Hae tästä blogista

16. heinäkuuta 2019

KALIUM
Kalium on veren suola, joka on elimistölle välttämätön. Se täytyy saada ravinnosta.
Kaliumin ymmärretään yleisesti vaikuttavan sydäntoimintaan, lihasten ja hermojen toimintaan. Mutta kaliumin puutos voi näkyä myös muunlaisina oireina. Kalium vaikuttaa energiantuotantoon ja proteiinisynteesiin (lihasten muodostus) sekä sokeriaineenvaihduntaan.
Kaliumin puutteen oireita:
- Väsymys
- Heikotus, ei vaan jaksa, energiat loppuu (esim. urheillessa)
- Lisääntynyt virtsailu yöllä (insuliiniresistenssin kanssa, joka estää kaliumin ja hivenaineiden imeytymisen)
- Ummetus (koska kaliumia tarvitaan paksusuolen sileän lihaksen toimintaan)
- Todella massiivinen väsymyksen tunne ns. sokerishokki hiilaripitoisen aterian jälkeen (kuluttaa paljon kaliumia ulos lihassoluista)
Jotkut ammattilaiset suosittelevat jopa yli 4g kaliumia päivässä, mutta yleinen suositus on maltillisempi. Lopulta tarve riippuu ruokavaliosta ja elintavoista. Urheilijat (varsinkin kestävyyslajeissa) ja liikkujat voivat tarvita enemmän sekä kesähelteillä muiden elektrolyyttien (magnesium ja natrium) kanssa. Myös kaikenlainen stressi lisää elektrolyyttien tarvetta. Huomaa, että pelkkä magnesium esim. suonenvetoon ei välttämättä aina auta, vaan vaatii kaliumin kaveriksi!
SUOLA JA KALIUM
Suomalaiset saavat ihan liikaa suolaa (natriumia) ruoasta, monesti ns. piilosuolana mm. erilaisissa valmisruoissa. Koska tämä on puhdistettua suolaa, josta suolan luontaiset ravintoaineet eli muut hivenaineet puuttuvat, kohottaa se verenpainetta. Monesti myös turvotusta esiintyy, jolloin kehotetaan vähentämään suolaa. Monesti kuitenkin kalium unohtuu. Natriumin ja kaliumin välille syntyy epätasapaino, joka on yleensä oireiden taustalla. Näiden suhde tulisi olla 4:1. Tässä kohtaa olisikin järkevää tarkistaa omaa kaliumin saantia ja lisätä sitä tasapainottamaan näiden hivenaineiden suhdetta. Huomaat sen myös olossasi!
KALIUMIN LÄHTEET
Syö paljon kasviksia, ne ovat paras kaliumin lähde. Sekaruokavaliossa hyviä kaliumin lähteitä ovat erityisesti avokado, pinaatti, marjat, maitotuotteet, kokojyvävilja, banaani, peruna ja sitrushedelmät. Lisäravinne voi olla tarpeen ainakin hetkellisesti.
Koska kalium on pääasiassa solunsisäinen hivenaine, sitä ei normiverikokeella saa selville, vaan tasot täytyy tutkia punasoluista, samoin magnesiumin kanssa.
Terveisin,
Susa 
www.nordicclinic.fi
kuva sivulta nutrientsreview.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti