITONIINIOnko sinulla oma rakas lemmikki tai eläimiin liittyvä harrastus?

Lemmikit ja eläimet antavat meille ehdotonta rakkautta. Ne ovat paikalla kun elämä kohtelee kaltoin ja on stressaavaa. Lemmikit herättää meissä vahvaa kiintymystä. Lemmikkiä silittäessä erittyy oksitoniinia, joka laskee stressihormoni kortisolin tasoja, rauhoittaa mieltä ja jopa lievittää kipua.
Oksitoniini on hormoni, jota vapautuu kaikenlaisessa kosketuksessa. Oksitoniinia erittyy läheisessä sosiaalisessa tai fyysisessä kanssakäymisessä, kuten halaamisen, suutelun ja seksin yhteydessä. Sillä on myös pelkoa ja ahdistusta lieventävä  vaikutus. Oksitoniinia erittyy vahvasti lemmikin kanssa vuorovaikutuksessa, silittäessä ja hoivatessa.

Japanilaisen Azabun yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että koiranomistajan aivot reagoivat katsekontaktiin erittämällä oksitoniini-hormonia, joka vahvistaa onnellisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Harrastus, johon sisältyy tiivistä yhdessäoloa eläimen kanssa ja sen hoivaamista ja hoitamista, voi olla myös hyvin rauhoittavaa mielelle. Koiran paijaaminen ja silittäminen vapauttaa oksitoniinia ja tyydyttää kosketuksen kaipuuta. Hevosen kanssa tiivis yhteistyö ja kommunikaatio syventää kommunikaatiota ja saa ratsastajan ja hevosen toimimaan symbioosissa, jossa molemmilla on tärkeä osuus. Esim. teini-iässä ratsastusharrastus tai oma koira voi olla se kaveri,  jonka kanssa juttu sujuu eikä tule ristiriitoja kuten läheisten ihmisten kanssa. Samalla eläimen kanssa vietetty aika torjuu yksinäisyyttä.

Ja mikä parasta, oksitosiini on ilmaista lääkettä rauhoittumiseen! Rauhoittumisreaktio on vastakohta taistele tai pakene -reaktiolle, jota koemme stressin hetkellä.
Onko sinulla oma lemmikki tai harrastus, josta saat oksitoniini ”ihmelääkettä”?
Kuvassa Jau Jau tallin http://jaujau.net/ hevonen.
Tv. Susa J


Sinulle fb yhteisö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti