Hae tästä blogista

19. maaliskuuta 2019

VUOTAAKO SUOLI?
Suolistosta aina riittää asiaa. Nyt viikonlopun koulutuksen myötä palaan taas suolistoasioihin, tällä kertää juttua vuotavasta suolesta. Vuotava suoli on yleinen ongelma ja monien oireiden aiheuttaja, mutta edelleen ei niin tuttu monille lääkäreille.

Vuotava suoli tarkoittaa, että suolen pinta on vahingoittunut ja sen läpäisevyys on lisääntynyt. Terve suoli on tiivis ja päästää läpi vain täysin pilkkoutuneen ruoan sisältämät ravintoaineet, mutta kun suoli on vahingoittunut ja proteiinit eivät täysin pilkkoudu, pääsee pääsee suolen limakalvon läpi verenkiertoon ruoan ainesosia, jotka eivät sinne normaalisti kuulu. Tästä seurauksena syntyy ensinnäkin tulehdusreaktio ja jatkuessaan voi syntyä myös muita oireita ja (autoimmuuni)sairauksia.
Yleisiä sairauksia, joissa on taustalla vuotava suoli, ovat tulehdukselliset suolistosairaudet (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolen tulehdus), keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä ja ruoka-aineallergiat. Myös monet epämääräiset, usein pitkittyneet oireet voivat johtua vuotavasta suolesta, kuten vatsakipu, turvotus, lihassärky, nivelkipu, krooninen väsymys, uupumus, masennus, erilaiset ihottumat ja usein toistuvat sairastelut.
Suolen limakalvolla on kaksi tärkeää tehtävää:
-  Ravintoaineiden imeytyminen syödystä ruoasta limakalvon läpi kun ruokamassa tulee vatsalaukusta ohutsuoleen
-  Limakalvo toimii tiiviinä ”putkena” estäen haitallisten mikrobien, toksiinien ja isojen ruokapartikkelien pääsyn suolesta läpi toiselle puolen verenkiertoon, jonne ne eivät kuulu

Suolen on tarkoitus olla tiivis ”putki”, jonka läpi kulkee ruoka ja josta ainoastaan pienet molekyylit kuten ravinteet imeytyvät läpi. Kun putken seinämiin tulee rakoja, alkaa suoli niin sanotusti vuotamaan.
Kun suolen tiukka liitos on kunnossa, se osaa viisaasti valikoida mitä päästää läpi ja mitä ei. Näiden liitoksen solujen välinen rakenne osaa viisaasti supistua ja laajentua ruoansulatuksen aikana, sen mukaan onko kyseessä hyödylliset vai haitalliset aineet, jotka pyrkivät läpi. 
Vuotavan suolen taustalla voi olla monia syitä, mm. antibiootit, parasiitit, hiiva, ruokayliherkkyydet tai keliakia. Ruokavalion ravinneköyhyys tai stressin monet vaikutukset voivat myöskin olla syynä. Erilaiset stressitilat estävät ja hidastavat ruoansulatusta ja stressi voi yhtä hyvin olla henkistä kuin fyysistä. Myös rankka urheilu voi olla keholle stressaavaa jos ei tarvittavaa palautumista ole otettu huomioon.
Jatkan ensi viikolla siitä, mitä tehdä jos epäilet vuotavaa suolta ja miten elintavoilla ja ruokavaliolla voit vaikuttaa asiaan. Jos tulee mieleen kysymyksiä asiaan liittyen, kommenttikenttä on sitä varten J

Tv. Susa J


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti