Hae tästä blogista

30. lokakuuta 2018

Suolistobakteerit

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Viikonlopun koulutuksessa oli monenlaista suolistoasiaa. Olin kuuntelemassa Dr David Bradya. Siitä lähti ajatus kirjoittaa taas jotain suolistosta, tämä aihe on aina ajankohtainen. 

Onko suolistobakteerien määrällä ja laadulla jotain tekemistä hyvinvoinnin, entä painon kanssa?

Suolistossa on bakteereja ja mikrobeja enemmän kuin koko kehossa soluja. Ne ovat ihan oma maailmansa kehomme sisällä ja niille ei monesti anneta ansaitsemaansa huomiota. Bakteerit ovat huiman tärkeitä hyvinvoinnille ja terveenä pysymiselle.

Ne auttavat kehoamme ruoansulatuksessa ja joidenkin vitamiinien (B ja K) valmistamisessa. Hyvät bakteerit suojaavat meitä pahoilta bakteereilta ja silloin kun ne ovat oikeassa tasapainossa, ne vaikuttavat vastustuskykyymme.

Suolistobakteereilla on myös yhteys painoon. On todettu, että lihavan ja hoikan ihmisen mikrobisto on erilainen. Lihavilla on paljon Firmicutes-ryhmän bakteereja ja hoikilla on sitä vastoin enemmän Bacteroides-ryhmän bakteereja. Firmikuutit lihottavat, koska ne ovat tehokkaampia ottamaan kaikki kalorit irti ruoasta. Bakteroidekset ovat tässä ’laiskempia’ ja tämä näkyy energiankulutuksessa. Lisäksi lihavilla on määrällisesti vähemmän erilaisia hyödyllisiä bakteerikantoja.

Suolistobakteerien tasapainon järkkyminen voi vaikuttaa moneen. On bakteereja, jotka voivat aiheuttaa sairauksia ja erilaisia terveysongelmia. Silloin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota ruokavalioon, jotta et ruoki huonoja bakteereja entisestään. Tarvittaessa hakeudu ammattilaiselle, jonka kautta voi suoliston tilaa tutkia erilaisilla funktionaalisilla testeillä.

Tässä muutamia vinkkejä bakteerikannan korjaamiseen:
• Syö hapatettuja, probiootteja sisältäviä ruokia kuten viili, piimä, rahka, hapankaali, miso.
• Ravitse hyviä bakteereja syömällä päivän mittaan useita kertoja kasviksia, hedelmiä ja marjoja.
• Vältä jalostettuja viljatuotteita, varsinkin yhdessä rasvojen kanssa.
• Vältä sokeria ja valmistuotteita mahdollisuuksien mukaan.
• Huolehdi kuidun saannista kuten psyllium, chian ja pellavansiemenet, marjat, vihannekset, kaura.
• Syö hyvää rasvaa, kuten pähkinöitä, avokadoa ja rasvaista kalaa.
• Suosi luomua.
• Ota tarvittaessa avuksi hyvälaatuinen probiootti.
• Vähennä stressiä ja pyri syömään kiireettömästi ja keskittyen, pysähtyen.
• Muista yksilöllisyys. Terveellisesti voi syödä monella tapaa, samat ruoka-aineet eivät käy kaikille.

Ensi viikon kirjoitusvuorolla jatkan siitä, mistä terveysongelmista voi päätellä, että bakteerikanta ei ole ihan kohdallaan.

Tv. Susa 
www.omenapaivassa.fi
www.nordiclabs.fi
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/

Kuva lainattu Dr. Bradyn luennosta. Lisää ruokavinkkejä terveen bakteerikannan tukemiseen.



9. lokakuuta 2018

Kun pelkkä sinkki ei riitä – sinkkikarnosiinia suolistolle

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi

Sinulle postaus Facebookissa

Viime viikon postauksessa kirjoitin gluteeniyliherkkyydestä ja yhtenä syynä siihen ravintoainepuutokset ja erityisesti sinkin merkitys suoliston ja limakalvon terveydelle, joka taas saattaa olla ainakin osasyynä ruokayliherkkyyksiin.

Sinkkilisät tulevat monessa eri muodossa, hivenaine sinkki voi olla liitettynä eri molekyyleihin (mm. sinkkiglukonaatti, -pikolinaatti, -sitraatti, -oksidi jne). Samalla tavoin kuin eri hivenaineilla on oma käyttötarkoitu, niin myös näillä eri muodoilla on eroa.

Puhun siis tässä erityisesti sinkkikarnosiinista, jota on tutkittu sen suolistoa suojaavien ominaisuuksien takia. Tutkimukset osoittavat, että sinkkikarnosiini tukee limakalvon kuntoa edistämällä limaneritystä. Tämä lima pitää limakalvot kunnossa ja toimivina ja estää mikrobien ja virusten vahingollisia vaikutuksia, esim. tulehdusta ja limakalvon suojaavan kerroksen ohentumista. Se estää tulehdusta aiheuttavien sytokiinien aktivoitumista.

Sinkkikarnosiinissä on myös antioksidanttisia suojaavia ominaisuuksia. Kun vatsan ja suolen limakalvo on kunnossa ja ravintoaineet imeytyvät hyvin, solutkin voivat paremmin ja pääsevät nauttimaan ruoan mukanaan tuomista ravintoaineista.

Koska suoliston limakalvo uusiutuu koko ajan, se toipuu hyvässä hoidossa pahoistakin ongelmista. Vaikka puhun tässä yliherkkyyksistä, niin vuotava suoli voi olla alkutekijänä hyvin monenlaisille terveysongelmille ja sairauksille, jotka eivät rajoitus yliherkkyyksiin tai suoliston alueen vaivoihin. Suoliston limakalvo on silloin vahingoittunut ja tarvitsee korjausta.

Limakalvo tarvitsee uudistuakseen pienoisravintotekijöitä mm. hivenaineet, vitamiinit ja rasvahapot. Lisäksi ongelmanaiheuttajaa tulee välttää. Sekä ympäristöstä tulevat että elimistön sisällä syntyvät myrkyt haittaavat ruoansulatuskanavan toimintaa. Ruoan lisäaineet ja kemialliset lääkkeet ovat näistä yleisimpiä.

Sinkkikarnosiinin hyvä kaveri taas on glutamiini, kehon oma aminohappo, joka toimii nopeasti uusiutuville soluille energianlähteenä ja korjaa samalla vaurioita. L-glutamiinia tarvitaan kaikista aminohapoista eniten. L-glutamiini on toinen tärkeä aine suolistolle.

Nordicin klinikalla on käytetty menestyksekkäästi sinkkikarnosiinituotetta nimeltään EndoZin suolisto-ongelmien hoitoon. Siinä yhdistyvät sinkkikarnosiini ja L-glutamiini. Se on kapselimuodossa oleva terapeuttinen tuote, joka ei ole myynnissä kuluttajille kuin poikkeuksellisesti Nordicin verkkokaupan kautta.  Voit tutustua ja halutessasi tilata tuotetta tästä linkistä.






2. lokakuuta 2018

Voiko gluteeniyliherkkyys johtua hivenainepuutoksesta?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa 

Voiko gluteeniyliherkkyys johtua hivenainepuutoksesta?
Jos kärsit gluteeniyliherkkyydestä, syynä voi olla että sinulla onkin oikeastaan joidenkin hivenaineiden puutos. Kirjoitin aiemmin ruokayliherkkyyksistä, mutta gluteeniyliherkkyys puhuttaa erityisen paljon. Useat ravitsemustietoiset lääkärit ovat havainneet, että heidän gluteenia välttävät potilaansa kokevat huomattavaa parannusta terveydentilassaan kun heidän hivenainetasonsa saadaan kuntoon.
Yksi tällainen tärkeä hivenaine on sinkki. Monet henkilöt, joilla on gluteeniyliherkkyys tai keliakia kärsivät vaikeasta imeytymishäiriöstä eli heidän elimistönsä ei pysty käyttämään hyväksi ruoan ravintoaineita. Monet saavat ruoasta alle 10 mg sinkkiä per päivä, joka on liian vähän, ja ne joilla on ongelmia gluteenin kanssa, saavat vielä huomattavan paljon vähemmän.
Gluteenin uskotaan yleisesti vahingoittavan ohutsuolen kykyä imeyttää elimistöön ravintoaineita, jolloin syntyy sinkin puute. Voi myös olla, että ne henkilöt, joilla on gluteeniyliherkkyys, eivät saa tarpeeksi sinkkiä ruoasta. Tämä taas voi pahentaa tilannetta tai voi jopa suoranaisesti aiheuttaa gluteeniyliherkkyysoireet. Sinkkiä tarvitaan elimistössä yli 100 entsyymin toimintaan, mm. ruoansulatusentsyymien.
Sinkillä on osoitettu olevan limakalvon sisäpintaa parantavia vaikutuksia. Monilla gluteeniyliherkillä on vahingoittunut ruoansulatuskanava, jolloin synergistillä ravintolisillä, sinkillä ja l-karnosiinilla, voi saada merkittävää apua. Sinkkivalmisteista juuri karnosiinimuotoinen sinkki toimii parhaiten ruoansulatuskanavan ongelmiin.
Toinen yleinen hivenainepuutos, joka voi vaikuttaa gluteeniyliherkkyyden syntyyn, on magnesium. Tämä välttämätön mineraali on tärkeä luuston ja lihasten terveydelle ja hermojärjestelmän, sydämen ja aineenvaihdunnan toiminnalle sekä varmistamaan D-vitamiinin imeytyminen.
Näiden lisäksi on monia muita hivenaineita, joita tarvitaan määrällisesti hyvin vähän, mutta niiden puute voi silti aiheuttaa ongelmia.
Suurella osalla gluteeniyliherkistä toki ongelma johtuu vehnästä ja/tai muista kotimaisista viljoista, mutta yhä useammilla se saattaa johtua useiden tekijöiden aiheuttamasta tärkeiden hivenravintoaineiden puutteesta.
Siksi on monesti hyödyllistä tutkia hivenainetasot. Tämä voidaan tehdä hiusnäytteestä. Se kertoo nimenomaan pitkän aikavälin puutteista, koska hiukseen kerääntynyt informaatio heijastaa kudoksen pitoisuuksia. Hiushivenaineanalyysissä mitataan lisäksi samalla raskasmetallipitoisuuksia. Nämä yhdessä antavat hyvän kuvan elimistön ja tulosten avulla voi tasapainottaa ja korjata tilannetta.
Tv. Susa