Hae tästä blogista

4. joulukuuta 2018

Superjuoma luuliemi

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa


Superjuoma luuliemi 

Luuliemi on ikivanha superjuoma, joka on löydetty uudestaan. Aikanaan kun metsästyssaaliin kaikki osat haluttiin käyttää hyväksi ja luu on sellaisenaan vaikea hyödyntää, opittiin keittämään ja hauduttamaan luut, jotta niistä saadaan ravinteet irti.

Luuliemestä on tullut taas superfoodia. Sillä on mielettömiä terveysvaikutuksia, koska se sisältää runsaasti aminohappoja ja mineraaleja, jotka hoitavat suolistoa ja luustoa. Luuliemi tukee vastustuskykyä ja puhdistaa elimistöä. Se on huippua myös iholle, hiuksille ja kynsille gelatiinin ja kollageenin ansiosta. Myös nivelet saavat voitelua, koska gelatiinin lisäksi luuliemi on myös hyvä kondroitiinisulfaatin, glukosamiinin ja kollageenin luonnollinen lähde.

Luuliemi on herkullista, sitä voi juoda sellaisenaan, sopivasti maustettuna ja suolattuna se toimii lihaliemenä ja kaikenlaisten keittojen pohjana. Kun luun ja luuytimen ravinteet ovat liuenneet veteen, ovat ne helposti imeytyvässä muodossa ja kehon käytettävissä. Lapsetkin tykkää luuliemestä ja jopa teinit!

Meidän perheessä luulientä juodaan lähes päivittäin. Itse toimin näin: pidän luita pakkasessa, olen hankkinut kerralla runsaasti paikallisesta luomupiiristä. Luomu- tai riistaeläimen luut ovat parhaita. Otan 1-2 pientä luuta (ydinluut parhaita) kattilaan kerrallaan ja keitän ensimmäisellä kerralla kauemmin, noin puolipäivää – päivän. Sitten kiehauttelen niitä muutaman päivän lisäten vettä niin kauan kun luista lähtee makua. Siitä voi sopivasti ottaa kupillisen ilman suurempia valmisteluja. Kun tarpeeksi usein kiehauttaa, niin ei ole vaaraa härskiintymisestä tms. Kun luut on loppuun keitetty, niin taas pakkasesta uudet luut liedelle. Tämä on nopean kokin versio . Voit myös keittää enemmän kerralla ja laittaa valmiin liemen pienissä annoksissa pakkaseen. 

Keitinveteen on hyvä laittaa loraus omenaviinietikkaa sekä puhdistamatonta suolaa, jotta ravinteet liukenevat paremmin ja suola korostaa makua. Voit myös lisätä yrttejä, mausteita, vihanneksia. Muista myös, että jos et ehdi/jaksa/halua itse keittää luita, löydät lähimmästä luontaistuotekaupastasi kuivattua luulientä, joka on helppoa valmistaa. Itse tehtynä annokselle jää tuskin hintaa ollenkaan!

Tv. Susa 

www.omenapaivassa.fi
www.nordiclabs.fi 
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti