Hae tästä blogista

27. marraskuuta 2018

Mikä ja miksi on FODMAP-ruokavalio?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Mikä ja miksi on FODMAP-ruokavalio?
FODMAP-ruokavaliossa vältetään tiettyjä ruoka-aineita. Tietyt hiilihydraatit imeytyvät huonosti ja fermentoituvat eli käyvät suolistossa aiheuttaen mm. kipuja, turvotusta, ilmavaivoja, närästystä, ummetusta ja muita ruoansulatusongelmia. Siksi niiden välttäminen voi olla monelle pelastus jatkuviin vatsaongelmiin. Jatkuva hyvin rajoitettu ruokavalio voi kuitenkin tuoda mukanaan muita ongelmia. Tärkeiden ravinteiden saanti saattaa kärsiä, jos ruokavaliota ei ole koostettu oikein. Lisäksi ruokavalion toteuttaminen arjessa voi olla haastellista ja stressaavaa.
Koska olemme kaikki ainutlaatuisia yksilöitä, yhtä ainutta listaa sopivista tai ’hankalista’ ruoka-aineista ei ole, vaan jokaiselle löytyy yksilöllinen toleranssi. Oikean ruokavalion löytämiseen voi mennä aikaa ja siksi hankalassa tilanteessa kannattaa hakeutua ravitsemuksen ammattilaisen luo, joka auttaa löytämään oikopolun itselle sopivaan ruokavalioon ja elämäntapoihin.
Lisäksi hyvin tärkeä pointti on se, että oireiden taustalla on joku syy. Voidaanko tilannetta ehkä korjata, jolloin se helpottaa elämää ja auttaa laajentamaan ruokavaliota? FODMAP-ruokavaliota käytetään yleisesti ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) sekä tulehduksellisissa suolistosairauksissa (IBD) esiintyvissä toiminnallisissa vatsavaivoissa. Yksilöllisesti asiakkaan tilannetta kartoittaen voidaan löytää juurisyitä siihen, miksi sairaus tai ongelma on syntynyt. FODMAP-ruokavalio yksistään ei korjaa tilannetta, mutta auttaa kyllä oireiden hallinnassa. Tavoitteena on palauttaa suoliston hyvinvointi ja voida paremmin.
Haluamme tarjota sinulle hyvin konkreettista apua uusien tapojen omaksumisessa. Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää FODMAP-ruokavaliosta ja kuulemaan miten Nordic Clinican lääkäri ja ravintoterapeutti voivat olla avuksesi, käy tsekkaamassa ao. tapahtuma. Tervetuloa!
Tv. Susa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti