KOOKOSPÄHKINÄT
Kookospähkinät ovat kookospalmujen hedelmiä, ja ne kasvavat trooppisilla alueilla. Yksi palmu voi tuottaa 100 hedelmää vuodessa. Kookospähkinän kuoren alta löytyy itse kookospähkinä. Kovan kuoren alla on valkoinen hedelmäliha. Onton pähkinän sisällä on nestettä, jota kutsutaan kookosvedeksi.
Kookospähkinä on tuore, kun ravistettaessa neste hölskyy hedelmän sisällä. Hedelmän vanhetessa ja kypsymisen edistyessä neste imeytyy hedelmälihaan.
Kookoksen käyttötarkoitukset on todella laajat. Kylmäpuristettua kookosöljyä löytyy jo monen kaapista, kookosvettä on myöskin saatavilla.
KOOKOSÖLJY
Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on todella monikäyttöinen. Tyydyttyneillä rasvoilla on pitkään ollut huono maine, mutta käsittelemättömänä tyydyttyneet rasvat ovat päinvastoin terveellisiä.
Kookosöljy on suositeltava rasva energianlähteeksi koska sen keskipitkät rasvahapot ohjaavat rasvan suoraan elimistön käyttöön eikä se varastoidu rasvasoluihin kuten pitkäketjuiset rasvat eli suurin osa ravintomme rasvoista. Monesti aineenvaihdunnan kannalta kookosöljyä on verrattu hiilihydraattien käyttöön, molemmista saadaan nopeasti energiaa, erona se että öljy ei nosta insuliinitasoja. Kookosöljyn ominaisuuksia ovat mm. immuunipuolustuksen vahvistaminen (lauriinihappo), ruoansulatuksen ja kilpirauhasen toiminnan parantaminen. Öljy on myös monipuolinen iho- ja hiustenhoitoaine, esim. aurinkosuojana erinomainen.
KOOKOSVESI
ravintoaineita, mm. magnesiumia, kalsiumia, natriumia, fosforia. Elektrolyytit parantavat nesteytystä sekä hermoston toimintaa.
KOOKOSFAKTOJA
Kookospähkinä (coconut) sai nimensä 1500-luvulla kun
Vasco de Gama toi pähkinöitä mukanaan takaisin Portugaliin Intian matkaltaan.
Portugalin kielellä "coco" tarkoittaa apinan virnuilevaa naamataulua
("macaco" on apina), jota pähkinän kuori muistuttaa.
Kookospähkinässä on lauriinihappoa, jota on myös äidinmaidossa, käytetäänpä Intiassa kookosvettä äidinmaidonkorvikkeena. Toisen maailmansodan aikana Aasiassa kookosvesi oli käytössä suonensisäisenä plasmankorvikkeena. Kookosveden pH on lähellä veremme pH-arvoa ja suolapitoisuus on lähellä solujemme pitoisuutta.
Etelätyynenmeren saarilla on enemmän kookospähkinöitä kuin mitä asukkaat voivat käyttää ravinnokseen. Mutta niillä on muitakin syöjiä, kuten kookosravut (birgus latro). Ne ovat maailman suurimpia rapuja, jopa metrin pituisia ja 4 kiloa painavia. Ne pystyvät vahvoilla ottimillaan rikkoa kookospähkinät ravinnokseen.
Ikävä puoli kookoksesta: putoavat kookospähkinät tappavat 150 ihmistä vuodessa!
SITRUUNA/LIMEPATUKAT (by Quinoaa Heidi)
Annoksesta 15 patukkaa
2,5 dl sitruunan/greipin/limen mehua
1,2 dl kookosöljyä
1,2 dl agave siirappia
1/2 tl suolaa
vajaa litra cashew pähkinöitä
1 dl vettä (tarvittaessa)
Blendataan kaikki paitsi vesi ja lopuksi lisätään vesi tarvittaessa. Pakasta 4 tuntia. Säilytetään pakkasessa. Leikkaa patukoiksi. Enjoy!
2,5 dl sitruunan/greipin/limen mehua
1,2 dl kookosöljyä
1,2 dl agave siirappia
1/2 tl suolaa
vajaa litra cashew pähkinöitä
1 dl vettä (tarvittaessa)
Blendataan kaikki paitsi vesi ja lopuksi lisätään vesi tarvittaessa. Pakasta 4 tuntia. Säilytetään pakkasessa. Leikkaa patukoiksi. Enjoy!
Terveisin,
Susa J
Kirjoitus fb Sinulle yhteisössä 9.7.2019
Susa J
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti