Hae tästä blogista

25. joulukuuta 2018

Raakakakut

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

RAAKAKAKUT

Raakaruokaa ei kuumenneta yli 47 asteen. Raakakakut valmistetaan ilman uunia, useimmiten pakastimessa tai jääkaapissa. Näin kaikki ravintoaineet pysyvät tallella. Raakakakuissa ei käytetä (valkoista) sokeria, (jauhettuja, käsiteltyjä) viljoja eikä (eläinperäisiä) maitotuotteita. Niiden tilasta käytetään mm. pähkinöitä, siemenä, marjoja, kookostuotteita, hedelmiä, kaakaovoita jne.

Raakaherkkuja voi syödä joulunakin ilman syyllisyyttä 

Tämä inkivääri-limeraakakakku voi olla osana joulupöytää perinteisten ruokien rinnalla. Sen ihana pirteys ja maku tulevat sitruksista ja inkivääristä!

Tein itse kakun Kinuskikissan ja ystäväni ohjeita mukaillen, idean kakkuun antoi ystävä. Kuvan hoksasin ottaa vasta kun parhaimmat palat oli syöty, kakku on siis ihan taivaallisen hyvää 

Linkki reseptiin on alempana, tein pieniä muutoksia siihen. Inkiväärisiirappia en lähtenyt edes etsimään ja muutenkin halusin tehdä kakusta vähemmän makean. Käytin liotettuja taateleita makeutuksena sekä hunajaa, mutta paljon vähemmän makeutusta (ehkä ¼) alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna, mutta silti kakusta tuli ihan sopivan makea.

Inkivääriä käytin sekä tuoreena että jauhetta. Sitä saa tosiaan aika paljon laittaa, että maku tulee esille. Käytin pohjaan noin 10cm tuoretta inkivääriä, täytteeseen jauhetta inkivääriä. Silti seuraavan kerran laitan jopa vielä enemmän!

Myös limen tilalla voi (osaksi) käyttää sitruunaa. Kun käytät näiden kuorta, on paras valita luomuhedelmä. Kuori imee torjunta-aineita ja ne eivät lähde pesullakaan pois.

Pähkinöitä kannattaa liottaa tarpeeksi kauan (min. 10h), niin herkkämasuisetkin tykkää.

Resepti siis napattu täältä, jossa tarkemman ohjeet:
www.kinuskikissa.fi/ginger-key-lime-raakakakku/

Nautitaan joulun mauista!
Hyvää Joulua!

Tv. Susa 
www.omenapaivassa.fi
www.nordicclinic.fi
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/



4. joulukuuta 2018

Superjuoma luuliemi

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa


Superjuoma luuliemi 

Luuliemi on ikivanha superjuoma, joka on löydetty uudestaan. Aikanaan kun metsästyssaaliin kaikki osat haluttiin käyttää hyväksi ja luu on sellaisenaan vaikea hyödyntää, opittiin keittämään ja hauduttamaan luut, jotta niistä saadaan ravinteet irti.

Luuliemestä on tullut taas superfoodia. Sillä on mielettömiä terveysvaikutuksia, koska se sisältää runsaasti aminohappoja ja mineraaleja, jotka hoitavat suolistoa ja luustoa. Luuliemi tukee vastustuskykyä ja puhdistaa elimistöä. Se on huippua myös iholle, hiuksille ja kynsille gelatiinin ja kollageenin ansiosta. Myös nivelet saavat voitelua, koska gelatiinin lisäksi luuliemi on myös hyvä kondroitiinisulfaatin, glukosamiinin ja kollageenin luonnollinen lähde.

Luuliemi on herkullista, sitä voi juoda sellaisenaan, sopivasti maustettuna ja suolattuna se toimii lihaliemenä ja kaikenlaisten keittojen pohjana. Kun luun ja luuytimen ravinteet ovat liuenneet veteen, ovat ne helposti imeytyvässä muodossa ja kehon käytettävissä. Lapsetkin tykkää luuliemestä ja jopa teinit!

Meidän perheessä luulientä juodaan lähes päivittäin. Itse toimin näin: pidän luita pakkasessa, olen hankkinut kerralla runsaasti paikallisesta luomupiiristä. Luomu- tai riistaeläimen luut ovat parhaita. Otan 1-2 pientä luuta (ydinluut parhaita) kattilaan kerrallaan ja keitän ensimmäisellä kerralla kauemmin, noin puolipäivää – päivän. Sitten kiehauttelen niitä muutaman päivän lisäten vettä niin kauan kun luista lähtee makua. Siitä voi sopivasti ottaa kupillisen ilman suurempia valmisteluja. Kun tarpeeksi usein kiehauttaa, niin ei ole vaaraa härskiintymisestä tms. Kun luut on loppuun keitetty, niin taas pakkasesta uudet luut liedelle. Tämä on nopean kokin versio . Voit myös keittää enemmän kerralla ja laittaa valmiin liemen pienissä annoksissa pakkaseen. 

Keitinveteen on hyvä laittaa loraus omenaviinietikkaa sekä puhdistamatonta suolaa, jotta ravinteet liukenevat paremmin ja suola korostaa makua. Voit myös lisätä yrttejä, mausteita, vihanneksia. Muista myös, että jos et ehdi/jaksa/halua itse keittää luita, löydät lähimmästä luontaistuotekaupastasi kuivattua luulientä, joka on helppoa valmistaa. Itse tehtynä annokselle jää tuskin hintaa ollenkaan!

Tv. Susa 

www.omenapaivassa.fi
www.nordiclabs.fi 
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/


27. marraskuuta 2018

Mikä ja miksi on FODMAP-ruokavalio?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Mikä ja miksi on FODMAP-ruokavalio?
FODMAP-ruokavaliossa vältetään tiettyjä ruoka-aineita. Tietyt hiilihydraatit imeytyvät huonosti ja fermentoituvat eli käyvät suolistossa aiheuttaen mm. kipuja, turvotusta, ilmavaivoja, närästystä, ummetusta ja muita ruoansulatusongelmia. Siksi niiden välttäminen voi olla monelle pelastus jatkuviin vatsaongelmiin. Jatkuva hyvin rajoitettu ruokavalio voi kuitenkin tuoda mukanaan muita ongelmia. Tärkeiden ravinteiden saanti saattaa kärsiä, jos ruokavaliota ei ole koostettu oikein. Lisäksi ruokavalion toteuttaminen arjessa voi olla haastellista ja stressaavaa.
Koska olemme kaikki ainutlaatuisia yksilöitä, yhtä ainutta listaa sopivista tai ’hankalista’ ruoka-aineista ei ole, vaan jokaiselle löytyy yksilöllinen toleranssi. Oikean ruokavalion löytämiseen voi mennä aikaa ja siksi hankalassa tilanteessa kannattaa hakeutua ravitsemuksen ammattilaisen luo, joka auttaa löytämään oikopolun itselle sopivaan ruokavalioon ja elämäntapoihin.
Lisäksi hyvin tärkeä pointti on se, että oireiden taustalla on joku syy. Voidaanko tilannetta ehkä korjata, jolloin se helpottaa elämää ja auttaa laajentamaan ruokavaliota? FODMAP-ruokavaliota käytetään yleisesti ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) sekä tulehduksellisissa suolistosairauksissa (IBD) esiintyvissä toiminnallisissa vatsavaivoissa. Yksilöllisesti asiakkaan tilannetta kartoittaen voidaan löytää juurisyitä siihen, miksi sairaus tai ongelma on syntynyt. FODMAP-ruokavalio yksistään ei korjaa tilannetta, mutta auttaa kyllä oireiden hallinnassa. Tavoitteena on palauttaa suoliston hyvinvointi ja voida paremmin.
Haluamme tarjota sinulle hyvin konkreettista apua uusien tapojen omaksumisessa. Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää FODMAP-ruokavaliosta ja kuulemaan miten Nordic Clinican lääkäri ja ravintoterapeutti voivat olla avuksesi, käy tsekkaamassa ao. tapahtuma. Tervetuloa!
Tv. Susa 


6. marraskuuta 2018

Onko suoliston bakteerikanta vinksallaan - tuttuja oireita?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa


Mistä voit päätellä, että suoliston bakteerikanta on vinksallaan?

Asiantuntijat puhuvat suolistosta ihmisen toisina aivoina. Suoliston erilaiset mikrobit kommunikoivat aivojen kanssa ja vaikuttavat näin näläntunteeseen ja mielialaan. Terveessä suolistossa on sopiva balanssi terveen ja haitallisen bakteerikannan välillä niin, että haitalliset bakteerit pysyvät kurissa. 

Kun vatsahappoja on tarpeeksi prosessoimaan syötyä ruokaa ja maksa ja haima erittävät oikean määrän entsyymejä ruoansulatusta varten, on hyvisbakteereilla hyvä maaperä toimia ja pitää keho ja mieli terveenä. 

Mutta oireet eivät ole aina suoraan suolistoon viittaavia. Tässä joitain muita oireita, tunnistatko?

- Stressi, ahdistus – mm. seratoniini ja dopamiini muodostuvat suolistossa
- Huono vastustuskyky – terve mikrobiomi muodostaa limaa suoliston pinnalle, joka suojaa ‘pöpöiltä’
- Akne, ihottuma, kuiva iho – inflammaatio voi aiheuttaa reaktioita iholla
- Ylipaino – on todettu, että ylipainoisilla ja hoikilla henkilöillä on erilainen bakteerikanta
- Autoimmuunisairaudet – autoimmuunisairauksien synnyssä on linkki suolistoon
- Uupumus – taustalla voi olla vahingoittunut suolisto, joka päästää toksiineja verenkiertoon ja samalla ravintoaineet eivät imeydy
- Astma, allergiat – pitkäaikainen suoliston epätasapaino ja inflammaatio 

Nordic Labs ammattilaiset sekä Nordic Clinic tarjoavat mm. GI MAP suolistotestin, jonka avulla voidaan tutkia ulosteesta bakteerikanta ja muut mahdolliset patogeenit. Monesti testi on tärkeä työkalu selvittämään mitä suolistossa tapahtuu. Se auttaa yksilöllisen hoitoprotokollan suunnittelussa. 

Tv. Susa 

www.omenapaivassa.fi
www.nordiclabs.fi 
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/


30. lokakuuta 2018

Suolistobakteerit

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Viikonlopun koulutuksessa oli monenlaista suolistoasiaa. Olin kuuntelemassa Dr David Bradya. Siitä lähti ajatus kirjoittaa taas jotain suolistosta, tämä aihe on aina ajankohtainen. 

Onko suolistobakteerien määrällä ja laadulla jotain tekemistä hyvinvoinnin, entä painon kanssa?

Suolistossa on bakteereja ja mikrobeja enemmän kuin koko kehossa soluja. Ne ovat ihan oma maailmansa kehomme sisällä ja niille ei monesti anneta ansaitsemaansa huomiota. Bakteerit ovat huiman tärkeitä hyvinvoinnille ja terveenä pysymiselle.

Ne auttavat kehoamme ruoansulatuksessa ja joidenkin vitamiinien (B ja K) valmistamisessa. Hyvät bakteerit suojaavat meitä pahoilta bakteereilta ja silloin kun ne ovat oikeassa tasapainossa, ne vaikuttavat vastustuskykyymme.

Suolistobakteereilla on myös yhteys painoon. On todettu, että lihavan ja hoikan ihmisen mikrobisto on erilainen. Lihavilla on paljon Firmicutes-ryhmän bakteereja ja hoikilla on sitä vastoin enemmän Bacteroides-ryhmän bakteereja. Firmikuutit lihottavat, koska ne ovat tehokkaampia ottamaan kaikki kalorit irti ruoasta. Bakteroidekset ovat tässä ’laiskempia’ ja tämä näkyy energiankulutuksessa. Lisäksi lihavilla on määrällisesti vähemmän erilaisia hyödyllisiä bakteerikantoja.

Suolistobakteerien tasapainon järkkyminen voi vaikuttaa moneen. On bakteereja, jotka voivat aiheuttaa sairauksia ja erilaisia terveysongelmia. Silloin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota ruokavalioon, jotta et ruoki huonoja bakteereja entisestään. Tarvittaessa hakeudu ammattilaiselle, jonka kautta voi suoliston tilaa tutkia erilaisilla funktionaalisilla testeillä.

Tässä muutamia vinkkejä bakteerikannan korjaamiseen:
• Syö hapatettuja, probiootteja sisältäviä ruokia kuten viili, piimä, rahka, hapankaali, miso.
• Ravitse hyviä bakteereja syömällä päivän mittaan useita kertoja kasviksia, hedelmiä ja marjoja.
• Vältä jalostettuja viljatuotteita, varsinkin yhdessä rasvojen kanssa.
• Vältä sokeria ja valmistuotteita mahdollisuuksien mukaan.
• Huolehdi kuidun saannista kuten psyllium, chian ja pellavansiemenet, marjat, vihannekset, kaura.
• Syö hyvää rasvaa, kuten pähkinöitä, avokadoa ja rasvaista kalaa.
• Suosi luomua.
• Ota tarvittaessa avuksi hyvälaatuinen probiootti.
• Vähennä stressiä ja pyri syömään kiireettömästi ja keskittyen, pysähtyen.
• Muista yksilöllisyys. Terveellisesti voi syödä monella tapaa, samat ruoka-aineet eivät käy kaikille.

Ensi viikon kirjoitusvuorolla jatkan siitä, mistä terveysongelmista voi päätellä, että bakteerikanta ei ole ihan kohdallaan.

Tv. Susa 
www.omenapaivassa.fi
www.nordiclabs.fi
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/

Kuva lainattu Dr. Bradyn luennosta. Lisää ruokavinkkejä terveen bakteerikannan tukemiseen.



9. lokakuuta 2018

Kun pelkkä sinkki ei riitä – sinkkikarnosiinia suolistolle

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi

Sinulle postaus Facebookissa

Viime viikon postauksessa kirjoitin gluteeniyliherkkyydestä ja yhtenä syynä siihen ravintoainepuutokset ja erityisesti sinkin merkitys suoliston ja limakalvon terveydelle, joka taas saattaa olla ainakin osasyynä ruokayliherkkyyksiin.

Sinkkilisät tulevat monessa eri muodossa, hivenaine sinkki voi olla liitettynä eri molekyyleihin (mm. sinkkiglukonaatti, -pikolinaatti, -sitraatti, -oksidi jne). Samalla tavoin kuin eri hivenaineilla on oma käyttötarkoitu, niin myös näillä eri muodoilla on eroa.

Puhun siis tässä erityisesti sinkkikarnosiinista, jota on tutkittu sen suolistoa suojaavien ominaisuuksien takia. Tutkimukset osoittavat, että sinkkikarnosiini tukee limakalvon kuntoa edistämällä limaneritystä. Tämä lima pitää limakalvot kunnossa ja toimivina ja estää mikrobien ja virusten vahingollisia vaikutuksia, esim. tulehdusta ja limakalvon suojaavan kerroksen ohentumista. Se estää tulehdusta aiheuttavien sytokiinien aktivoitumista.

Sinkkikarnosiinissä on myös antioksidanttisia suojaavia ominaisuuksia. Kun vatsan ja suolen limakalvo on kunnossa ja ravintoaineet imeytyvät hyvin, solutkin voivat paremmin ja pääsevät nauttimaan ruoan mukanaan tuomista ravintoaineista.

Koska suoliston limakalvo uusiutuu koko ajan, se toipuu hyvässä hoidossa pahoistakin ongelmista. Vaikka puhun tässä yliherkkyyksistä, niin vuotava suoli voi olla alkutekijänä hyvin monenlaisille terveysongelmille ja sairauksille, jotka eivät rajoitus yliherkkyyksiin tai suoliston alueen vaivoihin. Suoliston limakalvo on silloin vahingoittunut ja tarvitsee korjausta.

Limakalvo tarvitsee uudistuakseen pienoisravintotekijöitä mm. hivenaineet, vitamiinit ja rasvahapot. Lisäksi ongelmanaiheuttajaa tulee välttää. Sekä ympäristöstä tulevat että elimistön sisällä syntyvät myrkyt haittaavat ruoansulatuskanavan toimintaa. Ruoan lisäaineet ja kemialliset lääkkeet ovat näistä yleisimpiä.

Sinkkikarnosiinin hyvä kaveri taas on glutamiini, kehon oma aminohappo, joka toimii nopeasti uusiutuville soluille energianlähteenä ja korjaa samalla vaurioita. L-glutamiinia tarvitaan kaikista aminohapoista eniten. L-glutamiini on toinen tärkeä aine suolistolle.

Nordicin klinikalla on käytetty menestyksekkäästi sinkkikarnosiinituotetta nimeltään EndoZin suolisto-ongelmien hoitoon. Siinä yhdistyvät sinkkikarnosiini ja L-glutamiini. Se on kapselimuodossa oleva terapeuttinen tuote, joka ei ole myynnissä kuluttajille kuin poikkeuksellisesti Nordicin verkkokaupan kautta.  Voit tutustua ja halutessasi tilata tuotetta tästä linkistä.






2. lokakuuta 2018

Voiko gluteeniyliherkkyys johtua hivenainepuutoksesta?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa 

Voiko gluteeniyliherkkyys johtua hivenainepuutoksesta?
Jos kärsit gluteeniyliherkkyydestä, syynä voi olla että sinulla onkin oikeastaan joidenkin hivenaineiden puutos. Kirjoitin aiemmin ruokayliherkkyyksistä, mutta gluteeniyliherkkyys puhuttaa erityisen paljon. Useat ravitsemustietoiset lääkärit ovat havainneet, että heidän gluteenia välttävät potilaansa kokevat huomattavaa parannusta terveydentilassaan kun heidän hivenainetasonsa saadaan kuntoon.
Yksi tällainen tärkeä hivenaine on sinkki. Monet henkilöt, joilla on gluteeniyliherkkyys tai keliakia kärsivät vaikeasta imeytymishäiriöstä eli heidän elimistönsä ei pysty käyttämään hyväksi ruoan ravintoaineita. Monet saavat ruoasta alle 10 mg sinkkiä per päivä, joka on liian vähän, ja ne joilla on ongelmia gluteenin kanssa, saavat vielä huomattavan paljon vähemmän.
Gluteenin uskotaan yleisesti vahingoittavan ohutsuolen kykyä imeyttää elimistöön ravintoaineita, jolloin syntyy sinkin puute. Voi myös olla, että ne henkilöt, joilla on gluteeniyliherkkyys, eivät saa tarpeeksi sinkkiä ruoasta. Tämä taas voi pahentaa tilannetta tai voi jopa suoranaisesti aiheuttaa gluteeniyliherkkyysoireet. Sinkkiä tarvitaan elimistössä yli 100 entsyymin toimintaan, mm. ruoansulatusentsyymien.
Sinkillä on osoitettu olevan limakalvon sisäpintaa parantavia vaikutuksia. Monilla gluteeniyliherkillä on vahingoittunut ruoansulatuskanava, jolloin synergistillä ravintolisillä, sinkillä ja l-karnosiinilla, voi saada merkittävää apua. Sinkkivalmisteista juuri karnosiinimuotoinen sinkki toimii parhaiten ruoansulatuskanavan ongelmiin.
Toinen yleinen hivenainepuutos, joka voi vaikuttaa gluteeniyliherkkyyden syntyyn, on magnesium. Tämä välttämätön mineraali on tärkeä luuston ja lihasten terveydelle ja hermojärjestelmän, sydämen ja aineenvaihdunnan toiminnalle sekä varmistamaan D-vitamiinin imeytyminen.
Näiden lisäksi on monia muita hivenaineita, joita tarvitaan määrällisesti hyvin vähän, mutta niiden puute voi silti aiheuttaa ongelmia.
Suurella osalla gluteeniyliherkistä toki ongelma johtuu vehnästä ja/tai muista kotimaisista viljoista, mutta yhä useammilla se saattaa johtua useiden tekijöiden aiheuttamasta tärkeiden hivenravintoaineiden puutteesta.
Siksi on monesti hyödyllistä tutkia hivenainetasot. Tämä voidaan tehdä hiusnäytteestä. Se kertoo nimenomaan pitkän aikavälin puutteista, koska hiukseen kerääntynyt informaatio heijastaa kudoksen pitoisuuksia. Hiushivenaineanalyysissä mitataan lisäksi samalla raskasmetallipitoisuuksia. Nämä yhdessä antavat hyvän kuvan elimistön ja tulosten avulla voi tasapainottaa ja korjata tilannetta.
Tv. Susa 

11. syyskuuta 2018

Toivottavasti nukuit yösi hyvin!

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Toivottavasti nukuit yösi hyvin!
Kun luet tätä, on aamu. Unihygieniasta tuli mieleeni kirjoittaa näin illalla parin poikkeuksellisen päivän (=lue: meni aamuyöhön) jälkeen. Uni on yksi kompastuskivi monen elämässä. Ruokavaliota rukataan uusiksi, liikuntaa otetaan mukaan arkeen ja harrastuksiin, mutta uni vähän niin kuin unohtuu yhtälöstä. Unihygienialla tarkoitetaan keinoja, joilla auttaa unentuloa. Riittävä uni on terveyden perusta ja unta ei niin vain voi napsauttaa päälle, vaan siihen on hyvä olla päivittäiset rutiinit.
Pyri korjaamaan ainakin perusasiat, se voi olla jo iso apu päivittäiseen jaksamiseen ja terveysongelmien minimoimiseen. Kuinka monessa kohdassa Sinulla on parantamisen varaa?
1. Muutama valvottu yö tai myöhäiseksi venynyt ilta ei vielä riko unirytmiä, mutta uni-valverytmi olisi hyvä pitää mahdollisimman tasaisena. Satunnaiset leffat, ylityöt, iltamenot jne ovat poikkeuksia. Tämä pätee lapsilla ja nuorillakin. Viikonloppuna ei kannata antaa rytmin lipsua liiaksi, kun arki taas koittaa nopeasti. Maanantaitkin on silloin mukavampia. Hyvä aikuisen nukkumaanmenoaika on viimeistään klo 23 paikkeilla, riippuen aamun herätyksestä.
2. Ne ruudut. Tästä olet kuullut ihan riittämiin, mutta oletko vielä toteuttanut iltojen rauhoittamista ruuduista. Tee edes kompromissi, lataa f.lux koneelle ja/tai kännykkään, jos et millään malta laittaa niitä ajoissa pois. Se on sovellus, joka muuttaa ruudun punertavaksi niin, että iltaa ja yötä kohden väri muuttuu pikku hiljaa. Sininen kirkas ruutu antaa aivoille viestiä, että vielä ei ole nukkumaanmenoaika ja unihormonia melatoniinia ei erity.
3. Tee jotain rauhoittavaa, kuten lue, venyttele, käy rauhallisella kävelyllä, rauhoitu perheen kanssa. Rankempi liikunta ei kuulu iltarutiineihin, vaan sen aika on alkuillasta. Riitely ja muut voimakkaat tunteet kannattaa myös jättää muihin vuorokauden aikoihin.
4. Älä mene nälkäisenä nukkumaan, mutta älä myöskään syö liikaa. Sopivasti verensokeria tasapainottava iltapala toimii parhaiten, toisilla enemmän hiilaripainotteinen (puuro) ja toisilla proteiini, esim. kananmuna. Proteiiniruokien tryptofaani tuottaa elimistössä melatoniinia, joten esim. mantelit tai pähkinät ovat hyviä vaihtoehtoja. Myös mm. kiivit, kirsikat ja banaanit voivat auttaa unentulossa.
5. Vältä nautintoaineita illalla, ihan kaikkia, kahvista alkoholiin ja tupakkaan. Rauhoittava yrttitee voi olla hyväksi.
6. Kuuman kesän jälkeen osaamme arvostaa ’normaalia’ nukkumislämpötilaa. Makuuhuoneessa ei tarvitse olla yli 20 astetta lämpöä. Voit myös tuulettaa ennen nukkumaanmenoa.
7. Pimennä huone hyvin, jos olet valoherkkä.
Toki on monia fyysisiä sairauksia ja kipuja, jotka voivat aiheuttaa unettomuutta tai estävät nukkumasta tarpeeksi. Myös masennus ja ahdistuneisuus tai stressi voivat olla pitkäaikaisten uniongelmien taustalla. Juurisyyt on silloin ensin korjattava, tässä saatat tarvita lääkärin tai koulutetun ravintoasiantuntijan apua.

Tv. Susa 
Nordic Clinic Helsinki, Runeberginkatu 15A (Kamppi), Hki
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/
www.nordiclabs.fi
www.omenapaivassa.fi


4. syyskuuta 2018

Miksi joku ruoka-aine ei sovi minulle?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Miksi joku ruoka-aine ei sovi minulle? 

Allergiat ovat yleisiä, mutta ruokayliherkkyydet vielä yleisimpiä. Mitä se merkitsee ja tarvitseeko huolestua ravintoainepuutoksista. 

Tyypillinen ruoka-allergia ilmenee heti sopimattoman ruoka-aineen syömisen jälkeen, mm. aivasteluna, ihottumana, ripulina. Tässä puhutaan tyypillisesti IgE-vasta-ainereaktiosta, jotka tutkitaan normaalisti ensin, kun henkilö hakeutuu lääkärille. Aina testejä ei edes tarvita, kun syy-seuraus suhde on niin selvä.

Ruokayliherkkyysreaktiot taas ovat viivästyneitä ja oireet saattavat ilmetä vasta usean päivän päästä. Monesti on vaikea yhdistää oireilua johonkin ruoka-aineeseen, kun oireet ovat hyvin yleisiä muutenkin ja on vaikea tietää mistä ne johtuvat. Tavallisimpia oireita viivästyneistä reaktioista ovat mm. päänsärky, migreeni, turvotus, väsymys ja suolistovaivat.

Koska IgG-vasta-aineet voivat säilyä veressä jopa kuukausia, on hyvin vaikea pelkällä välttämisruokavaliolla löytää ongelmia aiheuttavat ruoat. Tässä kohtaa ovat hyödyllisiä ruokayliherkkyystestit, jolla määritetään ongelmalliset vältettävät ruoka-aineet. Usein tiukempi ruokavalio pidetään vähintään 3kk. Ammattilainen auttaa koostamaan ruokavalion niin, että mitään puutoksia ei synny.

Monet ruokayliherkkyydet ovat voineet kehittyä ajan myötä ja ne ovat ns. hankittuja ongelmia. Kun vyyhtiä aletaan purkamaan, on tärkeä selvittää miksi. Mistä oireet ovat lähtöisin? Milloin ne ovat alkaneet? Liittyvätkö ne joihinkin ruoka-aineisiin ja mihin? Onko taustalla syitä, jotka altistavat ja aiheuttavat reaktioita? Entä elämäntilanne? Usein lähdetään korjaamaan suolistoa ja täydentämään ravitsemusta, koska keho voi korjata tilanteen vain jos se saa siihen oikeat korjauspalikat eli amino- ja rasvahapot, vitamiinit, hivenaineet jne.

Prosessi voi olla pitkä, mutta se kannattaa. Useimmista ruokayliherkkyyksistä voidaan päästä eroon kokonaan ja vähintään niiden määrä vähenee, kun taustasyyt korjataan. Kannattaa myös kuunnella omaa kehoa. Jos jonkun ruoka-aineen syöminen ei tunnu hyvältä, sitä ei tulisi myöskään syödä. Minkään yhden ruoka-aineen poistaminen ruokavaliosta ei aiheuta puutoksia ja sen voi aina korvata toisella. Monet lapset esim. välttävät lehmänmaitoa luonnostaan ja tilalle voi ottaa vaikkapa kaura- tai riisimaidon.

Tv. Susa 

Nordic Clinic Helsinki, Runeberginkatu 15A (Kamppi), Hki
Nettisivut julkaistaan pian, voit seurata meitä Instagrammissa
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/
www.nordiclabs.fi
www.omenapaivassa.fi



14. elokuuta 2018

Suolisto. Se ihanan huomaamaton ja toimiva tai...

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Suolisto. Se ihanan huomaamaton ja toimiva tai se ongelmallinen ja turvottava ja kaikkea siltä väliltä.
Onko sinulla ollut ongelmia vatsan kanssa ja miten olet ongelmat selättänyt? Onko sinulle tehty tarkentavia ruoansulatuskanavan toimintaa mittaavia testejä?
Erilaiset suolisto-ongelmat ovat hyvin yleisiä. Ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivät tuhannet suomalaiset. Lääkärilehdestä: ” Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on yleinen vatsavaiva, jonka oireita ovat vatsakivut ja häiriintynyt suolen toiminta, kuten ripuli tai ummetus. Oireiden takana ei ole todettavaa elimellistä sairautta, ja ne pahenevat usein mm. henkisen stressin aikana. Oireyhtymästä onkin käytetty myös nimeä ”stressivatsa”.”
Ärtyneelle vatsalle ei ole löytynyt mitään muuta diagnoosia. Eli ei vakavaa sairautta, mutta ei myöskään hyvintoimiva huomaamaton vatsa. On mm. turvotusta, ripulia, ummetusta ja närästystä, jotka häiritsevät arkea.
Funktionaalisen lääketieteen parissa toimivien ammattilaisten yleisin asiakasryhmä on suolisto-ongelmaiset. Osalla oireet kohdistuvat suoraan suolistoon, osalla taas oireiden alkusyyt johtavat suolistoon, vaikka itse oireet olisivat moninaisia, kuten masennus, ihottuma, väsymys tai migreeni.
Ärtyneen suolen oireille on mahdollista löytää syy ja vähentää tai poistaa oireet oikealla hoidolla. Usein saadaan tärkeää tietoa suoliston tilasta ja häiriöistä suolistoanalyysin avulla. Se selvittää mitä epätasapainotiloja suolistossa on. Laajassa raportissa tutkitaan useita markkereita ja testin tulkitsee koulutettu ammattilainen. Nordic Laboratoriesin yleisin suolistoanalyysi on laaja ruoansulatusanalyysi CSAP x2, joka tutkii mm.:
• Hyvät ja huonot bakteerikannat
• Hiivat ja sienet
• Parasiitit kuten loiset ja alkueläimet
• Lyhytketjuiset rasvahapot
• Inflammaatio
• Suolen immunologia (SigA)
• Okkultti veri
• Ruoansulatus ja ravinteiden imeytyminen
Nordic klinikalla hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja selvitetään missä ongelmanydin piilee, eikä vain hoideta ja piiloteta oireita. Asiakkaalle räätälöidään yksilöllinen ruokavalio, ravintolisäohjelma ja tarkistetaan elämäntavat tukemaan tervehtymistä.
Tv. Susa 
Nordic Clinic Helsinki, Runeberginkatu 15A, Kamppi
www.instagram.com/nordicclinichelsink/
www.nordiclabs.fi

7. elokuuta 2018

Ravitsemuksen osuus kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Ravitsemuksen osuus kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on iso käsite. Ravitsemuksen lisäksi siihen kuuluu paljon muutakin, kuten liikunta, henkinen, sosiaalinen ja emotionaalinen puoli, taloudellinen tilanne jne. Tämä on jatkuvasti muuttuva, joskus vaikeasti hallittava paketti. 

Sairastaessa olet huomannut, miten oleellinen osa terveys on hyvinvointia. Ilman terveyttä monella muullakaan asialla ei ole merkitystä. Jokainen voi vaikuttaa omaan terveydentilaan ja sitä myötä hyvinvointiin ravitsemuksella ja elämäntavoilla. 

Jos terveysongelmat ovat jatkuneet pitkään, voi olla vaikeampi purkaa tilannetta ja palata ongelmien alkulähteille ja alkaa tekemään muutoksia. Netissä on todella paljon, ristiriitaistakin tietoa ja sieltä voi olla vaikea poimia juuri itselleen sopivat ohjeet. Silloin on hyvä tietää, minne hakeutua, kun ammattilaiselle on tarvetta. 

Nordic Clinic Helsinki avautuu lokakuussa. Autamme juuri Sinua pienissä ja isoissa muutoksissa. Tuomme Suomeen Nordicin osaamista jo parin vuosikymmenen ajalta. Otamme huomioon tilanteesi, historiasi ja oireesi ja hoidamme Sinua kokonaisuutena. Esim. ruoansulatusongelmat voivat vaikuttaa moniin elimistön järjestelmiin, mm. myrkynpoistojärjestelmän toimintaan, joka taas voi aiheuttaa oksidatiivista stressiä ja johtaa sairauksien puhkeamiseen. 

Hoitoon sisältyy tarvittaessa ruokavalion lisäksi toiminnalliset testit, ravintolisät, elintapamuutokset ja lääkehoito. Tämä kaikki huomioidaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Tiloissamme toimivat mm. FLT –lääkäri ja –terapeutti. Esittelen henkilökuntaa tulevissa postauksissa. 

Nordic Clinic Helsinki on uusin tulokas Nordicin klinikoiden joukossa. Toimimme myös Tanskassa Kööpenhaminan klinikalla (vuodesta 2002), Porton klinikalla Portugalissa ja Tukholman klinikalla Ruotsissa. Klinikkamme tekevät ammatillista yhteistyötä ja tästä hyötyvät asiakkaat / potilaat.

Tv. Susa  

Nordic Clinic Helsinki, Runeberginkatu 15A (Kamppi), Hki
Nettisivut julkaistaan pian, voit seurata meitä Instagrammissa
www.instagram.com/nordicclinichelsinki/ 
www.nordiclabs.fi

17. heinäkuuta 2018

Helle hellii! Muista nesteyttää!

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Helle hellii! Kirjoitan tätä helteisen päivän päätteeksi. Saamme tänä kesänä nauttia kaivatusta lämmöstä. Tämä kesä muistetaan kauan! 

Nesteytys on äärettömän tärkeää. Eikä vain nesteytys, vaan myös hien mukana poistuneiden suolojen korvaus. Vesi on mainio juoma, mutta se ei pelkästään riitä. Vettä täytyy toki juoda normaalia enemmän, mutta veden juominen laimentaa entisestään elimistön nesteitä. Silloin elektrolyytit, kuten natrium, kalium ja magnesium, vähenevät kehosta. Ne täytyy jotenkin korvata, koska suolojen puute voi näkyä huonovointisuutena, väsymyksenä, päänsärkynä ja lihaskramppeina.

Jos mietit miten paljon hikoilet helteellä verrattuna normaaliin, niin yhtä paljon kasvaa nesteen tarve. Lisäksi vielä jos yhtään teet fyysistä työtä tai liikut tai urheilet. Urheilujuomissa on huomioitu suolojen tarve sekä kivennäisvedet voivat olla hyviä. Itse suosittelen hyvää käsittelemätöntä merisuolaa. Sekoita suoraan veteen ja anna liueta. Tai jos et tykkää suolan mausta, ota suola erikseen ja käytä sitä myös ruoanlaitossa. Suolaa ei kannata vierastaa, vaikka yleiset ohjeet neuvovatkin välttämään suolaa. Voit myös lisätä sitruunaa antamaan makua. Varsinkin kaliumin tarve kasvaa. Sitä voit korvata myös hedelmillä.

Tärkeää on juoda jo ennalta, ei vasta sitten kun olet jo ollut auringossa ja jano iskee. Janon tunne on jo merkki nestehukasta ja sitäpä ei saakaan enää kovin nopeasti korjattua. Älä siis odota janontunnetta! Näillä helteillä nestettä tulee tankata jo aamulla ennen ulos lähtöä vähintään 1-2h ennen. Jos urheilet, niin tarve kasvaa vieläkin enemmän. Kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää, koska ne ovat diureettisia ja lisäävät nesteen tarvetta. 

Muista vesipullo mukaan! Se on kaikkein tärkein yksittäinen varuste hellepäivänä.

Nautitaan kuitenkin helteistä kun niitä meille annetaan! Muista myös suojata iho ja syödä hyvin, mutta kevyesti. Sopivasti nesteyttäen!

Tv. Susa 

www.omenapaivassa.fi
https://www.facebook.com/RavintoneuvontaSHanyi/
www.nordiclabs.fi
https://www.facebook.com/NordicLaboratoriesOy/


10. heinäkuuta 2018

Mehustatko sinä?

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

Mehustatko sinä? 

Olethan kuullut, että terveyden ylläpitämiseksi tulisi nauttia vähintään 800g vihanneksia, hedelmiä, kasviksia, marjoja päivässä? Kiireisessä arjessa se ei aina ole niin helppoa. Entä jos voisit nauttia kulhollisen vihanneksia ja hedelmiä yhdeltä istumalta? Se on mahdollista mehustamalla!
Löytyykö sinulta mehustin tai mehupuristin kaapista? Marketin perusmehustin eli mehulinko on ihan mainio tapa aloittaa. Paras mehustinhan on se joka on käytössä säännöllisesti eikä pölyyntymässä kaapissa! Mehupuristin on parempi vaihtoehto jos haluaa käyttää paljon lehtivihanneksia, koska ne ovat kuivia eikä niin ’mehuisia’. Perinteinen mehustin, joka toimii puristamalla ja ’linkoamalla’ kasviksista mehut pois, ei pysty saamaan vihreistä lehdistä ja oraista irti mehuja, vaan siihen tarvitset mehupuristimen, joka puristaa tai ’ruuvaa’ hitaasti kaiken irti kuivemmista raaka-aineista.
Mehulinkoon voi laittaa helposti mehustettavia raaka-aineita kuten lähes kaikki hedelmät, suurin osa juureksista ja kaaleista sekä kurkku. Voit käyttää reilusti mielikuvitusta ja säätää makua juojan mukaan. Aloittelijalle ja lapsille voit käyttää enemmän hedelmiä antamaan makeutta. Silti mukaan uppoaa paljon juureksia ja vihanneksia, joita ei tulisi muuten syötyä.
Tuorepuristetuista mehuista saa monia terveysetuja. Mukana on valtava määrä ravinteita, voisitkin kutsua mehuannosta nestemäiseksi monivitamiiniksi! Kasvikset ovat tiiviissä muodossa ja helposti nautittavia. Samalla ravinteet imeytyvät tehokkaammin. Mitä vahvemmat värit, sitä enemmän luonnon voima-aineita. Mehustusta ja varsinkin vihermehuja käytetään myös terapeuttisessa tarkoituksessa vakavienkin sairauksien tukihoitona eli kyseessä ei ole mikään vähäpätöinen juttu.
Alla näet kotoani löytyvän mehupuristimen, se on mallia Vitalmax Oscar 900. Se on ollut talossa jo yli 10vuotta ja se on ostettu käytettynä! Laite on käytännössä ikuinen, se on todella kestävä ja monissa näissa onkin pitkät takuut ja huolto pelaa. Itse kannatan puristinta, mutta toki se vaatii käyttäjältä hieman enemmän aikaa ja vaivaa vaikkakin maksaa sen monessa takaisin.
Tein todella tuhtia vihermehua viimeksi. Käytin siihen (ks. kuva) lehtikaalia, rucolaa, basilikaa, parsakaalia, kurkkua. Vihreät omenat tuovat makeutta ja sitruuna vie pahimman kärjen kitkeriltä vihreiltä. Nämä on tottumis- ja makukysymyksiä, mutta jos olet aloittelemassa mehustajan uraasi, puolita vihreän määrä ja laita tilalle esim. ananasta ja porkkanaa, niin saat paljon makeampaa mehua. Sitruunaa tykkään itse käyttää aina, se antaa myös sopivasti kirpeyttä.
Mukavaa mehustamista!