Hae tästä blogista

13. elokuuta 2019

EROKRIISISTÄ EHEYTYMINEN



Hyvinvointi lähtee sisältä päin. Vaikka ravintoterapeuttina tiedän, että ruoalla on valtaisa merkitys terveydelle, niin tiedän myös, että paraskaan ruoka ei korjaa, jos on särkynyt sisältä päin :(

Myös itse avioeron kokeneena, minua kosketti tämä Hidasta Elämää kirjoitussarja hylätyksi tulemisen kokemuksesta erossa ja sen käsittelystä. Gloria Salo kirjoittaa jokaisesta viidestä psykologisesta vaiheesta, miten vaiheet koetaan ja miten niitä voi työstää harjoitusten avulla. Kirjoitukset perustuvat Susan Andersonin kirjaan ”
The Journey from Abandonment to Healingjoka lähtee myös omalle lukulistalle.

Tunteet vaihtelevat laajalla skaalalla. Ensin on epätoivo ja avuttomuus, sitten ahdistusta, uupumusta ja pettymystä. Sen jälkeen tulee viha.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että viha on pahasta. Puhumattakaan kontrolloimattomasta raivon tunteesta. Erokriisin keskellä viha voi olla päivittäistä ja pakonomaista, ja kuluttaa paljon voimia. Vaikka viha on räjähdysherkkää ja arvaamatonta, sen ilmaiseminen on välttämätön osa toipumista.”

Eron jälkeisestä kriisistä toipuminen on aikaa vaativa prosessi ja se vaatii tunteiden ja kivun kohtaamista ja tilanteen hyväksymistä, jotta voi toipua traumasta ja jatkaa eteenpäin. Näitä vaiheita ei voi ohittaa tai mennä karkuun. Käsittelemättömät asiat tulevat eteen jossain vaiheessa.

Itsestä huolta pitäminen tämän prosessin aikana on kaikista tärkeintä. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi käyvät käsi kädessä. Terveellinen,  ravitseva ja makuhermoja hellivä ruoka auttaa voimaan paremmin. Tarvittaessa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ammattilaiset, lääkäri ja ravintoterapeutti voivat omalta osaltaan auttaa tässä.

Lämmöllä,
Susa
J
Sinulle facebook kirjoitus

6. elokuuta 2019

VAGUSHERMO




Vagushermo on kehon pisimpiä hermoja, se lähtee aivorungosta ja kulkee rintakehon, vatsalaukun ja monien sisäelimien kautta ja vaikuttaa mm. sydämen ja ruoansulatuksen toimintaan. Se toimii molempiin suuntiin, aivoista vatsalaukkuun ja takaisin.

Vagushermo on osa parasympaattista eli kehoa rauhoittavaa hermostoa. Sen toiminta vaikuttaa palautumiseen, uneen, kykyyn rentoutua, paranemiseen sekä ruoansulatukseen ja näläntunteeseen. Sitä aktivoimalla voi myös vaimentaa tulehdusta.

Monilla parasympaattinen ja sympaattinen hermosto ovat epätasapainossa ja palautuminen siksi huonoa. Esim. äkillisen stressitilanteen tai liikuntasuorituksen jälkeen kehon palautumisprosessit eivät lähde kunnolla käyntiin. Kun sympaattinen hermo jää aktiiviseksi unenlaatu heikentyy ja esiintyy erilaisia ruoansulatusvaivoja. Kun keho jää pysyvään stressitilaan, voi kehittyä ajan kanssa monenlaisia vaivoja ja sairauksia.

Miten voit itse aktivoida vagushermoa?

1)
Syvä ja rauhallinen hengitys. Voit itse vaikuttaa rauhoittavasti kehoon hengityksen avulla. Stressitilanteessa hengitys on hyvin pinnallinen ja uloshengitys on lyhyt. Kokeile seuraavaa esim. illalla, jos on vaikea rauhoittua uneen:
-        Hengitä koko ajan nenän kautta.
-        Hengitä sisään hitaasti 5sek. ajan.
-        Pidätä hengitystä 5 sek. ajan.
-        Hengitä ulos hitaasti 5sek. ajan.
-        Jatka parin minuutin ajan

2)
Pitkä kävelylenkki metsässä rauhoittaa, vähentää stressiä, saat happea. Voit hengitellä rauhassa raikasta ilmaa. Kokeile yhdistää yllä mainittu hengitysharjoitus tähän.

3)
Tietyt hivenaineet ja ravintoaineet tukevat parasympaattista hermostoa. Erityisesti kalium, magnesium ja natrium ovat tärkeitä. Saat näitä mm. vihanneksista. Lisäksi voit käyttää puhdistamatonta suolaa. Huolehdi myös suoliston kunnosta, mm. maitohappobakteerit.  

4)
Oksitoniini rauhoittaa ja aktivoi vagus- eli kiertäjähermoa. Olkoon se halaamista, myös hierontaa, joogaa, nauramista. Sisällytä näitä elämääsi!



Terveisin,
Susa
J


16. heinäkuuta 2019

KALIUM
Kalium on veren suola, joka on elimistölle välttämätön. Se täytyy saada ravinnosta.
Kaliumin ymmärretään yleisesti vaikuttavan sydäntoimintaan, lihasten ja hermojen toimintaan. Mutta kaliumin puutos voi näkyä myös muunlaisina oireina. Kalium vaikuttaa energiantuotantoon ja proteiinisynteesiin (lihasten muodostus) sekä sokeriaineenvaihduntaan.
Kaliumin puutteen oireita:
- Väsymys
- Heikotus, ei vaan jaksa, energiat loppuu (esim. urheillessa)
- Lisääntynyt virtsailu yöllä (insuliiniresistenssin kanssa, joka estää kaliumin ja hivenaineiden imeytymisen)
- Ummetus (koska kaliumia tarvitaan paksusuolen sileän lihaksen toimintaan)
- Todella massiivinen väsymyksen tunne ns. sokerishokki hiilaripitoisen aterian jälkeen (kuluttaa paljon kaliumia ulos lihassoluista)
Jotkut ammattilaiset suosittelevat jopa yli 4g kaliumia päivässä, mutta yleinen suositus on maltillisempi. Lopulta tarve riippuu ruokavaliosta ja elintavoista. Urheilijat (varsinkin kestävyyslajeissa) ja liikkujat voivat tarvita enemmän sekä kesähelteillä muiden elektrolyyttien (magnesium ja natrium) kanssa. Myös kaikenlainen stressi lisää elektrolyyttien tarvetta. Huomaa, että pelkkä magnesium esim. suonenvetoon ei välttämättä aina auta, vaan vaatii kaliumin kaveriksi!
SUOLA JA KALIUM
Suomalaiset saavat ihan liikaa suolaa (natriumia) ruoasta, monesti ns. piilosuolana mm. erilaisissa valmisruoissa. Koska tämä on puhdistettua suolaa, josta suolan luontaiset ravintoaineet eli muut hivenaineet puuttuvat, kohottaa se verenpainetta. Monesti myös turvotusta esiintyy, jolloin kehotetaan vähentämään suolaa. Monesti kuitenkin kalium unohtuu. Natriumin ja kaliumin välille syntyy epätasapaino, joka on yleensä oireiden taustalla. Näiden suhde tulisi olla 4:1. Tässä kohtaa olisikin järkevää tarkistaa omaa kaliumin saantia ja lisätä sitä tasapainottamaan näiden hivenaineiden suhdetta. Huomaat sen myös olossasi!
KALIUMIN LÄHTEET
Syö paljon kasviksia, ne ovat paras kaliumin lähde. Sekaruokavaliossa hyviä kaliumin lähteitä ovat erityisesti avokado, pinaatti, marjat, maitotuotteet, kokojyvävilja, banaani, peruna ja sitrushedelmät. Lisäravinne voi olla tarpeen ainakin hetkellisesti.
Koska kalium on pääasiassa solunsisäinen hivenaine, sitä ei normiverikokeella saa selville, vaan tasot täytyy tutkia punasoluista, samoin magnesiumin kanssa.
Terveisin,
Susa 
www.nordicclinic.fi
kuva sivulta nutrientsreview.com

9. heinäkuuta 2019

KOOKOSPÄHKINÄT


KOOKOSPÄHKINÄT

Kookospähkinät ovat kookospalmujen hedelmiä, ja ne kasvavat trooppisilla alueilla. Yksi palmu voi tuottaa 100 hedelmää vuodessa. Kookospähkinän kuoren alta löytyy itse kookospähkinä. Kovan kuoren alla on valkoinen hedelmäliha. Onton pähkinän sisällä on nestettä, jota kutsutaan kookosvedeksi.

Kookospähkinä on tuore, kun ravistettaessa neste hölskyy hedelmän sisällä. Hedelmän vanhetessa ja kypsymisen edistyessä neste imeytyy hedelmälihaan.

Kookoksen käyttötarkoitukset on todella laajat. Kylmäpuristettua kookosöljyä löytyy jo monen kaapista, kookosvettä on myöskin saatavilla.

KOOKOSÖLJY


Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on todella monikäyttöinen. Tyydyttyneillä rasvoilla on pitkään ollut huono maine, mutta käsittelemättömänä tyydyttyneet rasvat ovat päinvastoin terveellisiä.
Kookosöljy on suositeltava rasva energianlähteeksi koska sen keskipitkät rasvahapot ohjaavat rasvan suoraan elimistön käyttöön eikä se varastoidu rasvasoluihin kuten pitkäketjuiset rasvat eli suurin osa ravintomme rasvoista. Monesti aineenvaihdunnan kannalta kookosöljyä on verrattu hiilihydraattien käyttöön, molemmista saadaan nopeasti energiaa, erona se että öljy ei nosta insuliinitasoja. Kookosöljyn ominaisuuksia ovat mm. immuunipuolustuksen vahvistaminen (lauriinihappo), ruoansulatuksen ja kilpirauhasen toiminnan parantaminen. Öljy on myös monipuolinen iho- ja hiustenhoitoaine, esim. aurinkosuojana erinomainen.


KOOKOSVESI

Tuoreen kookoksen vettä pääsin juomaan viimeksi keväisellä Filippiinien matkallani. Se on ihan taivaallista! Mutta hyvää se on purkistakin ja todella mainio kesän janojuoma. Kookosvedellä on voimakas puhdistava vaikutus mineraalipitoisuutensa takia, sekä se on upea nestetasapainon säilyttäjä helteessä tai urheilijoille. Kookosvesi käy hyvin elektrolyyttijuomasta. Se on 95% vettä ja 5% erilaisia 
ravintoaineita, mm. magnesiumia, kalsiumia, natriumia, fosforia. Elektrolyytit parantavat nesteytystä sekä hermoston toimintaa.


KOOKOSFAKTOJA

Kookospähkinä (coconut) sai nimensä 1500-luvulla kun Vasco de Gama toi pähkinöitä mukanaan takaisin Portugaliin Intian matkaltaan. Portugalin kielellä "coco" tarkoittaa apinan virnuilevaa naamataulua ("macaco" on apina), jota pähkinän kuori muistuttaa.

Kookospähkinässä on lauriinihappoa, jota on myös äidinmaidossa, käytetäänpä Intiassa kookosvettä äidinmaidonkorvikkeena. Toisen maailmansodan aikana Aasiassa kookosvesi oli käytössä suonensisäisenä plasmankorvikkeena. Kookosveden pH on lähellä veremme pH-arvoa ja suolapitoisuus on lähellä solujemme pitoisuutta.

Etelätyynenmeren saarilla on enemmän kookospähkinöitä kuin mitä asukkaat voivat käyttää ravinnokseen. Mutta niillä on muitakin syöjiä, kuten 
kookosravut (birgus latro). Ne ovat maailman suurimpia rapuja, jopa metrin pituisia ja 4 kiloa painavia. Ne pystyvät vahvoilla ottimillaan rikkoa kookospähkinät ravinnokseen.

Ikävä puoli kookoksesta: putoavat kookospähkinät tappavat 150 ihmistä vuodessa!
SITRUUNA/LIMEPATUKAT (by Quinoaa Heidi)
Annoksesta 15 patukkaa

2,5 dl sitruunan/greipin/limen mehua
1,2 dl kookosöljyä
1,2 dl agave siirappia
1/2 tl suolaa
vajaa litra cashew pähkinöitä
1 dl vettä (tarvittaessa)

Blendataan kaikki paitsi vesi ja lopuksi lisätään vesi tarvittaessa. Pakasta 4 tuntia. Säilytetään pakkasessa. Leikkaa patukoiksi. Enjoy!

Terveisin,
Susa
J
Kirjoitus fb Sinulle yhteisössä 9.7.2019

18. kesäkuuta 2019

LUONNONMUKAINEN AURINKOSUOJA

LUONNONMUKAINEN AURINKOSUOJA

Aurinkoa ei kannata eikä tarvitse vältellä, onhan meidän kesä sen verran lyhyt ja D-vitamiinia on hyvä tankata silloin kun sitä saa suoraan taivaalta. Muutamilla järkevillä auringonsuojatoimilla kesästä voi nauttia täysillä, eikä pelätä palamista.  

SUOJAA IHOSI
Auringolta voi suojautua luonnollisesti, ilman kemikaaleja. Parhaimmat tuotteet löytyvät keittiöstä. Esim. porkkana- ja avocadoöljyllä on korkea suojakerroin. Lisäksi niissä on suojaavia antioksidantteja sekä vitamiineja.  Näiden suoja ei kuitenkaan välttämättä ole tarpeeksi vahva, ainakaan talvenvalkoiselle iholle, joten varaudu aurinkovoiteella.
Markettien synteettiset valikoimat lisäaineineen jättäisin rauhaan. Luontaistuotekauppojen valikoimistakin kannattaa aina lukea ainesosaluettelo. Luonnonkosmetiikassa suojaavin tuote on titaanidioksidista tehty fysikaalinen suoja, joka heijastaa auringonsäteet pois iholta. Jos vietät aikaa vedessä, vedenkestävä aurinkovoide on paras.

SUOJAA SISÄLTÄ KÄSIN
Myös sisäinen suoja on tärkeä. Kun keho on terve ja antioksidanttisuoja on kunnossa, myös iho kestää aurinkoa paremmin. Sisäinen suoja ei rakennu hetkessä. Antitulehduksellinen (vähän sokeria, valkojauhotuotteita, käsiteltyjä rasvoja ja teollisia elintarvikkeita sisältävä) ruokavalio on paras vaihtoehto. Ruoka-aineita, joista on erityisesti apua ihon kannalta ovat: vihreä tee, C-vitamiinirikkaat marjat, parsakaali, punaiset kasvikset (runsaasti lykopeeniä), tumma suklaa.

VAATETUS
Monesti ohut ilmava vaatetus ja hellehattu ovat paras suoja. Muista myös aurinkolasit. Varjossa ja pilvisenä päivänäkin täytyy varoa UV-säteitä.

MIKÄ ESTÄÄ D-VITAMIININ IMEYTYMISEN?
Esim. kortisoli, stressihormonimme! Jos kortisoli on koholla tai sen rytmi on luonnoton (huonot yöunet), eivät D-vitamiinireseptorit ota vastaan kehon valmistamaa vitamiinia, jolloin siitä ei ole keholle hyötyä. Samasta syystä myöskin purkista otettu D-vitamiini imeytyy toisilla huomattavasti huonommin. Se on hyvin yksilöllistä. Siksi suosittelen D-vitamiinimittausta ja tarvittaessa D-vitamiinilisän käyttöä koko vuoden.

Miten sinä suojaudut auringolta?

Juhannusterveisin,
Susa J
www.nordicclinic.fi



Sinulle yhteisön kirjoituksena fb 

21. toukokuuta 2019

PAASTOATKO?


PAASTOATKO?

Paasto parantaa terveydentilaa monin eri tavoin. Paasto tai pätkäpaasto (= pidemmät ruokailuvälit) ovat olleet ihan normiarkeen kuuluvia asioita. Paaston terveyttä tukevat vaikutukset on taas huomattu ja mm. ketogeenisen ruokavalion mukana paastoilu on tullut taas ”muotiin”.

Paasto on tehokas sekä painonpudotukseen että kehon sisäiseen nuorentamiseen. Jo viiden päivän paastojakso kuukaudessa tuo tutkimusten mukaan pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. Se mm. laskee verensokeriarvoja parantamalla insuliiniherkkyyttä. Se vähentää elimistön tulehdustilaa ns. hiljaista tulehdusta. Se ehkäisee monia sairauksia kuten esim. metabolinen oireyhtymä, kakkostyypin diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet.
Paastota voi monella tavoin. On kuiva-, vesi- tai mehupaastoja ja eri pituisia paastoja. Paastolla ei välttämättä tarvitse olla syömättä, mutta tulee syödä vähäkalorisesti (alle 1000 kcal). Tähän on olemassa valmiita tuotteita, joilla paastoaminen arjessa helpottuu.

Noin 15tunnin paastoamisen kohdalla kehossa käynnistyy autofagia, joka tarkoittaa kehon kykyä hankkiutua eroon huonoista / viallisista soluista ja bakteereista, kuonasta. Paaston tarkoitushan on korjata ja uudistaa kehoa, saada jumittunut aineenvaihdunta käyntiin ja puhdistaa fyysistä ja henkistä olemusta.

Mm. professori Valter Longo on tutkinut paastoa ja sen monia terveysvaikutuksia. Paasto parantaa solujen kykyä uusiutua ja ”siivota” huonot solut pois. Tilalle tulee paaston edetessä kantasoluja, jotka löytävät paikkansa sieltä, missä keholla on korjattavaa. Näin paasto nuorentaa kehoa sisältäpäin.
Paaston vaikutukset eri henkilöillä vaihtelevat paljon. Paastoilijat raportoivat mielenkirkkaudesta, syvästä unesta ja energisyydestä. Välttämättä ensikertalainen paastoilija ei koe kaikkia positiivisia vaikutuksia vaikka tiedetäänkin niitä sisällä kehossa tapahtuvan. Jos kehossa on paljon puhdistettavaa ja korjattavaa, voi paaston tuntuvat hyödytkin tulla vasta myöhemmin näkyviin. Riippuen paastosta sen voi toistaa kerran viikossa tai joitakin kertoja vuodessa. 
Paaston edetessä, noin kolmantena päivänä keho siirtyy käyttämään rasvaa ja rasvavarastoja energian lähteeksi hiilihydraattien (sokerin) sijaan. Tämä vaihe koetaan yleensä kaikkein hankalimpana paastossa. Voi esiintyä nälkää, päänsärkyä, väsymystä. Kun keho pääsee ketoosiin (rasvanpolttotilaan) yleensä olo helpottuu.

Ennen paastoa ja myös paaston jälkeen on hyvä syödä kevyemmin, jotta paasto helpottuu. Paasto on hyvä suorittaa ravitsemuksen tai terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa / luvalla, jos on diagnosoituja sairauksia.

Tv. Susa J
Itsekin juuri 5pv paaston tehneenä



Facebook Sinulle yhteisön sivulla

14. toukokuuta 2019

Nordic Clinic apuna terveyshaasteissa


Millaisia kokemuksia sinulla on terveydenhuollosta? Oletko saanut apua, kun olet tarvinnut ja mihin olet tarvinnut? Onko sinulla tunne, että tilanteesi on otettu tosissaan? Oletko kokenut, että sinut on kohdattu ja sinua on kuunneltu? Toivotko, että sinun tilanteesi otettaisiin kokonaisvaltaisesti huomioon? Kysyttäisiin yhtä lailla oireista kuin historiasta ja myös unesta, ruokavaliosta, harrastuksista ja kaikesta, mikä vaikuttaa elämänlaatuusi. Sekä kartoitettaisiin oireet ja niihin mahdollisesti johtaneet syyt ja pyrittäisiin selvittämään ja korjaamaan mitä on oireiden taustalla sen sijaan että keskitytään pelkkiin tämänhetkisiin oireisiin.
Ohessa voit lukea mitä Nordic Clinic'lla on tarjota apuna terveyshaasteisiin.


Tv. Susa J





23. huhtikuuta 2019

LEMMIKIT JA OKSITONIINI



Onko sinulla oma rakas lemmikki tai eläimiin liittyvä harrastus?

Lemmikit ja eläimet antavat meille ehdotonta rakkautta. Ne ovat paikalla kun elämä kohtelee kaltoin ja on stressaavaa. Lemmikit herättää meissä vahvaa kiintymystä. Lemmikkiä silittäessä erittyy oksitoniinia, joka laskee stressihormoni kortisolin tasoja, rauhoittaa mieltä ja jopa lievittää kipua.
Oksitoniini on hormoni, jota vapautuu kaikenlaisessa kosketuksessa. Oksitoniinia erittyy läheisessä sosiaalisessa tai fyysisessä kanssakäymisessä, kuten halaamisen, suutelun ja seksin yhteydessä. Sillä on myös pelkoa ja ahdistusta lieventävä  vaikutus. Oksitoniinia erittyy vahvasti lemmikin kanssa vuorovaikutuksessa, silittäessä ja hoivatessa.

Japanilaisen Azabun yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että koiranomistajan aivot reagoivat katsekontaktiin erittämällä oksitoniini-hormonia, joka vahvistaa onnellisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Harrastus, johon sisältyy tiivistä yhdessäoloa eläimen kanssa ja sen hoivaamista ja hoitamista, voi olla myös hyvin rauhoittavaa mielelle. Koiran paijaaminen ja silittäminen vapauttaa oksitoniinia ja tyydyttää kosketuksen kaipuuta. Hevosen kanssa tiivis yhteistyö ja kommunikaatio syventää kommunikaatiota ja saa ratsastajan ja hevosen toimimaan symbioosissa, jossa molemmilla on tärkeä osuus. Esim. teini-iässä ratsastusharrastus tai oma koira voi olla se kaveri,  jonka kanssa juttu sujuu eikä tule ristiriitoja kuten läheisten ihmisten kanssa. Samalla eläimen kanssa vietetty aika torjuu yksinäisyyttä.

Ja mikä parasta, oksitosiini on ilmaista lääkettä rauhoittumiseen! Rauhoittumisreaktio on vastakohta taistele tai pakene -reaktiolle, jota koemme stressin hetkellä.
Onko sinulla oma lemmikki tai harrastus, josta saat oksitoniini ”ihmelääkettä”?
Kuvassa Jau Jau tallin http://jaujau.net/ hevonen.
Tv. Susa J


Sinulle fb yhteisö

16. huhtikuuta 2019

MIHIN AMINOHAPPOJA TARVITAAN?



Proteiinit ovat yksi makroravinneryhmä. Proteiinit rakentuvat aminohapoista. Kun syömme proteiiniruokaa, kehomme ottaa siitä käyttöönsä aminohappoja. Riippuu proteiinin koostumuksesta, mitä aminohappoja kulloinkin saamme. Aminohapot ovat rakennusaine lihaksille ja soluille. Meidän tulee saada kaikkia 20 aminohappoa mielellään päivittäin. Lihassa on täydellisempi aminohappoprofiili kuin kasvikunnan tuotteissa, mutta monipuolisella ruokavaliolla myös vegaani saa hyvin päivittäiset aminohapot täyteen, esim. hampusta ja herneestä. Aminohappoja käytetään kehon korjausprosesseissa erityisesti yöllä.

Riittääkö se, että saat ruoasta kaikki aminohapot? No ei! Sillä tarvitsemme aina toimivat vatsahappotasot, jotta syömästämme ruoasta voi kaikki ravinteet tulla keholle käyttöön. Kroonisessa ja lyhyempiaikaisessakin stressissä vatsahapon tuotanto vähenee tai jopa estyy, jolloin lihasta on vaikea irrottaa ravinteita eli niitä pienempiä aminohappopartikkeleita. Siksi aminohappovalmisteet voivat olla avuksia.

Jos sinulla ei ole suorituskyvyn tai treenin takia tarvetta käyttää joitain tiettyjä aminohappoja, monesti monipuolinen aminohappotuote on kätevin. Eli sellainen jossa on kaikki välttämättömät kahdeksan aminohappoa samassa, myös EAA:ksi kutsutaan. Yksittäisillä aminohapoilla ei ole samanlaista funktiota, toki niitäkin terapeuttisessa käytössä tarvitaan.

Aminohappopuutoksen merkkejä voi olla esim. masennus, riippuvuudet, mielihalut, unettomuus, krooninen kipu, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat, syömishäiriöt. Aminohappoja tarvitaan myös maksan puhdistustoimintaa tukemaan. Monesti mm. kilpirauhaspotilaalla voi olla maksan toiminnan kanssa ongelmia ja säännöllinen (huom. 2-3 kertaa päivässä) nautittu aminohappovalmiste voi olla ratkaiseva tekijä hyvinvoinnille. Itse kilpirauhashormonikin koostuu aminohappo tyrosiinista, mutta se ei ole ainoa aminohappo, jota kilpirauhanen kaipaa!

Nordic Clinic tarjoaa myös aminohappotestin, jonka avulla tiedetään täsmällisesti oma aminohappotilanne ja sen perusteella voidaan valmistaa myös täysin yksilöllisesti räätälöity aminohappotuote.

Tv. Susa J



Sinulle postaus fb

26. maaliskuuta 2019

MITEN HOITAA VUOTAVAA SUOLTA?



Jatkoa viime viikon takaiseen kirjoitukseen vuotavasta suolesta. Nyt hoidetaan suolta kuntoon!

Huomioi heti aluksi, että kaikki on yksilöllistä. Nämä ohjeet ovat yleisluontoisia ja vaikeissa tapauksissa suosittelen hakeutumaan lääkärille tai ravintoterapeutille. Liian jyrkkä välttämisruokavalio ei ole hyväksi käyttää pitkiä aikoja huomioimatta ravintoaineiden saantia. Monesti on hyvä tutkia perimmäiset syyt tarkemmin (suolisto)testeillä, mutta näillä ohjeilla usein saadaan jo hyviä tuloksia ja ainakin parannusta. Kuitenkin oikeilla valinnoilla ohutsuolen pinta uusiutuu nopeasti, kun samalla vältetään niitä tekijöitä, jotka ovat alunperin ongelman aiheuttaneet.

Joitakin ruoka-aineita tarvitsee poistaa kokonaan ja joitakin siksi aikaa, kunnes suolisto paranee. Mahdollisesti poistetut ruoka-aineet voidaan palauttaa yksi kerrallaan, kun suolisto on paremmassa kunnossa.
Ruokavalioista vaurioituneelle suolistolle parhaiten käyvät FODMAP tai (autoimmuuni)paleo, jossa on huomioitu yksilölliset variaatiot ja ruoansulatuksen tuki.

5 huomioitavaa kohtaa:
1 – POISTA kaikki mikä aiheuttaa inflammaatiota ja ärsyttää limakalvoa. Tämä kattaa: viljat, yleensä myös maitotuotteet, sokerit, raa’at vihannekset, huonot öljyt (helpompi mainita mitä voi käyttää; kylmäpuristettu kookosöljy ja oliiviöljy ovat turvallisia valintoja)

2 – KORJAA. Suolen limakalvolle paras ja siedetyin ruoka-aine on luuliemi. Juo lasillinen 2 kertaa päivässä. Tee itse tai osta valmiina. Se sisältää aminohappoja ja ravinteita hyvin imeytyvässä muodossa. Lue lisää
http://naturally-luonnollisesti.blogspot.com/2018/12/superjuoma-luuliemi.html
3 – RUOKI MIKROBEJA. Fermentoidut ruoat, yleisimpänä hapankaali, sisältävät maitohappobakteereja sekä happoja, jotka ruokkivat bakteerikantaa.
Maitohappobakteerit* kannattaa valita huolella. Maaperäiset probiootit (SBO) ovat parhaita, ne toimivat hakeutumalla ohutsuoleen missä niitä tarvitaan happaman vatsan läpi, lisääntyvät ja kiinnittyvät paikalleen sekä tuottavat karotenoideja ja suojaavat huonoilta mikrobeilta ja auttavat korjaamaan suolen liitoksia.

4 – RAKENNA UUDESTAAN. Ota käyttöön helposti imeytyvä, suolistoystävällinen proteiinijauhe. Voit syödä lihaa ja muita ptoteiinilähteitä, mutta varmistamaan imeytyminen proteiinijauhe sekä aminohapot ovat todella tärkeitä rakentamaan ja tukemaan solujen uudistumista. Aminohapot* tulee ottaa vähintään 3 kertaa päivässä!

5 – PALAUTA. Myös mielen ja kehon henkinen hyvinvointi on tärkeää. Palauta rauha mieleen, unohda stressi, luo hyviä ihmissuhteita, älä huolehdi asioista joihin et voi vaikuttaa. Krooninen stressi vähentää mm. suoliston suojana toimivaa vasta-ainetuotantoa (sIgA). Se estää mikrobien ja patogeenien pääsyn limakalvon läpi kudoksiin. Tässä voi käyttä tarvittaessa tukena ravintolisänä Saccharomyses Boulardia.

Hyödyllisiä ravintolisiä ovat mm. ruoansulatusentsyymi, B12, sinkki, A-vitamiini, lakritsijuuri, kalaöljy, B-vitamiinit. Voit tutustua ao. linkeistä kauttamme myynnissä oleviin laadukkaisiin ravintolisiin.
Maaperäinen maitohappobakteeri MegaSporeBiotic*
https://fi.nordicvms.com/product-megasporebiotic-4069
Tv. Susa J

19. maaliskuuta 2019

VUOTAAKO SUOLI?




Suolistosta aina riittää asiaa. Nyt viikonlopun koulutuksen myötä palaan taas suolistoasioihin, tällä kertää juttua vuotavasta suolesta. Vuotava suoli on yleinen ongelma ja monien oireiden aiheuttaja, mutta edelleen ei niin tuttu monille lääkäreille.

Vuotava suoli tarkoittaa, että suolen pinta on vahingoittunut ja sen läpäisevyys on lisääntynyt. Terve suoli on tiivis ja päästää läpi vain täysin pilkkoutuneen ruoan sisältämät ravintoaineet, mutta kun suoli on vahingoittunut ja proteiinit eivät täysin pilkkoudu, pääsee pääsee suolen limakalvon läpi verenkiertoon ruoan ainesosia, jotka eivät sinne normaalisti kuulu. Tästä seurauksena syntyy ensinnäkin tulehdusreaktio ja jatkuessaan voi syntyä myös muita oireita ja (autoimmuuni)sairauksia.
Yleisiä sairauksia, joissa on taustalla vuotava suoli, ovat tulehdukselliset suolistosairaudet (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolen tulehdus), keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä ja ruoka-aineallergiat. Myös monet epämääräiset, usein pitkittyneet oireet voivat johtua vuotavasta suolesta, kuten vatsakipu, turvotus, lihassärky, nivelkipu, krooninen väsymys, uupumus, masennus, erilaiset ihottumat ja usein toistuvat sairastelut.
Suolen limakalvolla on kaksi tärkeää tehtävää:
-  Ravintoaineiden imeytyminen syödystä ruoasta limakalvon läpi kun ruokamassa tulee vatsalaukusta ohutsuoleen
-  Limakalvo toimii tiiviinä ”putkena” estäen haitallisten mikrobien, toksiinien ja isojen ruokapartikkelien pääsyn suolesta läpi toiselle puolen verenkiertoon, jonne ne eivät kuulu

Suolen on tarkoitus olla tiivis ”putki”, jonka läpi kulkee ruoka ja josta ainoastaan pienet molekyylit kuten ravinteet imeytyvät läpi. Kun putken seinämiin tulee rakoja, alkaa suoli niin sanotusti vuotamaan.
Kun suolen tiukka liitos on kunnossa, se osaa viisaasti valikoida mitä päästää läpi ja mitä ei. Näiden liitoksen solujen välinen rakenne osaa viisaasti supistua ja laajentua ruoansulatuksen aikana, sen mukaan onko kyseessä hyödylliset vai haitalliset aineet, jotka pyrkivät läpi. 
Vuotavan suolen taustalla voi olla monia syitä, mm. antibiootit, parasiitit, hiiva, ruokayliherkkyydet tai keliakia. Ruokavalion ravinneköyhyys tai stressin monet vaikutukset voivat myöskin olla syynä. Erilaiset stressitilat estävät ja hidastavat ruoansulatusta ja stressi voi yhtä hyvin olla henkistä kuin fyysistä. Myös rankka urheilu voi olla keholle stressaavaa jos ei tarvittavaa palautumista ole otettu huomioon.
Jatkan ensi viikolla siitä, mitä tehdä jos epäilet vuotavaa suolta ja miten elintavoilla ja ruokavaliolla voit vaikuttaa asiaan. Jos tulee mieleen kysymyksiä asiaan liittyen, kommenttikenttä on sitä varten J

Tv. Susa J


26. helmikuuta 2019

MITEN SINUN HORMONIT VOIVAT?


MITEN SINUN HORMONIT VOIVAT?
Viime viikolla tuli syväsukellus hormonitestin maailmaan. Jos lähdetään liikkeelle ihan perusjutuista tällä kertaa eli mitä hormonit oikeastaan ovat?
Hormonit ovat kehon viestinviejiä. Hormonit erittyvät umpirauhasista, kuten kilpirauhanen, sukurauhaset, lisämunuaiset sekä rasvakudoksessa. Ne kulkevat verenkierrossa kohdesoluihin, jossa ne vaikuttavat. Hormonit toimivat keskenään harmoniassa ja hormonien epätasapaino syntyy kun esim. stressin vaikutuksesta stressihormoni kortisoli pääsee jylläämään korkeana liian pitkän aikaa.
Kun hormonit eivät ole tasapainossa, eivät viestit välity eteenpäin reseptoreille ja henkilö tuntee kehossa erilaisia oireita, fyysisiä tai henkisiä. Ongelmia voi olla painonhallinnassa ja aineenvaihdunnassa, kuukautiskierrossa, kilpirauhasen toiminnassa, unenlaadussa jne.  Hormonien vaikutus on hyvin laaja ja niinpä epätasapainotila voi näkyä hyvin monin tavoin ja usein siihen liittyy myös muita ongelmia kuten suolisto-ongelmat ja mm. masennus, ahdistus, uupumus. 
Tärkeimpiä asioita hormonien tasapainottamiseen ovat stressinhallinta, laadukas uni ja ravitseva ruokavalio. Vaikka testit ovat monesti tarpeen ja pidän niitä hyvin tärkeinä tuomaan lisätietoa, niin jos nämä perusasiat eivät ole kunnossa, niin millään muulla niitä ei voi korvata.
Muista siis:
·        Ota stressi hallintaan. Mieti mitä asioita kannattaa stressata ja mihin voit itse vaikuttaa
·        Huolehdi unihygieniasta, älä syö liian raskaasti ennen unia
·        Syö omaan kulutukseen nähden sopivasti
·        Yksilöllinen ruokavalio; monenlaiset vaihtoehdot voivat toimia, hae apua ammattilaiselta tarvittaessa
·        Muista rasvat! Hyvälaatuiset luonnolliset rasvat ovat tärkeitä hormonitoiminnalle.
o   Muista kuidut! Niitä saat kasviksista ja marjoista.
o   Hiilihydraateissa valitse laatua eli ns. hitaita hiilareita, se pitää verensokerin tasaisena
o   Itsestäänselvää on, että sokeri pois ja alkoholikin mielellään 
·        Harrasta liikuntaa hyvällä mielellä, ei stressaten
o   Älä kuormita kehoa ylimääräisillä hormoneilla, suosi mahdollisimman luonnomukaisia pesuaineita ja meikkejä
o   Älä käytä muovia keittiössä (ainakaan kuumien ruokien kanssa)
·        Hormonaalinen ehkäisy ei ole suositeltava, jos vaihtoehtoja löytyy


Tv. Susa J

Artikkeli alunperin julkaistu Sinulle yhteisön fb sivulla 26.2.2019


19. helmikuuta 2019

YLEISIÄ TERVEYSONGELMIA – OLISIKO FUNKTIONAALISESTA TESTISTÄ APUA?



YLEISIÄ TERVEYSONGELMIA – OLISIKO FUNKTIONAALISESTA TESTISTÄ APUA?

Tunnistatko seuraavia oireita?
-        Paino-ongelmia (yli- tai alipaino)
-        Uupumusta / väsymystä
-        Masennusta
-        Uniongelmia
-        Haluttomuutta
-        Päänsärkyä
-        Ärtyneisyyttä
-        Kipuja / särkyjä


Keho viestii ongelmista monin eri tavoin. Erilaiset toiminnalliset vaivat ovat kehon tapa kertoa,  että elimistö ei toimi optimaalisesti ja jotain on vialla. Oireisiin ei kannata tottua ja kuvitella niiden olevan ”normaaleja”, sillä lähes aina niiden hoitoon voidaan löytää ratkaisuja. Kannattaa pysähtyä kuuntelemaan kehoa. Terve keho ei oireile pitkäkestoisesti.  

Kannattaa herkästi lähteä hakemaan apua, koska kroonistuessaan ongelmat ovat vielä hankalampia korjata. Arvailemalla ja kokeilemalla voidaan toki löytää helpotusta ongelmaan, mutta tarkempi testaus tuo arvailun sijaan puolueetonta tietoa asiasta, sekä ennen kaikkea auttaa ymmärtämään MIKSI oireita on ja MISTÄ ne johtuvat. Testitulokset yhdistettynä tietoon taustastasi ja oireistasi, antavat parhaan mahdollisen lähtökohdan yksilölliselle hoidolle. 

Yllämainitut oireet ovat hyvin tavallisia, mutta niiden aiheuttajat voivat olla monisyisiä. Otan tässä esimerkiksi yhden testin, jolla voitaisiin tilannetta lähteä selvittämään ja mitä apua testistä voi olla.

DUTCH hormonipaneeli on markkinoiden kattavin hormonitoimintaa analysoiva testi. Testissä mitataan sukupuolihormonit estrogeeni, progesteroni ja testosteroni sekä kortisoli ja melatoniini. Lisäksi testi kattaa oksidatiivisen stressin ja joidenkin vitamiinien ja välittäjäaineiden markkereita. Näistä voi löytyä syy tai osasyy mm. paino-ongelmille, väsymykselle ja haluttomuudelle.

Stressihormoni kortisolin osalta testi mittaa kortisolin vuorokausirytmiä,  kortisolimetaboliittien kokonaismäärää ja aktiivisen ja inaktiivisen kortisolin jakautumista. Laajemmassa DUTCH Plus testissä tarkastellaan lisäksi kortisolin heräämisvastetta, joka on tärkeä tekijä HPA-akselin toiminnassa. HPA-akselin toimintahäiriöt taas ovat usein yhteydessä masennukseen, krooniseen stressiin, uupumukseen ja autoimmuunisairauksiin.

Toisin kuin veritesti, DUTCH kuivavirtsatesti mittaa myös hormonien metaboliitteja eli niitä hormonien hajoamistuotteita, joiden tulisi poistua elimistöstä, kun hormoni on tehtävänsä tehnyt. Jos esim. naishormoni estrogeeni ei hajoa ja poistu elimistöstä optimaalisesti, niin se voi tehdä niistä karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia. Osan ym. oireista voi selittää estrogeenidominanssi.  

DUTCH testi on erinomainen työkalu erityisesti nykypäivän kiireisessä ja kuormittavassa elämäntyylissä, ja erityisesti aiemmin mainituissa terveyshaasteissa. DUTCH testi on helppo tehdä kotona ja se soveltuu kenelle tahansa terveydestään kiinnostuneelle ja toki varsinkin erilaisissa hormonitoimintaan liittyvissä haasteissa.

Älä huolestu, jos kaikki ym. termit eivät heti avautuneet sinulle. Tämä testi on tarkoitettu ammattilaisen työvälineeksi ja täydellisen tulkinnan ja hoito-ohjelman saat sinua hoitavalta ammattilaiselta. Testin voi tilata useiden ammattilaisten ja mm. Nordic Clinic’n kautta.


Tv. Susa J
www.nordicclinic.fi

Teksti on alunperin kirjoitettu Sinulle facebook ryhmässä 19.2.2019

29. tammikuuta 2019

Sapen hoito

Tiistai, ravitsemus – Dipl. ravintoterapeutti Susa Hanyi
Sinulle postaus Facebookissa

SAPEN HOITO

On paljon helpompi ennaltaehkäistä vaivoja kuin poistaa jo kehittyneitä sappikiviä. Sapen ja maksan on elintärkeää hyvinvoinnillemme. Monestakin syystä, mutta erityisesti myrkynpoistojärjestelmän ansiosta. Maksasta kannattaa siis pitää huolta jo ennen kuin näkyviä ongelmia ilmenee. Daniella kirjoittikin hienosti sunnuntain kirjoituksessa maksasta ja myös homeopatian avusta sappi- ja maksavaivoihin.
Miten sitten jo olemassaolevia sappivaivoja voi helpottaa ja kivien muodostumista hidastaa tai estää? Oireita voi esiintyä ilman varsinaisia sappikivikohtauksia. Jos on kehittynyt kiviä ja/tai sakkaa, on se ongelmallista sapen toiminnalle, koska rakko ei mahdu supistumaan normaalisti pumpatakseen tehokkaasti sappinestettä ulos.
Sappineste itseasiassa estää sappikivien muodostumisen. Koko ongelmavyyhti lähtee siitä että syystä tai toisesta, sappinestettä erittyy liian vähän tai sen koostumus on liian paksua.
Vastoin yleistä luuloa rasva sinällään ei ole ongelma, vaan runsasrasvainen ruokavalio nimenomaan auttaa sappea erittämään enemmän sappinestettä rasvan käsittelyä varten. Kun sappea on paljon, se virtaa nopeasti sappirakon lävitse ja näin vähentää riskiä sappikivien syntyyn. Vähärasvaisessa ruokavaliossa taas sappea erittyy vähän ja sappi voi kerääntyä sappirakkoon, kun sitä ei tarvita. Ajan kanssa sappikiviä alkaa muodostumaan ja yksittäinen enemmän rasvainen ruoka voi saada kivet ikävästi liikkeelle ja aiheuttaa sappikivikohtauksen, jossa kivi jumiutuu matkalle.
Koska korkea hiilihydraattipitoisuus nostaa verensokeria ja aiheuttaa veren insuliinipitoisuuden nousun, tulisi syömisen laatuun ja ajoitukseen kiinnittää erityistä huomiota.Hiilihydraatit ovat siis ongelmallisimpia ja siksi niitä tulisi nauttia täysipainoisella aterialla, jossa myös rasvaa ja proteiinia.
Ruoka-aineet, jotka erityisesti tukevat sapen (ja maksan) hyvinvointia:
1)
Tuoreet hedelmä- ja vihannesmehut puhdistavat maksaa ja edesauttavat myrkkyjen poistoa sekä samalla estää kolesterolikivien muodostumista sekä maksassa että sappirakossa. Sitruuna, selleri, punajuuri, porkkana ovat hyviä valintoja. Vihreä omena sisältää paljon pektiiniä, joka pehmittää ja hajottaa olemassaolevia kiviä. Samalla tuorepuristettu mehu on erinomainen tulehduksenhillitsijä.
2)
Rasvaa ei pidä välttää! Rasva voitelee ja pitää sappinesteen liukkaana ja estää sitä paksuuntumasta ja muodostamasta sakkaa ja kiviä. Rasvattomalla ruokavaliolla sapenvirtaus vähenee ja sitten yhtäkkinen isompi annos voi saada kivet nesteen mukana liikkeelle. Oliiviöljy ja kookosöljy, molemmat kylmäpuristettuina, ovat hyviä vaihtoehtoja.
3)
GMO soijalesitiini on rasvainen solukalvojen ainesosa, joka suojaa soluja ja auttaa emulgoimaan eli pilkkomaan rasvaa kuten sappinestekin, joten se ehkäisee myös rasvojen varastoutumista maksaan. Se tukee sapen toimintaa ja ehkäisee sappikivien muodostumista. Lesitiiniä voi sekoittaa esim. jogurtin tai smoothien sekaan.
4)
Monikäyttöinen omenaviinietikka pehmittää mahdollisia sappikiviä ja estää uusien muodostusta. Auttaa myös tukemaan ruoansulatuksessa otettuna ennen ruokailua. Jos on mahahaava tai suolahappoa ei voi muuten käyttää, on omenaviinietikka ystävällisempi vaihtoehto. Sitruuna on hyvä lisä omenaviinietikan kanssa, nauti molempia aamuisin huoneenlämpöisen veden kanssa.
5)
Viimeisimpänä muttei vähäisempänä; vältä stressiä parhaasi mukaan. Kiukku täytyy päästää ulos kehosta, joko tunnekäsittelyllä tai fyysisesti esim. nyrkkeily, huutaminen. Kehitä itsellesi omat keinot palautumiseen!
Vastauksena kysymykseen, mitä jos sappirakko on poistettu. Ym. ohjeet pätevät silloinkin, koska kiviä voi silloinkin syntyä ja ne voivat yhtälailla tukkia maksaa ja sappitiehyitä. Koska sappirakko tiivistää sappinesteen noin 5-kertaiseksi, ilman rakkoa sappineste ei ole tarpeeksi tehokasta käsittelemään samoja rasvamääriä. Silloin on hyvä rajoittaa kerralla syödyn rasvan määrää sekä käyttää sappea lisäravinteenä (häränsappi).
Oheinen kuva ja otteita tekstistä sivulta www piste drjockers piste com