Hae tästä blogista

16. huhtikuuta 2019

MIHIN AMINOHAPPOJA TARVITAAN?Proteiinit ovat yksi makroravinneryhmä. Proteiinit rakentuvat aminohapoista. Kun syömme proteiiniruokaa, kehomme ottaa siitä käyttöönsä aminohappoja. Riippuu proteiinin koostumuksesta, mitä aminohappoja kulloinkin saamme. Aminohapot ovat rakennusaine lihaksille ja soluille. Meidän tulee saada kaikkia 20 aminohappoa mielellään päivittäin. Lihassa on täydellisempi aminohappoprofiili kuin kasvikunnan tuotteissa, mutta monipuolisella ruokavaliolla myös vegaani saa hyvin päivittäiset aminohapot täyteen, esim. hampusta ja herneestä. Aminohappoja käytetään kehon korjausprosesseissa erityisesti yöllä.

Riittääkö se, että saat ruoasta kaikki aminohapot? No ei! Sillä tarvitsemme aina toimivat vatsahappotasot, jotta syömästämme ruoasta voi kaikki ravinteet tulla keholle käyttöön. Kroonisessa ja lyhyempiaikaisessakin stressissä vatsahapon tuotanto vähenee tai jopa estyy, jolloin lihasta on vaikea irrottaa ravinteita eli niitä pienempiä aminohappopartikkeleita. Siksi aminohappovalmisteet voivat olla avuksia.

Jos sinulla ei ole suorituskyvyn tai treenin takia tarvetta käyttää joitain tiettyjä aminohappoja, monesti monipuolinen aminohappotuote on kätevin. Eli sellainen jossa on kaikki välttämättömät kahdeksan aminohappoa samassa, myös EAA:ksi kutsutaan. Yksittäisillä aminohapoilla ei ole samanlaista funktiota, toki niitäkin terapeuttisessa käytössä tarvitaan.

Aminohappopuutoksen merkkejä voi olla esim. masennus, riippuvuudet, mielihalut, unettomuus, krooninen kipu, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat, syömishäiriöt. Aminohappoja tarvitaan myös maksan puhdistustoimintaa tukemaan. Monesti mm. kilpirauhaspotilaalla voi olla maksan toiminnan kanssa ongelmia ja säännöllinen (huom. 2-3 kertaa päivässä) nautittu aminohappovalmiste voi olla ratkaiseva tekijä hyvinvoinnille. Itse kilpirauhashormonikin koostuu aminohappo tyrosiinista, mutta se ei ole ainoa aminohappo, jota kilpirauhanen kaipaa!

Nordic Clinic tarjoaa myös aminohappotestin, jonka avulla tiedetään täsmällisesti oma aminohappotilanne ja sen perusteella voidaan valmistaa myös täysin yksilöllisesti räätälöity aminohappotuote.

Tv. Susa JSinulle postaus fb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti