Hae tästä blogista

19. helmikuuta 2019

YLEISIÄ TERVEYSONGELMIA – OLISIKO FUNKTIONAALISESTA TESTISTÄ APUA?YLEISIÄ TERVEYSONGELMIA – OLISIKO FUNKTIONAALISESTA TESTISTÄ APUA?

Tunnistatko seuraavia oireita?
-        Paino-ongelmia (yli- tai alipaino)
-        Uupumusta / väsymystä
-        Masennusta
-        Uniongelmia
-        Haluttomuutta
-        Päänsärkyä
-        Ärtyneisyyttä
-        Kipuja / särkyjä


Keho viestii ongelmista monin eri tavoin. Erilaiset toiminnalliset vaivat ovat kehon tapa kertoa,  että elimistö ei toimi optimaalisesti ja jotain on vialla. Oireisiin ei kannata tottua ja kuvitella niiden olevan ”normaaleja”, sillä lähes aina niiden hoitoon voidaan löytää ratkaisuja. Kannattaa pysähtyä kuuntelemaan kehoa. Terve keho ei oireile pitkäkestoisesti.  

Kannattaa herkästi lähteä hakemaan apua, koska kroonistuessaan ongelmat ovat vielä hankalampia korjata. Arvailemalla ja kokeilemalla voidaan toki löytää helpotusta ongelmaan, mutta tarkempi testaus tuo arvailun sijaan puolueetonta tietoa asiasta, sekä ennen kaikkea auttaa ymmärtämään MIKSI oireita on ja MISTÄ ne johtuvat. Testitulokset yhdistettynä tietoon taustastasi ja oireistasi, antavat parhaan mahdollisen lähtökohdan yksilölliselle hoidolle. 

Yllämainitut oireet ovat hyvin tavallisia, mutta niiden aiheuttajat voivat olla monisyisiä. Otan tässä esimerkiksi yhden testin, jolla voitaisiin tilannetta lähteä selvittämään ja mitä apua testistä voi olla.

DUTCH hormonipaneeli on markkinoiden kattavin hormonitoimintaa analysoiva testi. Testissä mitataan sukupuolihormonit estrogeeni, progesteroni ja testosteroni sekä kortisoli ja melatoniini. Lisäksi testi kattaa oksidatiivisen stressin ja joidenkin vitamiinien ja välittäjäaineiden markkereita. Näistä voi löytyä syy tai osasyy mm. paino-ongelmille, väsymykselle ja haluttomuudelle.

Stressihormoni kortisolin osalta testi mittaa kortisolin vuorokausirytmiä,  kortisolimetaboliittien kokonaismäärää ja aktiivisen ja inaktiivisen kortisolin jakautumista. Laajemmassa DUTCH Plus testissä tarkastellaan lisäksi kortisolin heräämisvastetta, joka on tärkeä tekijä HPA-akselin toiminnassa. HPA-akselin toimintahäiriöt taas ovat usein yhteydessä masennukseen, krooniseen stressiin, uupumukseen ja autoimmuunisairauksiin.

Toisin kuin veritesti, DUTCH kuivavirtsatesti mittaa myös hormonien metaboliitteja eli niitä hormonien hajoamistuotteita, joiden tulisi poistua elimistöstä, kun hormoni on tehtävänsä tehnyt. Jos esim. naishormoni estrogeeni ei hajoa ja poistu elimistöstä optimaalisesti, niin se voi tehdä niistä karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia. Osan ym. oireista voi selittää estrogeenidominanssi.  

DUTCH testi on erinomainen työkalu erityisesti nykypäivän kiireisessä ja kuormittavassa elämäntyylissä, ja erityisesti aiemmin mainituissa terveyshaasteissa. DUTCH testi on helppo tehdä kotona ja se soveltuu kenelle tahansa terveydestään kiinnostuneelle ja toki varsinkin erilaisissa hormonitoimintaan liittyvissä haasteissa.

Älä huolestu, jos kaikki ym. termit eivät heti avautuneet sinulle. Tämä testi on tarkoitettu ammattilaisen työvälineeksi ja täydellisen tulkinnan ja hoito-ohjelman saat sinua hoitavalta ammattilaiselta. Testin voi tilata useiden ammattilaisten ja mm. Nordic Clinic’n kautta.


Tv. Susa J
www.nordicclinic.fi

Teksti on alunperin kirjoitettu Sinulle facebook ryhmässä 19.2.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti