Hae tästä blogista

24. tammikuuta 2011

Naisten hyvinvointi ja hormonitoiminta

Miten luonnollisesti ja ruokavalio huomioiden voidaan hoitaa naistentauteja ja hormonitasapainoa. Aiheesta kirjoittaa mm. brittilääkäri Marilyn Glenville, joka on keskittynyt naisten hyvinvointiin ja terveyteen.

Hänellä on elektronisesti ladattavia e-kirjoja useista aiheista, aloita tästä:
The foundation of Health.

www.marilynglenville.com/ebooks/The%20Foundation%20of%20Health.pdf
(en saanut linkkiä muuten näkyviin, joten copy-peistaa tästä)

Ruokavalio-ohjeiden lisäksi hän painottaa sitä miten tärkeä hormonitasapaino on koko elämän ajan, estrogeenidominanssi on hyvin yleistä ja miksi? Koska saamme ksenoestrogeenejä (vieraita estrogeenejä) ympäristöstä, ruoista (torjunta-aineet yms.) sekä kemikaaleista (kosmetiikka, pesuaineet).
Kaloilla on todettu sukupuolien vaihtuneen, kun ympäristöön pääsee vieraita estrogeenia matkivia aineita ja kalojen hormonitasapaino on ihan pielessä.

Naisilla monet gynekologiset vaivat voivat johtuvat liiasta estrogeenista, kuten endometrioosi, munasarjojen monirakkulaisuus (PCOS), PMS-oireet, kuukautishäiriöt.

Muoveja käytetään paljon ruoanlaitossa ja keittiössä, sekä juomapulloissa. Niiden valmistuksessa käytetään bisfenoli-A nimistä ainetta, jotta saavutetaan tiettyjä ominaisuuksia muovissa. Julkisuudessa asia oli muutama vuosi sitten, kun vauvojen tuttipullojen bisfenoli-A pitoisuudet tuli ilmi. Bisfenoli-A hakeutuu varsinkin lämpöiseen ja rasvaiseen nesteeseen, kuten maito. Oheisessa Bebesin artikkelissa enemmän.


Koska kseenoestrogeenit hakeutuvat rasvaiseen ympäristöön, on ylipainoisilla ihmisillä yleensä suurempi estrogeenin osuus. Glenville mainitsee myös estrogeenin lisääntymisen vaikuttaneen tyttöjen teini-ikää aikaistavasti. Rinnat ja häpykarvoitus saattaa alkaa kasvaa jo 8-vuotiaana, kun tyttö on muuten vielä ihan lapsi.

Myös lisääntynyt rintasyöpä liittyy estrogeeniinin lisääntymiseen. Kosmetiikkateollisuudella on naisille tarjota monenlaisia dekolteeta pehmittäviä ja silottavia voiteita, joissa on erilaisia parabeeneja (säilöntäaineita) jotka imeytyvät suoraan rintakudokseen.

Fytoestrogeenejä kuten soija ja humala suositellaan hormonitoiminnan tasaajiksi, ja vaihdevuosissa näistä onkin moni saanut avun. Olisin itse soijan kanssa kuitenkin varovainen ja jos sitä käyttää, niin ehdottomasti GMO ja luomuversioita. Monella on myös tietämättäänkin kilpirauhasongelmia ja silloin soija ei ole suositeltavaa.

Ksenoestrogeenien välttämisen lisäksi ruokavaliolla voidaan hyvin tukea hormonitasapainoa. Ravintoainepuutokset voivat pahentaa asiaa. Verensokeritasapaino on tärkeä tekijä, jotta haima ei rasitu. Maksa kierrättää ja poistaa vanhoja hormoneja, joten maksaa on hyvä tukea. Suoliston kunto on tärkeä.

Stressin minimointi on vaikea aihe, omakohtaisesti tästä on monella kokemusta. Stressitilanteessa kortisolitasot nousevat ja kortisolin epäsuhta häiritsee muuta hormonituotantoa ja väsyttää lisämunuaisia. Kilpirauhanen on tärkeä elimistön toiminnan tasoittaja, joka reagoi lisämunuaisten mukana.

Huh, kaikki todella vaikuttaa kaikkeen, ja vaikka tämä teksti keskittyy naisten hormonitoimintaan, on miehillä myös ongelmia yhtä lailla. Ksenoestrogeenit häiritsevät myöskin miesten hormonitasapainoa. Masennus on usein oire hormonaalisista ongelmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti