Hae tästä blogista

29. tammikuuta 2019

Sapen hoito

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

SAPEN HOITO

On paljon helpompi ennaltaehkäistä vaivoja kuin poistaa jo kehittyneitä sappikiviä. Sapen ja maksan on elintärkeää hyvinvoinnillemme. Monestakin syystä, mutta erityisesti myrkynpoistojärjestelmän ansiosta. Maksasta kannattaa siis pitää huolta jo ennen kuin näkyviä ongelmia ilmenee. Daniella kirjoittikin hienosti sunnuntain kirjoituksessa maksasta ja myös homeopatian avusta sappi- ja maksavaivoihin.
Miten sitten jo olemassaolevia sappivaivoja voi helpottaa ja kivien muodostumista hidastaa tai estää? Oireita voi esiintyä ilman varsinaisia sappikivikohtauksia. Jos on kehittynyt kiviä ja/tai sakkaa, on se ongelmallista sapen toiminnalle, koska rakko ei mahdu supistumaan normaalisti pumpatakseen tehokkaasti sappinestettä ulos.
Sappineste itseasiassa estää sappikivien muodostumisen. Koko ongelmavyyhti lähtee siitä että syystä tai toisesta, sappinestettä erittyy liian vähän tai sen koostumus on liian paksua.
Vastoin yleistä luuloa rasva sinällään ei ole ongelma, vaan runsasrasvainen ruokavalio nimenomaan auttaa sappea erittämään enemmän sappinestettä rasvan käsittelyä varten. Kun sappea on paljon, se virtaa nopeasti sappirakon lävitse ja näin vähentää riskiä sappikivien syntyyn. Vähärasvaisessa ruokavaliossa taas sappea erittyy vähän ja sappi voi kerääntyä sappirakkoon, kun sitä ei tarvita. Ajan kanssa sappikiviä alkaa muodostumaan ja yksittäinen enemmän rasvainen ruoka voi saada kivet ikävästi liikkeelle ja aiheuttaa sappikivikohtauksen, jossa kivi jumiutuu matkalle.
Koska korkea hiilihydraattipitoisuus nostaa verensokeria ja aiheuttaa veren insuliinipitoisuuden nousun, tulisi syömisen laatuun ja ajoitukseen kiinnittää erityistä huomiota.Hiilihydraatit ovat siis ongelmallisimpia ja siksi niitä tulisi nauttia täysipainoisella aterialla, jossa myös rasvaa ja proteiinia.
Ruoka-aineet, jotka erityisesti tukevat sapen (ja maksan) hyvinvointia:
1)
Tuoreet hedelmä- ja vihannesmehut puhdistavat maksaa ja edesauttavat myrkkyjen poistoa sekä samalla estää kolesterolikivien muodostumista sekä maksassa että sappirakossa. Sitruuna, selleri, punajuuri, porkkana ovat hyviä valintoja. Vihreä omena sisältää paljon pektiiniä, joka pehmittää ja hajottaa olemassaolevia kiviä. Samalla tuorepuristettu mehu on erinomainen tulehduksenhillitsijä.
2)
Rasvaa ei pidä välttää! Rasva voitelee ja pitää sappinesteen liukkaana ja estää sitä paksuuntumasta ja muodostamasta sakkaa ja kiviä. Rasvattomalla ruokavaliolla sapenvirtaus vähenee ja sitten yhtäkkinen isompi annos voi saada kivet nesteen mukana liikkeelle. Oliiviöljy ja kookosöljy, molemmat kylmäpuristettuina, ovat hyviä vaihtoehtoja.
3)
GMO soijalesitiini on rasvainen solukalvojen ainesosa, joka suojaa soluja ja auttaa emulgoimaan eli pilkkomaan rasvaa kuten sappinestekin, joten se ehkäisee myös rasvojen varastoutumista maksaan. Se tukee sapen toimintaa ja ehkäisee sappikivien muodostumista. Lesitiiniä voi sekoittaa esim. jogurtin tai smoothien sekaan.
4)
Monikäyttöinen omenaviinietikka pehmittää mahdollisia sappikiviä ja estää uusien muodostusta. Auttaa myös tukemaan ruoansulatuksessa otettuna ennen ruokailua. Jos on mahahaava tai suolahappoa ei voi muuten käyttää, on omenaviinietikka ystävällisempi vaihtoehto. Sitruuna on hyvä lisä omenaviinietikan kanssa, nauti molempia aamuisin huoneenlämpöisen veden kanssa.
5)
Viimeisimpänä muttei vähäisempänä; vältä stressiä parhaasi mukaan. Kiukku täytyy päästää ulos kehosta, joko tunnekäsittelyllä tai fyysisesti esim. nyrkkeily, huutaminen. Kehitä itsellesi omat keinot palautumiseen!
Vastauksena kysymykseen, mitä jos sappirakko on poistettu. Ym. ohjeet pätevät silloinkin, koska kiviä voi silloinkin syntyä ja ne voivat yhtälailla tukkia maksaa ja sappitiehyitä. Koska sappirakko tiivistää sappinesteen noin 5-kertaiseksi, ilman rakkoa sappineste ei ole tarpeeksi tehokasta käsittelemään samoja rasvamääriä. Silloin on hyvä rajoittaa kerralla syödyn rasvan määrää sekä käyttää sappea lisäravinteenä (häränsappi).
Oheinen kuva ja otteita tekstistä sivulta www piste drjockers piste com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti