Hae tästä blogista

19. tammikuuta 2010

ongelmani selvisi, AF...

taas kilppariasiaa...johon läheisesti liittyy adrenal fatigue, lisämunuaisten uupumus.
Tässä on ongelmani ydin, olen surfaillut aiheen tiimoilta ahkerasti mutta selvyys on onneksi tullut omasta olosta.

asiaa selkokielellä, englanniksi,tässä

oireet ja muutakin tällä sivustolla Kilpirauhasliitto

koska olen vuosikausia kärsinyt kilpirauhasen vajaatoiminnasta joka on ollut vajaalla hoidolla,
ja stressistä en todellakaan ole välttynyt, on asiat menneet koko ajan vain huonompaan suuntaan.

En MISSÄÄN tapauksessa halua ainakaan ensimmäisenä ryhtyä korjaamaan lisämunuaisten toimintaa hydrokortisonilla


Ymmärrän kyllä, jos vointi on huono ja apua on saatava äkkiä, niin kuulostaa mukavalta että purkista saatu kortisoli täyttää tarpeen ja olo tuntuu paremmalta. Mutta... hydrokortisolin liian suuri annostus voi lopettaa lisämunuaisten oman kortisonituotannon kokonaan.

Entä sitten lääkkeen sivuvaikutukset? Hydrokortisonin käyttö tässä tarkoituksessa on aina pidempiaikaista ja siksi sivuvaikutusten mahdollisuus olemassa. Ja vaikkei varsinaisia sivuoireita ilmestyisikään, ei todellakaan ole luonnollista sekoittaa omaa hormonitoimintaansa kun sitä pitäisi päinvastoin tasapainottaa, jotta elimistö voisi toipua ja käynnistää vähitellen omaan kortisolituotantoa.

Hydrokortisonilääkitykseen liittyy paljon erilaisia M A H D O L L I S I A sivuvaikutuksia.
Aina pitää muistaa, että aine aiheuttaa eri henkilöillä erilaisia sivuvaikutuksia.
Hydrokortisoni suun kautta saattaa aiheuttaa
-stressitilanteessa elimistö ei puolustaudu samalla tavalla kuin ilman lääkitystä, koska elimistön oma kortisonituotanto ei käynnisty
-elimistöön kerääntyy rasvaa, erityisesti niskaan ja kasvoihin
-osteoporoosin, mahahaavan ja diabeteksen riski kasvaa
-mielialamuutokset, masennus ja unettomuus lisääntyvät
-naisilla kuukautiskierto saattaa häiriintyä
-sydämen vajaatoiminta tai verenpainetauti voi kehittyä
huonompaan suuntaan
lähde
apteekkari Tapio Heilala

Tärkeä rooli toipumisessa on terveissä elämäntavoissa ja ravintotottumuksissa. Ei mikään yllätys, niinhän se on monen nykyajan sairauden kanssa.

Eli siis,
pitkäaikainen huonosti hoidettu (lue synteettisellä hormonilla hoidettu) kilpirauhanen, altistaa myös ongelmille kortisolin tuoton kanssa. Yleinen ongelma on, että hoidetaan vain kilpirauhasta, ja ei huomioida lisämunuaisille aiheutunutta kuormaa, jolloin siirtyminen eläinperäiseen kilpirauhashormonivalmisteeseen ei onnistu.

Stressi on lisämunuaisten pahin vihollinen. Niiden työnä on huolehtia stressinsietokyvystä. Lisämunuaiset erittävät kortisolia stressin vaikutuksesta, mutta kroonisen stressin aikana lisämunuaisten kyky erittää kortisolia heikentyy. Lisämunuaisten toimintavajaus voi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tai ymmärtääkseni myös toisin päin, koska kilpirauhashormonit ohjaavat lisämunuaisten toimintaa ja koska elimistössä on riittämättömästi tarpeellisia hormoneja tai ne eivät pääse solutasolle asti, lisämunuaisen kortisolisäätely myös häiriintyy.

Kortisoli liittyy myös uni-valverytmin säätelyyn, joten lisämunuaisten häiriöön liittyy usein myös nukahtamis/nukkumisvaikeuksia.

Täytyy todeta tähän väliin, että itsekin opin koko ajan aiheesta lisää ja olen tähän kerännyt olennaista tietoa aiheesta, mutta elimistön hormonitoiminta on todella monimutkainen.
Tämä aihe kiinnostaa tietty siksi, koska haluan parantaa omaa vointia ja on mukava kirjata asioita ylös.

Aloitin matkani parempaan elämään ostamalla tänään Ashwagandha eli rohtokoisiotabuja Solgarilta, näiden pitäisi auttaa sekä kilpirauhasen että lisämunuaisen vajaatoimintaan. Sekä aloittamalla kehoni lämpötilojen mittaamisen Dr. Rindin mukaan.

Muitakin luonnollisia apuja on, sekä on joukko vitamiineja ja hivenaineita joiden saantiin pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Niistä myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti