Hae tästä blogista

17. huhtikuuta 2010

Ihana carob!

Carob (Ceratonia siliqua)
FABACEAE Hernekasvit
Carob on kasvanut välimerenilmastossa tuhansia vuosia. Matkalaisten mukana carob on levinnyt Afrikkaan, Espanjaan, Meksikoon, Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Australiaan. Carob-puun voi löytää kasvamasta samassa ilmastossa kuin sitruspuut ja oliivit. Carob-hedelmää käytetään pääasiassa kaakaojauhon korvikkeena – tosin se on monin tavoin terveellisempää kuin kaakao. Siinä on paljon sukroosia, proteiinia (8 %), A- ja B-vitamiineja, sekä tärkeitä mineraaleja. Lisäksi carob on vähäkalorinen ja rasvaton vaihtoehto kaakaolle (kaakaosta puolet on rasvaa). Carob ei ole allergisoiva, eikä siinä ole kalsiumin imeytymistä estäviä oksaalihappoja.

Carobkakun ohje ERYn sivulta:

1,5 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1,5 dl hasselpähkinöitä
3 banaania
100 g yön yli liotettuja kivettömiä taateleita
6 rkl carobjauhetta
100 g tummia liotettuja aprikooseja
6 kirpeää, karkeasti raastettua omenaa
1 tl luonnonvaniljaa
1 rkl hunajaa
2 kiiviä tai mansikoita koristeluun

Jauha seesaminsiemenet ja hasselpähkinät hienoksi. Ripottele ruokalusikallinen jauhetta kakkuvadille. Sekoita hunaja ja hiukan taatelin liotusvettä jauhettuihin siemeniin. Taputtele paksuhko tahna kelmun avulla kakun pohjaksi. Levitä puolet raastetuista omenista kakkupohjalle. Soseuta aprikoosit monitoimikoneessa ilman liotusvettä ja levitä sose omenaraasteen päälle. Levitä loput omenaraasteesta aprikoosisoseen päälle. Soseuta taatelit, lisää banaanit, carobjauhe ja luonnonvanilja. Anna seoksen seistä jääkaapissa 1/2-1 h. Levitä tai pursota se kakun päälle. Koristele kiivillä tai marjoilla. Säilytä viileässä. Voi pakastaa.

Carob keksit by Ani Phyo

1 kuppi rusinoita
3/4 kuppia pähkinöitä
1/4 kuppia carobjauhetta
1 tl mesquitejauhetta (laitoin lucumaa)
1/8 tl suolaa

Kaikki sekoitetaan ja muotoillaan keksejä. Sitten jääkaappiin noin tunniksi.
Nami nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti