Hae tästä blogista

30. lokakuuta 2018

Suolistobakteerit

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Viikonlopun koulutuksessa oli monenlaista suolistoasiaa. Olin kuuntelemassa Dr David Bradya. Siitä lähti ajatus kirjoittaa taas jotain suolistosta, tämä aihe on aina ajankohtainen. 

Onko suolistobakteerien määrällä ja laadulla jotain tekemistä hyvinvoinnin, entä painon kanssa?

Suolistossa on bakteereja ja mikrobeja enemmän kuin koko kehossa soluja. Ne ovat ihan oma maailmansa kehomme sisällä ja niille ei monesti anneta ansaitsemaansa huomiota. Bakteerit ovat huiman tärkeitä hyvinvoinnille ja terveenä pysymiselle.

Ne auttavat kehoamme ruoansulatuksessa ja joidenkin vitamiinien (B ja K) valmistamisessa. Hyvät bakteerit suojaavat meitä pahoilta bakteereilta ja silloin kun ne ovat oikeassa tasapainossa, ne vaikuttavat vastustuskykyymme.

Suolistobakteereilla on myös yhteys painoon. On todettu, että lihavan ja hoikan ihmisen mikrobisto on erilainen. Lihavilla on paljon Firmicutes-ryhmän bakteereja ja hoikilla on sitä vastoin enemmän Bacteroides-ryhmän bakteereja. Firmikuutit lihottavat, koska ne ovat tehokkaampia ottamaan kaikki kalorit irti ruoasta. Bakteroidekset ovat tässä ’laiskempia’ ja tämä näkyy energiankulutuksessa. Lisäksi lihavilla on määrällisesti vähemmän erilaisia hyödyllisiä bakteerikantoja.

Suolistobakteerien tasapainon järkkyminen voi vaikuttaa moneen. On bakteereja, jotka voivat aiheuttaa sairauksia ja erilaisia terveysongelmia. Silloin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota ruokavalioon, jotta et ruoki huonoja bakteereja entisestään. Tarvittaessa hakeudu ammattilaiselle, jonka kautta voi suoliston tilaa tutkia erilaisilla funktionaalisilla testeillä.

Tässä muutamia vinkkejä bakteerikannan korjaamiseen:
• Syö hapatettuja, probiootteja sisältäviä ruokia kuten viili, piimä, rahka, hapankaali, miso.
• Ravitse hyviä bakteereja syömällä päivän mittaan useita kertoja kasviksia, hedelmiä ja marjoja.
• Vältä jalostettuja viljatuotteita, varsinkin yhdessä rasvojen kanssa.
• Vältä sokeria ja valmistuotteita mahdollisuuksien mukaan.
• Huolehdi kuidun saannista kuten psyllium, chian ja pellavansiemenet, marjat, vihannekset, kaura.
• Syö hyvää rasvaa, kuten pähkinöitä, avokadoa ja rasvaista kalaa.
• Suosi luomua.
• Ota tarvittaessa avuksi hyvälaatuinen probiootti.
• Vähennä stressiä ja pyri syömään kiireettömästi ja keskittyen, pysähtyen.
• Muista yksilöllisyys. Terveellisesti voi syödä monella tapaa, samat ruoka-aineet eivät käy kaikille.

Ensi viikon kirjoitusvuorolla jatkan siitä, mistä terveysongelmista voi päätellä, että bakteerikanta ei ole ihan kohdallaan.

Tv. Susa 
www.omenapaivassa.fi
www.nordiclabs.fi
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/

Kuva lainattu Dr. Bradyn luennosta. Lisää ruokavinkkejä terveen bakteerikannan tukemiseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti